banner564

Neofitu’nun ifşaatı

Başbakan Davutoğlu’nun, Çipras’a “Birlikte Larnaka’ya gidelim ve 4’lü toplantı yapalım” dediği iddia edildi

Neofitu’nun ifşaatı
banner598
   Güney Kıbrıs’taki iktidar partisi DİSİ’nin lideri Averof Neofitu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a “Larnaka Havaalanı’ndan Kıbrıs’a gidip Anastasiadis ve Akıncı ile 4’lü görüşme yapalım” önerisinde bulunduğunu açıkladı.
   Neofitu “böyle bir görüşme elbette yardımcı olur ancak bu önerinin, tamamının kabulünü engelleyen kuyruğu da var. Larnaka Havaalanı’na gelmelerine kadarki kısmı kabul, ancak dörtlü görüşme yapmak üzere işgal bölgelerine de gitmeleri öneriliyor ki bunu kabul edemeyiz” dedi.
   Neofitu, Kıbrıs’ın NATO garantisine alınması konusunda istekli olduklarını da belirtirken, bu konuda Komünist AKEL’i ikna girişimlerinden söz etti.
   Haravgi gazetesi “NATO Garantilerinde Israr Ediyor Ama AKEL’in Tepkisini Ölçüyor” başlıklı manşet haberinde Neofitu ile yaptığı Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Talat-Hristofyas yakınlaşmaları ve NATO garantilerini ele alan söyleşiye yer verdi.

Akıncı Türklerin lideri 
   Gazetenin “Sayın Akıncı’nın altını oyma çabası var mı? Bu çabanın arkasında maksat görüyor musunuz” sorusuna karşılık Averof Neofitu şunları söyledi:
“Sayın Akıncı Kıbrıs Türk toplumunun lideridir. Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının değil Kıbrıs Türk tarafının tezlerini koymak için masadadır.  Bu, nihai sonucun kabulü anlamına gelmez, müzakere ediyoruz.
   Akıncı’nın Denktaş veya Eroğlu gibi olduğu da söylenemez, Akıncı var diye Kıbrıs sorunu çözüldü de denemez. Gerçekçi olalım ve müzakereler aracılığıyla adaleti isteyelim.” 
   Rum tarafındaki, aşırı bir iyimserlik yaratıldığı görüşü sorulan Neofitu, aşırı iyimserlik yaratılmasının da aşırı kötümserlik yaratılmasının da gerçek görüntüyü yansıtmadığına dikkat çekerek, özetle şunları söyledi:
   “Zor bir çabadayız. Başpiskopos III. Makarios’un ölümünden sonra Kıbrıs’ın peş peşe 5 başkanı oldu, Anastasiadis 6’ncısıdır. Müteveffa Spiros Kiprianu ve Tasos Papadopulos katı, Yorgos Vasiliu, Glafkos Klerides ve Dimitris Hristofyas daha ılımlı çizgideydi. Her iki akım da Kıbrıs sorununu neden çözemedi? Ana sebep Türk işgali ve Türkiye’nin gerçek müzakere iradesi olmamasıydı. Bugün müzakerelerde ekonomi, AB, yönetim konularında iyi bir ilerleme var.  Müzakere masasındaki iyi hamur olan Talat-Hristofyas yakınlaşmaları da var. Şimdi mülkiyeti görüşüyoruz ve derin sulara girdik, derin sular da çok soğuktur.”

Talat-Hristofyas yakınlaşmaları 

   Neofitu DİSİ’nin Talat-Hristofyas yakınlaşmalarını destekleyip desteklemediği sorusuna “gerçekçiyiz” diyerek başladığı cevabında şunlara işaret etti:
   “Sunulan bütün çözüm planlarında, her şeyde anlaşılana kadar hiçbir şeyde anlaşılmış sayılmayacağı maddesi var. Önceki bütün başkanların da dediği gibi, yeni bir çaba başladığında on yıllardır üretilen bütün belge ve müzakere verileri, her şey masada olur. Ancak bu, her şeyin kabul edildiği anlamına gelmez. Talat-Hristofyas ve Eroğlu-Hristofyas arasında bazı yakınlaşmalar sağlandı. DİSİ’den ve diğer siyasi partilerden itirazlar olduğu biliniyor. Ancak DİSİ’nin ve Ulusal Konsey’in tamamının Talat-Hristofyas yakınlaşmalarında kabul ettiği meseleler var. Bunları kimse çöpe atamaz. Oradadırlar, özellikle de uzlaştıklarımızla ilgili görüş birlikleri söz konusuysa.”

Mecburiyetten işbirliği yaparsak ne olacak?
    “Talat-Hristofyas yakınlaşmalarını kabul ederek AKEL’le işbirliği yaptığınız için yapılan eleştirilere ne diyeceksiniz” sorusuna karşılık “Soru basit. Çözüm istiyor muyuz, istemiyor muyuz?” vurgusunu yapan Neofitu “Çözmek istiyorsak ve iki Rum partisinin çözüm çabasında işbirliği yapması kir (leke) ise o zaman Kıbrıs Türk partisiyle işbirliğimiz ihanet mi olur?  Bu hale mi geldik? Kıbrıs Rum partisiyle işbirliği yapmak lanet mi? Çözümden sonra mecburen ve hasbelkader Kıbrıs Türk partileriyle işbirliği yaparsak ne diyecekler? Federal modelde bir ülkeyi nasıl idare edeceğiz?” dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2015, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473