banner564

Referandum uzak değil

Özdil Nami, “Müzakerelerde güvenlik ve garantiler dışındaki konularda resim netleşti, çözüme hazırlık yapılması gerek” dedi

Referandum uzak değil
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) işbirliğinde, “Birleşik Federal Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk Ekonomisi ve Ekonomik Beklentiler Paneli” düzenlendi. 
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Konferans Salonu’nda dün gerçekleşen, moderatörlüğünü İŞAD YİK Başkanı Metin Şadi’nin üstlendiği, İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat, KTSO Başkanı Ali Çıralı, KTTO Başkanı Fikri Toros, TUSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası’nın konuşmacı olduğu panelin açılış konuşmasını Müzakereci Özdil Nami yaptı. Panelin başında Kayseri’de şehit düşen askerler için saygı duruşunda bulunuldu.
Özdil Nami, panelde müzakerelerde gelinen son aşama ve Ocak ayında yapılacak “Kıbrıs Konferansı” konusunda konuklara bilgi verdi.
“Hedefimiz Kıbrıs konusuna kapsamlı çözüm bularak ekonomimizi bugünkünden daha iyi noktaya taşıyacak zemini oluşturmak” diyen Nami, bunun zorlu bir süreç olacağını kaydetti.

“Güvenlik ve garantiler dışında…”
Müzakereci Özdil Nami, müzakerelerde güvenlik ve garantiler dışındaki konularda resmin netleştiğini, çözüme hazırlık yapılması gerektiğini kaydederek, “Üzülerek görüyorum ki bu perspektif yokmuş gibi davrananlar, inkarcı davrananlar var” dedi. 
Çözüm olacakmış gibi davranmanın hiçbir zararı olmayacağını belirten Nami, “Bu elbette iki halkın özgür iradeleriyle referandumda kullanacakları oyun sonucuna bağlı. Ama biz bu olumlu olacak gibi davranalım. Hazırlıkları tam olarak yapalım. Her şeyin başı hazırlık. Bu hazırlığı en iyi şekilde yaparsak o zaman çözümün getirilerinden en iyi şekilde faydalanma imkanına kavuşuruz” ifadesine yer verdi. 
Nami, birçok başlık gibi mülkiyet üzerinde de değerlendirmede bulunarak, “Mülkiyette Annan Planı’na göre çok daha net, anlaşılabilir, algılanabilir kriterler üzerinde mutabakatı hemen hemen sağladık. Yüzde yüz diyemem. Görüşmeler devam ediyor. Başladığımız noktayla şimdi arasında geceyle gündüz gibi fark var” açıklamasında bulundu.
Bugünden itibaren ne kadar hazırlık yaparsak, çözüm sonrasında bize sunulacak fırsatlardan yararlanma kabiliyetimiz de o denli yukarda olacak” şeklinde konuşan Nami, şöyle devam etti:
“Kıbrıs, stratejik olarak dünyanın önemli bir bölgesinde. Avrupa’yla Ortadoğu arasında bir geçiş bölgesi. Ticaret imkanları son derece cazip olan bir ülke. Hem Türkiye, hem Ortadoğu, hem Avrupa Birliği hem de Afrika ile çok ciddi ticari ilişkiler oluşturma potansiyeli olan bir ülke. 
Fakat bugün kişi başına düşen milli gelirimize baktığınızda bu potansiyeli yeterince kullanamadığımız ortada. Gayri safi millî hasılamızın olması gerekenden çok daha düşük noktada olduğu da ortada. Demek ki bu potansiyele ulaşmak için kapsamlı çözümü elde etmemiz gerekiyor.”

 “Mülkiyetiyle ilgili talebi olanlar…”
Nami, şunları da aktardı:
“Mülk talebi olanlar Türk, Rum ayrımı olmadan bağımsız mülkiyet komisyonuna müracaatlarını yapacaklar, bu kurumda eşit sayıda Türk ve Rum üye olacak. Mülkiyetiyle ilgili talebi olanlar, ‘takas’, ‘tazminat’ veya ‘iade’ yollarından birini istediğini ifade edebilecek ama hangisinin yapılacağına komisyon karar verecek. Neye göre karar verecek? İki taraf arasında uzlaşılan kriterlere göre karar verecek. Bu kadar nettir. Bu kriterler de açık bir şekilde belirlendi.”

Kürşat: Mülkiyet sorunu önemli
Panelde İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat, KTSO Başkanı Ali Çıralı, KTTO Başkanı Fikri Toros, TUSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası da birer konuşma yaptı. 
İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat, Kıbrıs sorunuyla büyüyen bir kuşak olduklarını ifade ederek Kıbrıslı Türk ve Rumların mülkiyetlerine duygusal olarak bağlı olduklarını ve bu yüzden mülkiyet sorununun önemli olduğunu belirtti.
Dengiz Kürşat, çözümü desteklediklerini söyleyerek, bazı değerlendirmelerde bulundu.

Çıralı: Çözüm herkesin menfaatine
Kıbrıs’ta bir çözümün bütün kesimlerin menfaatine olacağını söyleyen KTSO Başkanı Ali Çıralı ise, “Biz bu adada yaşamaya mahkumuz. Bu nedenle sorun içinde değil, barış ve huzur içinde yaşamalıyız. Buna hepimizin ihtiyacı var” dedi.

Toros: 74’ten sonraki en kritik dönem
Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, 1974 sonrası Kıbrıs’ın en kritik dönemi yaşadığını ifade ederek, “İlk kez adada egemenliğin eşit paylaşılacağı bir dönemdeyiz. Savaşların olduğu bir bölgedeyiz. Bu nedenle Kıbrıs’ta ulaşılacak bir barışın bölgeye olumlu etki sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Kaleağası: Çözüm yeni doğacak çocuk gibi…
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TUSİAD) Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, Kıbrıs’ta çözümü doğacak yeni çocuğa benzeterek, dünya üzerindeki yerini tasvir etti.
Bahadır Kaleağası, Kıbrıs denkleminde ABD, Rusya ve diğer dünya devletlerinin etkisini anlattı.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2016, 08:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473