banner564

Kritik randevu bugün

Cumhurbaşkanı Akıncı, “New York’a süreçteki tıkanıklığı aşmak, Cenevre yolunu açmak için gidiyoruz” dedi

Kritik randevu bugün
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle, Rum lider Nikos Anastasiadis’le birlikte bugün akşam New York’ta katılacağı çalışma toplantısı için dün saat 07.45’te adadan ayrıldı. 
Akıncı’yı, Ercan Havaalanı’ndan Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri uğurladı.
Akıncı’ya müzakereci Özdil Nami eşlik ediyor. Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ da Akıncı ile birlikte New York’a hareket etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, adaya pazartesi dönecek. 
Cumhurbaşkanı Akıncı Ercan’da yaptığı açıklamada, New York’a yapıcı bir tavırla süreçteki tıkanıklığı aşmak, Cenevre yolunu açmak için gideceklerini kaydetti.
Akıncı, “Cenevre’nin son olması, sonuç üretmesi için New York’ta üzerimize düşeni yapacağız. Tavrımız çok nettir. Ön koşullar Kıbrıs’ta kabul edilmediği gibi, New York’ta da Cenevre’de de kabul edilemez. Var olan uzlaşılmış zeminler var. Bu çerçevede tüm başlıkları ele almaya, birbiriyle ilintili olarak değerlendirmeye ve bunları sonuca götürmeye hazırız. Resmin bütünün tüm taraflarca görülebilir olmasını istiyoruz” dedi.
Sadece Türk tarafının değil Türkiye’nin de buna hazır olduğunu vurgulayan Akıncı, “Türkiye de hazır olduğu mesajını verdi. Temenni ederim ki Rum tarafı ve Yunanistan da hazır olsun New York’tan Cenevre buluşmasının haberini sizlere ulaştırabilelim” ifadelerine yer verdi.
Güney’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de işaret eden Akıncı, “Seçim hedefinin ve ona bağlı taktiklerin bolca gündemde olduğu bir dönemden geçiyoruz” diyerek, seçim hedefinin çözüm hedefinin önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı. 

 “Cenevre yolu ön koşulla mümkün değil”
“Cenevre yolunun açılabilmesi tabii ki ön koşullarla mümkün değil. Bunu çok açıkladım” diyen Akıncı, uzlaşılmış, daha önce üzerinde çalışılarak mutabakat sağlanmış hususlar olduğunu kaydetti; “Biz New York’a tamamen uzlaşılmış zemine ve mutabakatlara bağlı olarak gidiyoruz. Orada da bu düşünceleri seslendireceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye de hazır” 
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz gün ülkede yaptığı temaslar da değinen Akıncı, “Sadece Kıbrıs Türk tarafı değil, Türkiye de hazır olduğu mesajını verdi. Temenni ederim ki Rum tarafı ve Yunanistan da hazır olsun New York’tan Cenevre buluşmasının haberini sizlere ulaştırabilelim” şeklinde konuştu.

Anastasiadis de New York’a uçtu
Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de New York’a gitmek üzere Ada’dan ayrıldığı bildirildi. 
Rum radyosu Anastsiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le düzenlenecek üçlü görüşmeye katılmak üzere dün öğle saatlerinde New York’a hareket ettiğini duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2017, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474