banner564

Tarihi karar bugün

Güzelyurt’ta 14 yaşındaki erkek çocuk ile cinsel ilişkiye giren 13 kişiden 10’u eski yasaya göre en fazla 5 yıl hapislikle, diğer üçü yeni yasaya göre ‘müebbet hapislikle’ yargılandı

Tarihi karar bugün
banner598
Zorkun TAŞER
 
   Kuzey Kıbrıs’ta ‘İLK’lere bir imza da bugün Ağır Ceza Mahkemesi tarafından atılıyor.
Güzelyurt’ta 14 yaşındaki erkek çocuk ile cinsel ilişkiye girdikleri gerekçesi ile yargılanan 13 sanıktan 10 tanesi Güzelyurt Mahkemesi’nde, en fazla 5 yıl hapislik öngören ‘eski yasaya göre’ yargılandı.
   Diğer üç sanık ise; 22 yaşındaki Mustafa Çabuk, 19 yaşındaki Mehmet Yurdusev  ve 17 yaşındaki Ö. Y. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘müebbet hapislik’ öngören yeni yasa çerçevesinde yargılanarak mahkûm  edildi. Mahkumiyet sürelerinin bugün açıklanması bekleniyor.
    Başkan Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’ın baktığı davada duruşmalar kapalı oturum şeklinde gerçekleştirilirken mahkûmiyet kararı dün basına ve halka açık okundu.
   Güzelyurt’ta 14 yaşındaki erkek çocuk ile cinsel ilişkiye girerek, değiştirilen ceza yasasında ağır hapis cezaları öngören “cinsel tecavüz” suçlamasıyla yargılanan üç sanık hakkındaki mahkûmiyet kararı Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı tarafından okundu. Okunan kararda sanıklar Mustafa Çabuk ve Mehmet Yurdusev’in 14 yaşındaki erkeğe ‘Oral ve Anal’ yoldan, sanık Ö. Y.’in ise ‘Anal’ yoldan tecavüz ettiğinin ıspatlandığı belirtildi.

‘O istedi, biz de yaptık’

   Sanıkların ifadelerinde ‘Tecavüz etmedik, onun isteği ile birlikte olduk’ dediklerini belirten Esendağlı, sanıkların suçlamaları reddetmesi üzerine gerçekleştirilen duruşmalarda iddia makamının mahkemede dinlettiği tanıklar ve ortaya koyduğu emarelerle iddiasını doğruladığını belirtti.
   Mahkemede olayın mağduru 14 yaşındaki çocuğun ifade verdiğini kaydeden Esendağlı, ifadeye yansıyanları açıkladı. Açıklanan ifadede 14 yaşındaki çocuğun şunları söylediği ortaya çıktı:
    “Olay günü Mehmet Yurdusev ile facebook üzerinden anlaştık. Yurdusev ile diğer iki sanık beni evimin yakınındaki otobüs durağından araçla alıp boş bir eve götürdü. Mini etek giyip, kafama peruk taktım. Makyaj yapıp sütyen de giydim. Önce sanıklar Mustafa Çabuk ve Mehmet Yurdusev ile ‘Oral ve Anal’ yoldan, daha sonra ise sanık Ö. Y. ile birlikte oldum.

Sinir krizi geçirdiler

   Sanığın ifadeni açıklayan Yargıç Esendağlı,14 yaşındaki erkek çocuğun duruşmalarda sanıkların avukatı tarafından sorgulandığını ancak ifadesinde sarsılmadığını belirtti. Tüm bu olgular ışığından sanıkları suçlu bulup mahkûm ettiklerini açıklayan Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ceza takdirini ise 24 Şubat 2015 yani bugün açıklayacaklarını söyledi.
   Mahkûmiyet kararından sonra sanıklar mahkeme koridorlarında sinir krizi geçirirken,polisler tarafından zorla sakinleştirildi.

Suç aynı, tarih farklı, yasa farklı

   Öte yandan 14 yaşındaki erkek çocuk ile cinsel ilişkiye giren 13 kişiden 10’u ise Şubat 2013 tarihinde yani ceza yasası değiştirilmeden önce suç işledikleri için Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Tüm zanlılar aynı suçu işlerken alt mahkemede yargılanan 
10 sanık 5 yıla varan hapis cezası ile yargılanırken, üç sanık ise suçu Mayıs-Haziran 2014 tarihinde işledikleri için 7 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni ceza yasasına göre yargılanarak dün mahkûmiyet giydi.
    Mahkumiyet süreleri bugün açıklanacak.

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2024, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474