banner564

“Mütevazi bir adım”

Tatar, TL kazananların dövizle borçlanmasına müdahalenin insan haklarına aykırı olduğunu savundu, Bakan Nami, Merkez Bankasına etki edemeyeceklerini belirterek alınan kararı değerlendirdi:

“Mütevazi bir adım”
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 11.00’de toplandı.

Genel Kurul’un özel gündeminde, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Organik Tarım Yasa Tasarısı vardı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak onaya sunuşlara yer verildi.
Bu bölümde, Başbakanlığın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresine yer verildi. 
Tezkere üzerine söz alan Başbakan Tufan Erhürman, 44\2006 sayılı bu yasanın ciddi sıkıntılar yarattığını belirterek, bu sıkıntılardan özellikle gardiyan ve hemşirelerin etkilendiğini söyledi.
Başbakanın kısa açıklamasından sonra oylamaya sunulan tezkere oy birliğiyle kabul edildi. 


Arıklı’dan Toptancı Hal Yasa önerisi 
Genel Kurulda daha sonra Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve Gazimağusa milletvekili Erhan Arıklı’nın sunmuş olduğu Sebze ve Meyve Toptancı Halleri Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oylamaya sunuldu. 
Oylamadan önce söz alan Arıklı, bu alanda ciddi bir rant kavgası olduğunu, bunun devamını savunanların yasanın Meclis’ten geçmesini istemediğini söyledi.
Arıklı, komiteye götürülmesini istedikleri önerinin CTP eski milletvekili Hüseyin Erçal’a ait olduğunu söyledi.
Arıklı, “Üreticiler bize büyük baskı yapıyor, yasayı gündemimize almamızı istiyor. Sayın Erçal’ın hazırladığı bu önerinin komiteye götürülmesine ‘evet’ deyin. Bizim de bazı itirazlarımız var ama eksiklikleri fazlalıkları komitede konuşur, öneriyi orada şekillendiririz” dedi.  
Genel Kurulda, UBP milletvekili Sunat Atun da söz aldı. Atun, UBP olarak öneriye oylarının olumlu olacağını dile getirdi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de söz alarak, yasa önerisine oylarının olumlu olacağını kaydetti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, “Önerinin yeniden gündeme getirilmesini uygun buluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından Sebze ve Meyve Toptancı Halleri Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle kabul edildi. 


Tezkereler kabul edildi
Daha sonra Genel Kurulda bazı tezkereler onaya sunuldu.
Buna göre, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi. 
Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi de oy çokluğuyla kabul edildi. 
Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin ivedilikle görüşülen Organik Tarım Yasa Tasarısı’nın genel kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi ise oy birliğiyle kabul edildi. 
Genel Kurul’da Cumhurbaşkanlığı’ndan Yayın Yüksek Kurulu üyesi olarak Erol Atabek’in atadığına ilişkin tezkere okutulup bilgiye sunuldu.

Tatar ve Nami, Merkez Bankasının kararını tartıştı
UBP milletvekili Ersin Tatar, 62. Madde tahtında söz alarak dövizdeki durumla ilgili konuştu.  
Tatar, Türkiye’nin durumunun buradan farklı olduğunu kaydederek, TL kazananların dövizle borçlanmasına müdahale edilmesini “piyasa ve insan iradesine müdahale” olarak değerlendirerek, bunu eleştirdi.
Ersin Tatar, “Ülke muazzam bir döviz rezervine sahip” diyerek, konut kredilerinin dövizle alınıp alınamayacağını sordu ve eğer alınamayacaksa bunun konut sektörünü krize sürükleyebileceğini söyledi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de, Genel Kurulda söz alarak Tatar’ı yanıtladı. 
Dövizdeki beklenmeyen artışın ekonomiye ciddi bir yük oluşturduğunu söyleyen Nami, bu alanda ilgili taraflarla birçok toplantı gerçekleştirdiklerini, eldeki imkanları ve ne yapılabileceğini değerlendirdiklerini, kararların adım adım hayata geçirildiğini söyledi.
Merkez bankasının kararına hükümetin müdahale etmesinin doğru olmadığını ifade eden Bakan Nami, “Tüketicilerin bilgilendirmesi hepimizin görevi. Merkez Bankası’nın bu konudaki adımı mütevazı ve anlamlı bir adımdır. Bu adımı sadece tüketiciler için değil, bankaların duruma bakarak, riskleri değerlendirerek attılar. En önemlisi bu kararı bankanın kendisi üretti.  Hükümete, ‘bu kararı değiştirin’ diye telkinde bulunmanız doğru değil” şeklinde konuştu. 

BRTK’nın bütçesi 85 milyon TL
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda oyçokluğuyla onaylandı.

Arıklı: BRT’de 500 kişi ne iş yapıyor?
YDP milletvekili Erhan Arıklı ise, “Türkiye’de devasa bir yayın kuruluşunun 200 kişiyle idare ettiğini, BRT’de 500 kişinin ne iş yaptığını hala anlayamadığını” söyledi.
BRT’nin sorunlarına örnekler veren Arıklı, BRT yasasının bir an önce geçmesi gerektiğini belirtti. Arıklı bütçeye ‘evet’ diyeceklerini de kaydetti.
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, BRT bütçesine ret verdiklerini, bütçenin geçen yılın aynısı olması ve bu şekilde meclisten geçirilmeye çalışılmasının kendilerini rahatsız ettiğini belirtti.
BRT’nin 540çalışanına ayrılan paranın yetersizliğini dile getirmediğini, her yıl tadil ödeneği kullanan kurumun hala bir bilançosu olmadığını söyleyen Taçoy, BRT’de 540 çalışanın sadece 120’sinin kadrolu olduğunu, geri kalanın ne olduğunun, nasıl çalıştığının bilinmemesine rağmen bütçede yer almasını eleştirdi.

