banner564

Tanımıyoruz

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararında; Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi, Maraş’ın iadesi, limanların açılması ve Ermeni soykırımı iddialarının kabul edilmesi isteniyor

Tanımıyoruz
banner598
 Avrupa Parlamentosu'nun (AP) oy çokluğuyla kabul ettiği Türkiye raporu, gerek Ermeni soykırımı iddiaları, gerekse Kıbrıs konusunda kabul edilemez talepler içeriyor. Buna göre 1915 olaylarına ilişkin Ermeni Soykırımı iddialarının kabul edilmesi, Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi, Maraş’ın Rumlara iadesi ve limanların Rum gemilerine açılması isteniyor.
   AP Raportörü Kati Piri'nin hazırladığı Türkiye aleyhtarı raporun oylanmasında  375 kabul, 133 ret ve 85 çekimser oyu kullanıldı. bu raporu da yok hükmünde sayacaklarını ve iade edeceklerini söyledi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır,bu raporu yok hükmünde sayacaklarını ve iade edeceklerini söyledi.

Memnun oldukları noktalar da var…
Strasbourg’da AP'nin genel kurulunda görüşülen raporda, Türkiye'nin dünyada en çok sığınmacıyı ağırlayan ülke olduğu, büyük insani katkılar sunduğu vurgulanarak, Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesi kararından duyulan memnuniyet dile getirildi. 
Türkiye'nin sığınmacılar için bedava sağlık ve eğitim imkanı sağladığı da vurgulanan raporda, AB ve Türkiye arasında sığınmacılara ilişkin varılan mutabakatın, yasa dışı geçişlerin keskin bir şekilde azalmasını sağladığının altı çizildi.
Türk vatandaşları için vizelerin ise tüm kriterlerin karşılanması durumunda kaldırılacağı vurgulanan raporda, AB Komisyonu'ndan bu konuda Türkiye'ye teknik destek vermesi istendi.

Kıbrıs kararı Rum yanlısı
   Raporda, Kıbrıs sorununun Türkiye-AB arasındaki ilişkileri etkilediği belirtilerek, bu yüzden de tüm taraflardan çözüme dönük gayret göstermeleri istendi. Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi gemi ve uçaklarını liman ve havaalanlarını açması gerektiği savunularak, bunun üyelik müzakerelerini önemli ölçüde güçlendireceği iddia ediliyor. Müzakerelerdeki ilerlemeden memnuniyet duyulduğu kaydedilen raporda, Türkiye'nin çözüme katkı sağlaması, askerlerini çekmesi ve Maraş'ı BM'ye vermesi talep ediliyor.


Bozkır’dan rapora tepki 
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye Raporu'nda, geçen seneki raporun iade edilmesine yol açan ve Ankara'yı 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını soykırım olarak tanımaya çağıran ifadelere atıf yapılması nedeniyle, bu raporu da yok hükmünde sayacaklarını ve iade edeceklerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2016, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473