banner564

Psiko travma

Yargıç Güran, uyuşturucu suçundan mahkemeye giden gençlerin yüzde 90’ının boşanmış çiftlerin çocukları olduğuna dikkat çekti, evliliğin ‘çocuk oyuncağı’ yapıldığını söyledi

Psiko travma
banner598

Hüseyin ÇİÇEK

   Gazimağusa’da 3 Ağustos 2013 tarihinde  tasarruflarında 440 mg “sentetik cannabinoid” türü uyuşturucu madde tasarruf ettikleri gerekçesi ile yargılanmakta olan 5 genç dün yargı önüne çıkarıldı.

    Cahit Kıraçoğlu, Cengizhan Birgül, Murat Heloğlu, Elif Yılmaz ve Ayan Badawi’nin savunmalarını değerlendiren ve para cezası vermeyi uygun bulan Gazimağusa  Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı  Ömer Güran, önemli bir toplum sorununa dikkat çekti.

   Huzurlarına gelen genç uyuşturucu suçlularının yüzde  90’lık bir kısmının annesi ve babası ayrı olan kişilerden oluştuğunu söyleyen Başkan Güran “Aile gibi kutsal bir müesseseyi çocuk oyuncağı yaptılar, herkes evlenmeden ve boşanmadan önce iki defa düşünsün” dedi.

 

Sanıkların hepsi de pişman...

   İddia makamının aktardığı olgulara özetle değinen Güran, sanıkların 8 Ağustos tarihinde tasarruflarında 440 mg "sentetik cannabinoid” türü uyuşturucu madde bulundurduğu gerekçesi ile tutuklanıp yargılandıklarını anlattı. Savunmanın beyan ettiği hafifletici nedenlere değinen Güran, sanık 1,2 ve 3’ ün avukatlarının özetle sanıkların pişman olduğunu, genç yaşta olduklarını ve anne ile babalarının küçük yaşlardan beri ayrı olduğunu beyan ettiğini söyledi. Sanık 4 Elif Yılmaz’ın da mahkemede söz alarak çok pişman olduğunu, bir defa uyuşturucu ortamında bulunduğunu, bunun da bedelini 2 aya yakın bir süre hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde geçirerek çok pahalıya ödediğini kendilerine beyan ettiğini söyleyen Güran, sanık 5 Ayan Badawi’nin de pişmanlığını mahkemeye ilettiğini söyledi.

 

Uyuşturucu kullanım yaşı 15’e indi

   Sanıklara ceza takdir ederken öncelikli olarak huzurlarında bulunan davadaki uyuşturucunun türünün çok yaygın hale geldiğini kaale aldıklarını söyleyen Güran, uyuşturucu tasarrufu ve kullanma suçunun 15 yaşına kadar düştüğünü vurgulayarak, bunun çok üzücü olduğunu söyledi.

 

Ailelere önemli görevler düşüyor... 

   Toplum fertlerini zehirleyen uyuşturucu’nun ne yazık ki toplumda çok yaygınlaştığına dikkat çeken Ömer Güran,  ailelere de bu konuda çok önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Huzurlarındaki bu davada sanıkların da anne ve babalarının ayrı olduklarını söyleyen Ömer Güran, anne ve babası ayrı olan gençlerin uyuşturucu suçu nedeni ile karşılarına sık sık geldiğini üzülerek görmekte olduklarını anlattı.

 

Gençler satıcı değil içici...

   Sanıklar lehinde ve aleyhindeki tüm hususları titizlikle incelediklerini söyleyen Ömer Güran, tasarruflarında bulundurdukları uyuşturucunun cüzi bir miktar olduğunu, konu uyuşturucu maddeyi satmak için değil içmek için bulundurduklarını,  sanıkların daha önce sabıkalarının olmadığını ve çok genç suçlular olduklarını söyleyerek, ailevi durumlarını da sanıklar lehinde hafifletici neden olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

    Ömer Güran netice itibarı ile sanık 1 Cahit Kıraçoğlu, sanık 3 Murat Heloğlu ve Sanık 5 Ayan Badawi’yi 100’ er TL para cezasına mahkum ettiklerini söylerken, sanık 2 Cengizhan Birgül ile sanık 4 Elif Yılmaz’ ın 2 yıl sulh ve sukünü koruyacaklarına dair 50’ şer bin TL’ lik kefalet senedi imzalamalarına karar verdiklerini açıkladı.

 

Dün evlenenler bugün boşanıyor

 

   Kararın açıklanmasının hemen ardından Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Güran, gençlere ilk ve son kez kendilerine firsat verdiklerini söyledi. Huzurlarına uyuşturucu suçu ile gelen gençlerin yüzde  90’lık bir kesiminin anne ve babasının ayrı olduğunu söyleyen Güran, “bundan sonra herkes evlenmen önce de boşanmadan önce de 2 defa düşünsün” dedi.

   Boşanmaların artık bir alışkanlık haline geldiğini savuran Ömer Güran, “ dün evlenenler bugün boşanıyor, olan da bu çocuklara oluyor, bu çocukların hayatı bu kadar ucuz mu? Aile gibi kutsal bir müesseseyi çocuk oyuncağı haline getirdiler” dedi.

 

Toplum da umursuz oldu...

   Bu gençlerin küçük yaşlardan itibaren  bu olumsuz durumdan etkilendiğini söyleyen Güran,

mahkemeler bu gençlere olağanüstü ceza verse ne değişecek ki?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Ömer Güran ayrıca toplumun da umursamaz duruma geldiğini, “beni sokmayan yılan bin yıl yaşasın” anlayışında olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2014, 03:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474