banner564

Meclis toplantısına milletvekillerinin çoğu katılmadı

Meclis’in dünkü birleşimine CTP’li ve DP’li milletvekillerinin çoğu katılmadı

Meclis toplantısına milletvekillerinin çoğu katılmadı
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dünkü toplantısında nisap sorunu yaşadı. Toplantı gecikmeli olarak saat 12.30 sıralarında başlayabildi. Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP), “Meclis’in 1 Ekim’den önce toplanmasının, Anayasa’ya aykırı olduğu” gerekçesiyle milletvekillerinin toplantıya girmediklerini açıkladı.
Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.50’da toplanmayı deneyen Meclis Genel Kurulu, nisap sorununa takıldı. Siber, iç tüzük gereği toplantıya 15 dakika ara verdiğini duyururken, UBP’li milletvekillerinin salona hiç girmediği görüldü. Bu arada siyasi parti gruplarının toplandığı öğrenildi.
UBP Genel Sekreteri Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, Cumhuriyet Meclisi’nin 1 Ekim’den önce rutin olarak toplanması halinde buna iştirak etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Atun, “Çünkü Anayasa’ya aykırı toplanacak bir Meclis’in aldığı bütün kararlar da Anayasa Mahkemesi tarafından bozulmaya adaydır. Dolayısıyla usulsüzdür” dedi. 
UBP’nin bu konudaki hassasiyetini ortaya koyduğunu kaydeden Atun, yaz boyunca komite çalışmalarına UBP’nin kesintisiz katılıp katkı yaptığını söyledi. Meclis tatilinin kısalmasını ve çalışmasını istiyoruz ancak bunun Anayasa’ya uygun olması lazım. Bunun da yolu belki de Meclis’in olağanüstü toplanmasıdır” diye konuştu.
Öte yandan, yaşanan gerginliğin uzlaşıyla sonuçlanmasının ardından saat 12.30’da toplanan  kurul, Başkanlık Divanı’nın Meclis Genel Kurulu’nun birleşimlerine ilişkin  kararını onayladı. Oy birliğiyle kabul edilen karar, “Anayasa uyarınca yasama yılının başlayacağı Ekim ayının ilk iş gününe kadar gerekmesi halinde gerçekleştireceği toplantıların olağanüstü çağrılarla yapılmasını” öngörüyor.

Çakıcı: Daha çok çalışmak gerek
Oylamanın ardından ilk sözü alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bazı çekincelerini değerlendirme durumunda kaldıklarını ve diğer partilerle istişarelerde bulunduktan sonra bu kararı aldıklarını söyledi. Meclis’in çalışmalarına erken başlaması gerektiğine inandıklarını ancak Anayasa’da belirtildiği üzere Meclis’in olağan çalışmalarına ekim ayından itibaren başlayabileceğine işaret eden Çakıcı, oylarının bu nedenle olumlu olduğunu belirtti. Mehmet Çakıcı, Meclis’in daha çok çalışması ve çalışmalarına daha erken başlaması gerektiğini vurgulayarak, olağanüstü toplantılara TDP olarak olumlu bir yaklaşımları olacağını söyledi.

Özgürgün: Ekim öncesi toplantı yasal değil
Anamuhalefet UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgün de konuşmasında, Cumhuriyet Meclisi’nin çalışma meselesi konusuna değindi. Özgürgün, referandum sonrasında ekim öncesinde yapılacak bir toplantının yasal olmayacağını ve alınacak kararların da Anayasa Mahklemesi’nden dönme ihtimali olduğunu belirtti.

Yorgancıoğlu: İrade, kuralına uygun yenilendi
CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise konuşmasında, Meclis’in daha çok çalışma iradesinin, Meclis kapanmadan önce oylanmış ve herkes tarafından kabul edilmiş olduğuna dikkat çekti. Yorgancıoğlu,  yapılanın bunun, kuralına uygun olarak yenilenmesi olduğunu kaydetti.
Nisapla ilgili eleştirilere de değinen Yorgancıoğlu, bazı bakan ve milletvekillerinin görevli ya da raporlu olmasından dolayı toplantıya katılamadığını söyledi. Başbakan Yorgancıoğlu, konuşmasının sonunda, daha fazla çalışma iradesinden dolayı Meclis’e teşekkür etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, konuşmaların ardından  oturumu kapattı. Siber, bir sonraki toplantı çağrısının “olağanüstü” şekilde olacağını söyledi.


Meclis Başkanı Sibel Siber Meclis Genel Kurulu toplantısının Anayasaya aykırı olduğu yönündeki tartışmalara yanıt verdi.
Sibel Siber, “yıllarca Meclis 1 Ekim’den önce toplanıyordu. Ancak dün yapılan çalışmanın anayasaya aykırı olduğu söylendi. Biz de anayasaya aykırı olmaması için Genel Kurul toplantılarının olağanüstü çağrılarak yapılmasına karar verdik” dedi.

“Referandumdan hayır çıkınca...”
Meclis Başkanı Sibel Siber, yaptığı açıklamada,  şunları söyledi:
“Meclis’in Anayasa’da Ekim ayının ilk iş günü açıldığı yazıyor. Öyle olması yerine Eylül ayının ilk iş günü açılsın diye referandumda değişiklik maddesi vardı. Anayasaya referandumda hayır oyu çıktığı için bu madde geçmedi. Dolayısıyla Anayasada halihazırda mevcut olan durum Meclis’in yasama yılının Ekim ayının ilk iş günü başlayacağı şeklindedir.

“Hukukçulardan uyarı geldi...”
Bize hukukçulardan, ‘Anayasa maddesine aykırı olarak Meclis’i açamazsınız’ uyarısı geldi. Daha önce açılmıyor muydu açılıyordu. Ama böyle bir konu gündemde yoktu.
Tartışılmamıştı, çünkü biliyorsunuz bazı olaylar maalesef  Anayasada yasalarda yazdığı halde gözardı edilebiliyor. Bize bir hukuki uyarı geldi biz de nasıl yapabiliriz diye görüş aldık.
Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin konsensüsü ile Meclis’in çalışmasını istiyoruz ama Anayasaya aykırı bir durumda olmaması için Meclis başkanının çağrısı ile olağanüstü toplantıya çağrılacak. O olağanüstü toplantıda nelerin konuşulup tartışılacağı hangi maddelerin gündemde yer aldığı muhalefet ile birlikte oturup tartışılacak ve karar verilecek. Bu şekilde bir konsensus oldu ve Meclis’ten oybirliğiyle geçti.
Şimdi biz Meclis’i toplantıya çağırırken Meclis Başkanı olarak olağanüstü toplantı şeklinde çağıracağız ve Meclis oturumları 1 Ekim’e kadar öyle sürecek. 1 Ekim’de normal yasama yılı başlayacak.”

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 10:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

Eeeeeee özeleştiri yapmadan sürekli karıncayı suçlayan Ağustos böceği zihniyetinin sonuçları maasAllah

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474