banner564

Sucuoğlu sıcak bakıyor

Sigorta primlerini ödeyemeyenler için 19 yıllık geriye dönük af çıkarılıyor

Sucuoğlu sıcak bakıyor
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, ekonomik nedenlerle kendisinin veya çalışanının sigorta primini ödeyemeyen işverenler için ikinci bir affın yolda olduğunu, salı günü Bakanlar Kurulu gündemine gelecek affın, 2000-2019 yılları arasındaki dönemi kapsayacağını açıkladı.
Sucuoğlu, Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısı yasallaştıktan sonra özellikle üçüncü ülkeden KKTC’ye işçi gelişlerini bir süreliğine durduracaklarını duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği heyetini kabul etti.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları,  hayvancıların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları konusunda Çalışma Bakanı’ndan destek istedi.
Bakan Sucuoğlu, konuya sıcak baktığını kaydederek, “Tarım Bakanı ile görüşmek, yasal prosedürü de değerlendirmek lazım. Ben bir engel olacağını düşünmüyorum” dedi.

Naimoğulları: Yatırımlar yapılamıyor
Kabulde ilk sözü Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları aldı.
Naimoğulları,  yüzlerce, binlerce hayvancının sosyal haklarıyla ilgili yatırımlarını yapamadığını söyledi.
Birçok hayvancının sigortalardan emekli olamadığını, sosyal yardım maaşı aldığını kaydeden Naimoğulları, daha önce çıkarılan aflardan yararlanmak isteyen hayvancıların bankalardan 80-90 bin TL’lik meblağlar borçlandığını, bunu ödemekte de zorluk yaşadıklarını dile getirdi.
Hayvan üreticilerinin sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarına destek talep eden, fon kaynaklarının kullanılması konusunda Tarım ve Çalışma bakanlıklarının protokol imzalaması ve işbirliği içinde olmasını isteyen Naimoğulları, bu desteğin uzun süreli ya da devamlı olmasını istemediklerini vurguladı. Naimoğulları, “Bizim derdimiz bu işi düzene koyma. Devamını biz getiririz” dedi.

Sucuoğlu: Tarım bakanı ile görüşeceğiz…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sucuoğlu,  bakanlığın güçlü bir fonu olduğunu, yerli işgücünü, istihdamı destekleme ve güçlendirme için kullanılan fonun hayvancıları ve çiftçileri teşvik için de kullanabileceğini belirtti.
Yerli istihdamı destekleme konusunda Tarım ve Çalışma bakanlıklarının protokol imzalaması gerektiğini kaydeden Sucuoğlu, “Konuya sıcak bakıyorum. Tarım Bakanı ile görüşmek, yasal prosedürü de değerlendirmek lazım. Ben bir engel olacağını düşünmüyorum” dedi. Sucuoğlu, en kısa sürede Tarım Bakanı Dursun Oğuz ile bu konuda görüşeceğinin sözünü verdi.
Konuşmasında, Devlet Planlama Örgütü’nün 2018 verilerine  işaret eden Sucuoğlu, son dönemlerin en yüksek kayıt dışılığının 2018’de yaşandığı, bu oranın yüzde 20, 44 olduğunu kaydederek, “Bu oran yaklaşık 8-9 bin kaçak demek” dedi.
Bu konuda ciddi bir çalışma yaparak, af hazırladıklarını söyleyen Bakan Sucuoğlu, Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkerenin geçtiğimiz hafta Genel Kurul’da görüşüldüğünü anımsattı, sürecin tamamlanmasıyla tasarının 15-20 gün içinde yürürlüğe gireceğini söyledi.
Sucuoğlu, iki tarafı da dengede tutacak bir sistem geliştirmek için çalıştıklarını, böylece her iki üç yılda bir affa gerek kalmayacağını belirtti.
Çalışma Bakanı Sucuoğlu, yürürlüğe girecek Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasası ile ilgili Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile protokol imzalanacağını da kaydederek, tasarının bazı kararname ve tüzüklerle destekleneceğini de açıkladı.

İşçi gelişleri duracak…
Kayıt dışı işçilerin yüzde 95’inin üçüncü ülkelerden olduğunu belirten Sucuoğlu, Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısı yasallaştıktan sonra, özellikle üçüncü ülkeden KKTC’ye işçi gelişlerini bir süreliğine durduracaklarını belirtti.
Sucuoğlu, “Bunu yaparak 8-9 bin kişiyi kayıt altına alacağız. Yasa ve tüzüklerle kayıt dışılığın bir daha bu seviyelere çıkmasını engelleyeceğiz” dedi.

İkinci af yolda
Sucuoğlu, kendinin veya çalışanlarının sigorta primini ödeyemeyen işverenler için ikinci bir affın yolda olduğunu, salı günü Bakanlar Kurulu gündemine gelecek affın 2000-2019’u, 19 yıllık geriye dönük dönemi kapsayacağını açıkladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473