banner564

 ‘Ticarete döndü’

Diş Tabipleri Odası Başkanı Ahmet Özant, diş hekimliği fakültelerinin fazlalığına dikkat çekerek uyardı:

 ‘Ticarete döndü’
banner598

  KKTC’de 235 üyesi olan Diş Tabipleri Odası’nın iki dönemdir başkanlığını yürüten Ahmet Özant, 19-25 Kasım tarihleri arasında kutlanacak “Diş Hekimliği Haftası” öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

   Özant, bugün saat 10.30’da Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde yapılacak basın toplantısıyla açılacak haftanın bir takım etkinliklerle kutlanacağını söyledi.
   Sağlık sistemi, kamu hastanelerindeki ağız ve diş sağlığı hizmetleri, özel üniversiteler bünyesindeki diş hekimliği fakülteleri, Türkiye’de yapılan protez ve takma dişler gibi birçok başlığa değinen Özant, sağlıkta kaosun sürdüğünü, hekimlerin mutsuz olduğunu da söyledi.
Özant, “34 yıldır sağlık sisteminin içindeyim. Hala aynı konuların konuşulması, hiçbir şey yapılmaması elbette bizi karamsarlığa sürüklüyor” dedi.

Kamuda 26 diş hekimi var
   Kamu hastanelerinde verilen ağız ve diş sağlığı hizmetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özant,26 diş üniti olan kamuda,  26 diş hekiminin görev yaptığını dile getirdi.
Özant, “Diş hekimlerinin üzerinde çalıştığı diş ünitlerinin 11’i Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Cengiz Topel gibi büyük hastanelerde… 15 diş üniti de sağlık ocaklarında. 6 sağlık ocağında diş üniti ve diş doktoru yok. Sağlık ocaklarındaki ünitlerden bazıları da çalışmıyor” dedi.
2018’de bir sözleşmeli diş hekiminin kamuya istihdam edildiğini söyleyen Ahmet Özant, “Bu hekim sayısı, alet, edevat ve malzemelerle bazı kamu hastanelerinden sıradan diş tedavisi dahi yapılamıyor. Hastalara kaliteli diş sağlığı hizmeti veremiyoruz. Bazı sağlık ocaklarında diş dolgusu yapacak yeterli malzeme yok. Diş taşı temizliğini yapan cihazın fiyatı 700-1000 TL. Bazı kamu hastanelerinde bu cihaz yok. Işıklı dolgu cihazını dışarda 30 senedir kullanıyoruz. Kamu sağlık merkezlerinin bazılarında şu an bu alet de yok” şeklinde konuştu.

Diş Hekimliği Fakülteleri
Özant, diş hekimliği fakülteleri konusunda da açıklamada bulundu.
Ahmet Özant, ülkede 6 diş hekimliği fakültesi olduğunu, 2 fakültenin de izin için müracaatta bulunduğunu söyledi.
Özant, “Geçen yıl sayı 3’tü bu yıl 6 oldu. Seneye 8 olur. Bu iş ticarete döndü” dedi.

Avrupa ile oranlama 
Avrupa Birliği ülkelerinde her 100 bin kişiye 66 diş hekimi düştüğünü, KKTC’deki oranın 67.84’le şu an buna yakın olduğunu belirten Özant, “KKTC’deki diş hekimliği fakültelerine her yıl KKTC vatandaşı 120 öğrenci alınıyor. Bugünkü fakülte sayısı ve bugünkü kontenjanlarla kalırsak bu öğrenciler 5 yıl sonra mezun olduğunda ortalamamız 67.84’ten 82,5’e çıkacak… Böyle küçük bir ülkede 6 diş hekimliği fakültesinin olması, bu işin ticarete döndüğünü gösterir. Kimse bana ‘diş hekimi yetiştirmek’ için fakülte açıyoruz demesin” şeklinde konuştu.
Ahmet Özant, KKTC’deki tedavi fiyatlarının Türkiye fiyatlarına yakın olduğunu hatta bazı tedavilerin burada daha düşük olduğunu söyledi.
Diş Tabipleri Odası’nın ücret tarifesine uyulmamasının ceza sebebi olduğunu da belirten Özant, “Hastalar, yüksek fiyatları bize şikâyet ediyor” dedi.
Özant, Tabipler Birliği’nin sitesinden diş hekimlerinin yeni fiyat lisesine ulaşılabileceğini de kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474