banner564

Rumlara uyarı

Fatih sondaj gemisi personelinin tutuklanmasıyla Rum girişimini eleştiren Özersay, karşı tedbirlerin alınabileceğini söyledi

Rumlara uyarı
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 9 günlük aranın ardından dün saat 10.30’da Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde, Güney Kıbrıs’ın Fatih Gemisi personelinin tutuklanmasıyla ilgili girişimi, Kıbrıs konusu ve ekonomi konuşuldu. 
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, 62. Madde tahtında söz aldı. Arıklı, Güney Kıbrıs’ın Fatih Gemisi personelinin tutuklanmasıyla ilgili girişimine işaret ederek,  “Ne olacak deyip geçiştirmek doğru değil. KKTC olarak adım atmalıyız. Bu adımı Cumhurbaşkanı atmalı” dedi.
Arıklı, “Sayın Cumhurbaşkanı ciddi bir açıklama yapmadı. Bayram mesajında Türkiye’ye ve hükümete ‘AB çatısı altında iki devletli çözüm ilkesine şiddetle karşı çıktığı, görevde olduğu sürece de buna karşı çıkacağı mesajını verdi” şeklinde konuştu.

Özersay: Bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Güney Kıbrıs’ın Fatih Gemisi personelinin tutuklanmasıyla ilgili girişimine işaret ederek, “Rum tarafının gerginliğe çanak tutan bu yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Tartışmalı bölgelerde tarafların iddiası olur, bunun barışçı yöntemlerle çözülmesi gerekir. Bu konu, daha da ileriye taşınırsa tedbir alınacak. Yakından takip ediyoruz. Türkiye ile de istişare içindeyiz” dedi.
Özersay, “Hükümet olarak dış politika ve Kıbrıs konusunda yapacağımız izahatlar var, bunu peyder pey yapacağız. ‘Cumhurbaşkanı yoktur, biz varız’ diye bir tavır ortaya koymadık. Görev yetki ve sorumluklara karşı bir tavrımız olmadı” şeklinde konuştu.

Denktaş: Esas ses çıkarması gereken Türkiye
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da Genel Kurulda söz aldı.
Denktaş, “Meclis karar verir, Cumhurbaşkanını görüşmecilik görevinden alır diye bir usul yoktur. Orayı da halk seçer, burayı da halk seçer. Bu tartışmanın uzamaması için söz aldım” dedi. 
Güney’deki kararla ilgili Meclis olarak ses çıkarılması gerektiğini kaydeden Denktaş, şöyle devam etti:
“Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge açısından Türkiye’nin atması gereken adımlar vardı. Bu adımları atmamasının sonuçlarını yaşıyoruz. 2003’te hidrokarbon konusunu gündeme getirdiğimizde yalanlanmıştık.  O gün söylediklerimin doğruluğu ortaya çıktı.  Biz de tavır koyalım, söz söyleyelim ama esas ses çıkarması gereken Türkiye’dir. 16 sene geçti. Hukuki, diplomatik ve siyasi adım var mı? Buna bakılması lazım. Türkiye’nin de bakması lazım. Bizim cumhurbaşkanının, hele de birçok konuda köşeye çektirilmiş, ‘sizin bu konuda yetkiniz yok, siz fazla konuşmayın’ diye bir algı yaratılmış durumu varsa, uluslararası arenada söyleyeceklerimizin, atacağımız adımların pek faydası olmaz. Bizim kendimizi uluslararası alanda daha kabul edilebilir noktaya taşıma durumuz vardır ancak o zaman söylenecek şey karşı tarafı etkileyecek.”

Önceki hükümet döneminde hazırlanan yasa
Denktaş’ın konuşmasının ardından Meclis Başkanı Uluçay, bir önceki hükümet döneminde hazırlanan Öğretmenler Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereyi oylamaya sundu. İvedilik tezkeresi onaylandı. Oylamaya geçilmeden önce konuşmalar oldu.
Tasarı üzerine söz alan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu birer konuşma yaptı.

Genel kurulda daha sonra Kredi Kartı ve Banka Kartı İle Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması Yasa Tasarısı görüşüldü. Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Fikri Toros tasarıya ilişkin raporu okudu. 
Tasarı üzerine söz alan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, YDP Genel Başkanı Arıklı, Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Başbakan Ersin Tatar görüşlerini aktardı.
Yasa tasarısının üçüncü görüşmesi, ivediliği olmadığından gelecek hafta yapılacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474