banner564

Önlem alınmalı

Suçların artması nedeniyle rahatsız olan vatandaşlar, polisin daha çok denetim yapmasını istiyor

Önlem alınmalı
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Kuzey Kıbrıs’ta hırsızlık, soygun, cinayet, uyuşturucu ve darp gibi suçların artmasından yakınan vatandaşlar, polisin daha geniş çaplı denetim yapmasını ve cezaların artırılmasını istiyor.
   Diyalog’a konuşan vatandaşlar “ekonomik sorunlar bizim için çok önemlidir ve pahalılığın önlenmesi için hükümetin adımlar atmasını istiyoruz. Ancak suçların artması da bizleri çok rahatsız ediyor. Ciddi önlemler talep ediyoruz” diyor. 

Ne dediler?.. Ne dediler?..

Dilara Dolap :Kapı önüne bile çıkamaz olduk

“Ülkedeki suç oranlarında ciddi bir artış söz konusudur. Bu artışın en önemli etkeni ülkedeki denetimsizliktir. Eğitim seviyesi nedeniyle de bu suç oranları artış göstermektedir. Kadına yönelik suç oranlarında da artış yaşandığını görüyoruz. Hiçbir şekilde bunların önüne geçilemiyor ve yaşanmaya devam ediyor. Bu konuda daha temkinli olunmalıdır. Polis gelen şikâyetleri göz ardı etmeden duyarlı ve hassas bir şekilde değerlendirmelidir. Polis muhtarlar ve belediyelerle iş birliği yapmalıdır. Ülkemizde cinayet, tecavüz, hırsızlık ve benzeri suçları işleyen kişiler çok zor bulunuyor. Bazen de ya Güney Kıbrıs’a ya da gayri yasal yollardan yurt dışına kaçabiliyor. Bunların önlenmesi adına polis teşkilatı muhtarlar ve belediyelerle iş birliği yapmalı bölge esnafları ile de daha yakın olmalıdır. Eskiden sokaklarımızda gönül rahatlığı ile dolaşıyor veya yürüyüşlerimizi yapıyorduk ancak şimdi gece kapının önüne bile çıkmaya korkuyoruz”

Songül Erdoğan: Yasalarımız yetersiz

“Ülkede son zamanlarda suç oranlarında çok ciddi bir artış söz konusudur. Adada nüfus çok çoğaldı ve çok farklı insanlar geliyor buraya. Kontrol çok az ve herkes istediği gibi bu adada davranıyor. Yasalarımız çok gevşektir. Birçok yasa İngiliz döneminden kalma yasalardır. Yasaların yeniden yapılandırılması ve halkın güvenliği sağlanmalıdır. Bu gibi suç konuları sadece polis teşkilatı değil muhtarlar, belediyeler ve vatandaşlar da polisle birlikte hareket etmelidir. Eskiden dışarıya çok rahat bir şekilde çıkıyorduk ancak şimdi gece saatlerine veya akşam karanlık yerlerden geçerken çok fazla tedirgin oluyoruz”

Banu Bayrat: Parası olmayan çalıyor

“Ülkede artan suç oranları ekonomik sıkıntı yaşanması nedeniyle yaşanmaktadır. Hiç kimse aldığı parayı ay sonuna yetiştiremiyor. Yönetimin yanlış uygulamaları sonucunda ülkedeki kontrol tamamen elden kaçtı. Yöneticiler halkı düşünmeden hareket ediyor. Parası olmayan insan hırsızlık yapar, cinayet işler, gasp ve her türlü suçu işlemeye meyillidir. Su anda benim kazandığım para bana yetmiyor. Evimin kirasını ödeyemiyorum, üniversitede çocuk okutuyorum ancak çocuğuma para gönderemiyorum bu nedenle ek iş yapıyorum. Herkes olmasa bile bu durumda olan ve gücünü kaybeden kişiler suç işlemeye yöneliyor. Bu ülkeden memnun değiliz artık. Suç oranı artıyor ve her geçen gün de artmaya devam edecek kimse de bunun önüne geçemeyecek”

Ayşe Dolap: Suçlar ürkütücü boyutta

“Girne’nin esnaflarındanım. Ülkemizde suç oranları ciddi bir artış gösteriyor. Bu artışın nedeni denetimsizlik ve dikkatsizce yapılan çalışmalardır. Ben bir esnaf olarak bir ihbarda bulunsam da polis çok geç geliyor. Polislerin sayısında yetersizlik olduğunu biliyoruz. Polisle birlikte bu tür durumlarda muhtarlar ve belediyeler de esnaflarla birlikte hareket ederse suçluya hızlı bir şekilde ulaşılır. Gece sahile inerek kordonboyunda yürüyüş yapıyorduk ancak şu an kendi ülkemizde adım atmaya korkar olduk” 

Elif Ulusoy: Eğitimle azalabilir

Suç oranlarının artmasının nedeni cahillik, eğitimsizlik ve ekonomik sıkıntılardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bu gibi durumlar eğitimle azaltılacağını düşünüyorum. Polis tüm bölge halkı ve bölge yetkilileri ile hep birlikte bir hareket yapmalıdır. Son zamanlarda sokaklarda geç saate kadar kalmama gibi bir endişe içerisindeyiz. Sokaklarda güvenle bulunmak imkânsız bir hal aldı”

Ceylan Koç: Cezalar caydırıcı değildir
“Ülkede artan suç oranlarını tamamen açlığa bağlı olduğunu düşünüyorum. Ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeni ile zora düşen insanlar suça yönelebiliyor. Ülkede ciddi bir kontrol yapılmalı ve ülkeye giriş çıkışlarda çık sıkı denetimler yapılmalıdır. Polis belediyeler ve muhtarlarla iş birliği içerisinde olmalı ve hem bölgedeki suç oranlarının azalması hem de bölgede işlenen bir suçtan aranan kişi kolayca ve hızlı bir şekilde bulunabilir. Cezalar caydırıcı değildir. Tüm bunlar dikkate alınarak çalışmalar yapılmalı ve halkın güvenliği sağlanmalıdır”

Kani Şimal: Kapı ve pencereleri kapamazdık

“Bu şekilde ekonomik kriz yükselirse suç oranlarında ciddi artışlar da devam edecek. Ekonomik sıkıntılar yaşayan insanlar suç işlemeye yöneliyor. Bu durum denetimsizlikler nedeni ile yaşanıyor. Denetimlerin arttırılması gerekiyor. Polis muhtarlar ve belediyeler ile iş birliği yapması gerekiyor. Belediyeler muhtarlar ve polis iş birliği yaparsa vatandaşlar da yardımcı olacaktır. Kıbrıs’ta biz kapı pencere açık uyuyan insanlardık ancak şu an kilit kilit üzerine de taksanız zarar görebiliyorsunuz. Çocuklarımız eskiden sokaklarda oyunlar oynardı ancak şu an artık çocuklarımızı dışarıya yollamaya korkuyoruz. Hızlı bir şekilde çözüm üretilmesi gerekiyor”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474