Erhürman: Kamu yayıncılığına ihtiyaç arttı
Başbakan Tufan Erhürman ise,özel radyo ve televizyonlar güçlendikçe kamu yayıncılığına ihtiyacın arttığını vurguladı.
BRT yasası lafını duymaya başlayalı 20 yıl olduğunu ancak hazırlanan bu tasarıların yasallaşmadığını kaydeden Erhürman, yasa üzerinde çalıştıklarını ve en büyük hedeflerinin bu yasayı geçirmek olduğunu kaydetti.
Başbakan Erhürman, BRT’de müdahale olacaksa temmuz ayı içerisinde program kalitesi açısından olacağını anlattı. Yetenekli birçok personelin motivasyonun sağlanması gerektiğini kaydeden Erhürman, müdür ile de konunun konuşulmaya başlandığını ifade etti.

Organik Tarım Yasa Tasarısı'na oybirliği
Organik Tarım Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu’ndan oybirliğiyle geçti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, organik tarımın, uluslararası disiplini olan bir üretim metodu olduğu, devletin organik tarım yapanları desteklemesinin ancak mevzuat oluşturması ile mümkün olabileceğine işaret etti. 
2016 yılında hazırlanan tarımsal destek programında ilk kez sertifika desteği konusuna yer verildiğini ancak bu desteğin hala verilmediğini dile getiren Şahali, sertifikasyon konusunda yaşanan sorunları aşmak için çalıştıklarını belirtti. 


Taşınmaz Mal Yasa Tasarısı gelecek birleşime 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, BRTK bütçesinin onaylanmasının ardından, Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri) (Değişiklik) Yasa Tasarısının görüşülmesi, oylanarak bir sonraki birleşime bırakıldı.
Daha sonra, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin ivedilikle görüşülen Organik Tarım Yasa Tasarısı ele alındı.


Vekiller güncel konuştu
Meclis Genel Kurulu’nda yasaların ardından güncel konuşmalara geçildi. Yerel yönetimler, Dome Otel ve hali arazi kiralamaları da gündeme taşındı.
İlk olarak UBP Lefkoşa Milletvekili Olgun Amcaoğlu “Yerel Yönetimler” başlıklı konuşma yaptı.

Amcaoğlu: Birçok belediye kapatılacak
Amcaoğlu, seçimlerin ardından Belediye Reformu ile birçok belediyenin kapatılacağını iddia etti.
Yerel belediyelerin bütçeden büyük katkı aldığını, buna rağmen maddi çöküntü içinde olduğunu söyleyen Amcaoğlu, belediyelerin maddi sıkıntı yaşamasının önemli nedenlerinden birinin aşırı istihdamlar olduğunu anlattı. 
Belediyelerin Türkiye ve AB’den de katkılar aldığını, buna rağmen beledi hizmetlerde sıkıntı yaşandığını dile getiren Amcaoğlu, bu anlamda yasal düzenlemelerin ve denetimin önemli olduğunu kaydetti.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, yerel yönetimlere toplu bir reform olması gerektiğine hemfikir olduğunu dile getirdi. 
Baybars, seçimlerinin bitmesiyle Bakanlık olarak, belediyelerin yeniden yapılandırılması hakkında reform çalışmalarına bütünlüklü şekilde başlanacağını kaydetti. 

Derya’nın gündemi Dome Otel’di
CTP Milletvekili Doğuş Derya, Dome Otel başlıklı konuşma yaptı. Derya konuşmasına kıyıya vuran mültecilere işaret ederek başladı.
Dome Otel sözleşmesinin yenilenmemesi için “ücret karşılığı yazılmış ve sponsorlu yayınlanan yalan haberlerle kara propaganda yürütüldüğünü” söyledi.
Derya şöyle devam etti:
“Bu kara propaganda içinde bugün işçiler eliyle yürütülen Dome Otel'in gerekli yatırımları yapmadığından tutun da yöneticilerin kendi hesaplarına fahiş paralar aktardıklarına kadar bir sürü yalan utanmazca söyleniyor. O yüzden ben bugünkü konuşmamda Dome Otel gerçeğini anlatacağım ve yapılan kara propagandanın ardındaki esas niyeti sizlerle paylaşacağım.”
Daha sonra Derya, Dome Otel’in faaliyetlerini, yıllara göre yapılan yatırımları ve yıllar içinde yaşanan kar- zarar rakamlarını madde madde açıkladı.

Pilli: Vatandaşlar ücretini alamadı
Ardından UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli, hali arazi kiralamaları başlıklı konuşma yaptı. 
Pilli, öncelikle bu konudaki yasal mevzuat hakkında bilgi verdi.
Hükümetin devlet arazileri konusunda hassas olduğunu her fırsatta dile getirdiğini söyleyen Pilli, Güzelyurt -Lefkoşa yolunun çift şeritli yapılması sırasında çok sayıda vatandaşın kamulaştırma karşılığı ücret almadığını söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473