banner564

“Suni sorun yaratıyor”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Anastasiadis adil bir ortaklık istemediği için masaya oturmaktan kaçınıyor” dedi

“Suni sorun yaratıyor”
banner598
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının Kıbrıs Türkü ile siyasi eşitlik temelinde adil bir ortaklık istemediğini, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in de bu nedenle görüşme masasına oturup, kısa süre içinde bütünlüklü bir çözüme varılmasından kaçındığını söyledi. Türk tarafının mekik diplomasisi değil, Rumların masaya oturmasını beklediğini kaydeden Eroğlu, “Bir anlaşma olması için çaba ortaya koyan, bunun için takvim öngören, al-vere geçilmesi noktasına kadar görüşmeleri taşıyan biziz. Rum tarafı ise oyalama taktiği uyguluyor, masadan kaçıyor. Birleşmiş Milletler örgütü artık bunu anlamalı, çözüme yanaşmayan Rum tarafına karşı tavrını ortaya koymalıdır” diye konuştu.
Türkiye’de faaliyet gösteren Kanal A televizyonuna açıklamalarda bulunan Eroğlu, Rum tutumu ortadayken Kıbrıs Türk tarafından haklarından vazgeçmesini, Türkiye’den de Kıbrıs Türkü adına yürüttüğü çalışmaları bırakmasını beklemenin doğru olmadığını söyledi. 

“Siz adım atarsanız, biz de adım atarız”
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi’nin masadan kaçmasıyla ilgili soruyu yanıtında, bu tavrın, çözümden kaçmak için suni bir sorun yaratma maksadı taşıdığını söyledi. 
Rum Yönetimi eski lideri Hristofyas döneminde Noble Energy şirketine kazı izni verildiği dönem de “Siz adım atarsanız, biz de adım atarız” yönünde açıklaması bulunduğunu anımsatan Eroğlu, “’Bu şirkete verdiğiniz izni şimdilik dondurunuz. Kıbrıs’ta bir sonuç aldıktan sonra yine birlikte bu işleri yaparız’ demiştim. Ama maalesef bizi dinlemediler, biz de atılması gereken adımları attık” dedi. Eroğlu, daha sonraki süreçte ise, o dönem Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan ile New York’ta Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladıklarını anımsattı.

Su ve elektrik konusu
“Türkiye’den Kıbrıs’a deniz altından borularla su getirilmesi projesinin tamamlanmasıyla KKTC’de ne gibi değişiklikler olacak?” şeklindeki soruya ise Eroğlu şöyle yanıt verdi:
“Suyun gelmesi bizim için çok büyük bir olaydır. Ben Başbakanlık hayatım boyunca, hep Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi düşüncesi içinde hareket ettim. Şimdi su projesinde sona geliyoruz. Suyun gelmesi, kurak iklim koşullarında yaşayan bir ülkede hayat suyudur. Bizim, geniş ovalarımız bol yağmur yağmadığı sürece verim vermez. Şimdi sulama projeleriyle belki de senede iki ürün alacağız. Ben Rumlara da teklif ettim. Gelin bunu paylaşalım dedik. Ama tabii ki bu Türkiye’ye bağımlılık olur düşüncesiyle kabul etmediler. Ancak eninde sonunda bu noktaya geleceklerine inanıyorum. 
Türkiye’den KKTC’ye elektrik enerjisi getirilmesi de benim Başbakanlığım döneminde üzerinde önemle durduğumuz bir konu idi. Sayın Erdoğan da hem Başbakanlığı, hem de Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde KKTC’ye yaptığı ziyaretlerde konuyu gündeme getirmiştir. Bunu da yaparsak çok iyi olur. İkinci büyük proje de budur. Ben Kıbrıs Türkü’nün geleceğinden eminim. Yeter ki çok çalışalım, projeler üretelim, halkın beklentilerini iyi tahlil edelim ve birlik beraberlik içinde olalım.”

Meyer’i kabul etti
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Afrikalı Müzakereci Rolf Meyer’i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’nda  gerçekleştirilen kabulde Eroğlu’na, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Danışmanı Osman Ertuğ, Müzakereci Ergün Olgun ile müzakere Heyeti Üyesi Danışmanlık ve Siyasi İşler Müdürü Güneş Onar eşlik etti.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2014, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474