banner564

Reform destek bütçesi hazır

Bakan Erkut Şahali, Türkiye ile imzalanacak ekonomik protokolde tarımsal konularda herhangi bir sıkıntı yaşanmasını beklemediğini söyledi

Reform destek  bütçesi hazır
banner598
Tarım, Doğal Kaynaklar Ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, tarımla ilgili en önemli ihtiyacın, tarım master planının ve bir strateji belgesinin hazırlanması olduğunu ifade ederek, ekonomik protokolde tarımsal konularda herhangi bir sıkıntı yaşanmasını beklemediğini kaydetti.
Şahali, “Aslolan sürdürülebilir bir tarım politikasının ülkede yürütülmesidir. Biz bu konudaki ihtiyaçlarımızı ve yapacaklarımızı ortaya koyduk, buna karşılık da TC’nin öngördüğü belli başlı kriterler karşılığında reform destek bütçesi çerçevesinde sağlayacağı katkılar söz konusu olacak” dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, katıldığı televizyon programında, Türkiye’yle imzalanacak mali protokol taslağının tarımla ilgili kısmı hakkında açıklamalarda bulundu.
Gıda güvenliği konusuna da değinen Şahali, yıllar itibarıyla kendi üretimimiz olan ürünlerdeki kalıntı düzeylerinin ithal ürünlere göre yok denecek kadar az olduğunun görüldüğünü ifade etti.

“İthalatta istenilen noktada değiliz…”
Şahali, tarımın ekonomideki önemine değindiği konuşmasında, tarımsal ihracatın özellikle ithalat rakamlarıyla karşılaştırıldığında istenilen noktada olmadığını belirterek, Türkiye’den gelen suyla, üretim alanlarında hem miktarı hem de niteliği artıracak uygulamaları eş zamanlı olarak hayata geçirmek yönünde hedefler belirlediklerini ifade etti.
Gıda güvenliği konusundaki çalışmalara da değinen Bakan Şahali, tarımsal üretim alanlarındaki kalıntı denetimlerinden sorumlu Tarım Dairesi’nin mevcut kapasitesinin çok üzerinde bir çalışma sürdürdüğünü ve gıda güvenliğini sağlamak konusunda son derece hassas davrandığını vurguladı.

İthal ürünlerin denetimi
İthal ürünlerin denetimleriyle ilgili gelen soruyu yanıtlayan Şahali, ilk denetim noktasının ülkeye giriş noktası olduğunu, burada kullanım süresinin üçte biri dolmuş ürünlerin ülkeye girişinin izinlendirilmediğini anlattı.
Ülkeye girdikten sonra paketlenen süt ürünleri konusundaki denetim faaliyetlerinin de yoğunlaştırıldığını ifade eden Şahali, kamu sağlığını her şeyden fazla önemsediklerinin altını çizdi.
Şahali, “Kimsenin ticari itibarı ya da kimsenin ticari menfaatleri kamu sağlığının önünde değerlendirilemez. Bu konuda ödünsüz bir tavır içerisinde olmak zorundayız” dedi.

 “Yanlış beyana beş yıl men…”
Kuraklık tazminatı konusunda gelen soruya karşılık Şahali, yürütülen kontrol faaliyetlerinde daha disiplinli, dolayısıyla da daha verimli bir üretim faaliyetini desteklemek amacıyla hareket ettiklerini belirtti.
Tarımsal alanlarda kısmi kuraklık beklentisinin mevcut olduğunu kaydeden Şahali, tarımsal alanlarda kuraklık tespiti ile ilgili yetkinin Genel Tarım Sigortası Fonu’na ait olduğunu, kuraklık tazminatlarının belirlenmesi noktasında üretim koşullarına uygun davranılıp davranılmadığının gözetileceğini söyledi.
Şahali, bu güne kadar eksik belgelerle yürütülen bu çalışmaların, bu yılki uygulamada disipline edilerek, ekilen arazilerin bütünü ile ilgili belge ibraz etmenin bir zorunluluk olduğunu anlattı.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2016, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474