banner564

Tartışmaya son nokta

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başsavcılık ve Interpol raporlarının, ülkede organ mafyası bulunmadığını gösterdiğini açıkladı

Tartışmaya son nokta
banner598
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, organ nakli konusundaki Başsavcılık raporu ve Interpol raporlarını gördüğünü, KKTC’de organ mafyası bulunmadığı yönünde sonuç çıktığını açıkladı. 
Eroğlu, dün bir kabulünde, organ nakline ilişkin raporla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. 
Sağlık Bakanlığı’nın; Başsavcılıktan, organ nakline ilişkin araştırma yapmasını istediğini, ayrıca Interpol’den de görüş istediğini kaydeden Eroğlu, her iki rapordan da organ mafyası olmadığı sonucunun alındığını vurguladı. 
Eroğlu, “Bu gibi olayların takip edilmesi doğaldır. Ama kendi kendimize problem yaratmadan, önce bir şeyin olduğuna inanacağız ki bunu dış dünyayla paylaşalım. Eğer bir şey olduğundan emin olmadan paylaşılırsa, işte böyle dışarıda değişik şekilde adımız kalır” diye konuştu. 
“Raporlarda ‘organ nakli için mafya kurulmuştur. Bu hastanede yatanlar da mafya vasıtasıyla böbrek nakli için böbrek bulmuştur’ gibi ifadelere rastlamadım” diyen Eroğlu, polisin, Başsavcılığın ve Interpol’ün de bu yönde bir bulguya rastlamadığını kaydetti. 

“Organ nakli siyasete alt edilmesin”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Organ Nakli Yasası’na ihtiyaç duyulduğunu ancak bu yasa etrafında politika yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Eroğlu, “Maalesef bunun içine iç siyaset, politika girmiştir” dedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meclis’e geri gönderdiği doku ve organ naklini düzenleyen yasanın henüz kendisine geri gelmediğini, gelirse imzalayacağını söyledi. Eroğlu bu açıklamalarını dün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu da yaptığı konuşmada, “Bir doktor olarak günün birinde ülkemizde de organ nakli yapılacağına inandığım için, 1991’de, o günün koşullarına göre bir yasayı meclisten geçirmiştik” dedi. 
O yıllarda ülkemizde organ nakli yapmaya hazır hastanelerin bulunmadığını anımsatan Eroğlu, şimdi hükümetin yeni bir organ nakli yasası yaptığına dikkat çekti. 


“YDÜ daha önce yapay kalp nakli gerçekleştirmiştir”
Organ Nakli Yasası’na ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı, böyle bir yasa etrafında politika yapılmasının yanlış olduğuna dikkat çekti. Bu konunun içerisine biraz da iç siyasetin girdiğinin altını çizen Eroğlu, “Şimdi bir önceki hükümet bildiğim kadarıyla mevcut üniversiteye organ nakli yapabilirsiniz diye bir yazı göndermiş. Benim o yazından haberim yoktu. Tabii gazetelerden ve ilgili yerlerden öğrenmiş olduk” dedi. Hatta YDÜ Hastanesi’nin yapay kalp nakli yaptığını da anımsatan Eroğlu açıklamalarına şöyle devam etti: 
“Böbrek nakli yapsınlar diye bir kişi de YDÜ hastanesine gönderildi. Ama ya verecek olanın ya da alacak olanın vazgeçmesi nedeniyle böbrek nakli olmadı. Dolayısıyla, gerek devlet hastanesinde, gerekse de özel bir hastanede organ nakli yapılması bizim iftiharımız olur. Biz de dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz mesajını dünyaya vermiş oluruz. Ama burada, ben biraz kibar davrandım. Herhalde dil sürçmesidir dedim. Sayın Bakan’ın ‘organ mafyası var. Şüpheleniyorum’ demesi ve interpoldan soruşturma başlatması, bir kere adımızı uluslararası alanda zedelemiştir. Sanki bizde organ mafyası varmış gibi bir durum ortaya çıkmıştır. Ben ondan dolayı da rahatsız oldum ve nezaket kuralları içerisinde bir açıklama yaptım.”

Besim: İnsan yaşamını kurtaran buluş
Kabulde konuşan Besim, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Organ Nakilleri ve Organ Yasası ile ilgili görüşmek, fikir alışverişinde bulunmak ve destek istemek amacıyla ziyaret ettiklerini belirtti.

Organ naklinin, insan yaşamını kurtaran, kalitesini artıran bir buluş olduğunu söyleyen Besim, ancak bu konunun çok fazla suiistimal edildiğini kaydetti.
Dünyada bu konuda neler yapıldığıyla ilgili bilgi veren Besim, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konudaki 1991 yılındaki toplantısında, dünyayı organ naklinde yaşanabilecek sıkıntılara, organ ticaretine karşı uyardığını söyledi.
KKTC’de organ nakline ilişkin ilk yasanın 1991 yılında çıkarıldığını belirten Besim, bu yasanın altyapı ve diğer alanlarda yeterli olmadığını, bunun üzerine yeni bir yasa için 6 yıldan beri çalışmalar yapıldığını anımsattı.
Bu yasanın ikinci kez Cumhuriyet Meclisi’nde tartışıldığını söyleyen Besim, dünya şartlarına, medikal etiğe uygun olarak, yasal zeminin sağlam olduğu şartları sağlayıp organ nakline başlanmasını istediklerini vurguladı.
Besim, Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan bu konuda, Meclis’i motive etmesini istedi.

Ticaret Odası heyetini kabul etti
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, yıllardır süren Kıbrıs sorununun artık sone ermesi gerektiğini yineledi. Eroğlu, masada Rum tarafının da hassasiyetlerine saygı duyarak otururken, Rum tarafınca aynı hassasiyetin gösterilmediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin çökmediğini ve devam ettiğine işaret ederek, 2 Eylül’de planlanan liderler görüşmesinin, gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin, gerekse BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın New York’ta bulunması ve BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in adaya gelecek olmasını gerekçe gösteren Rum tarafının talebiyle iptal edildiğini kaydetti. 

Toros, çalışmaları aktardı
KTTO Başkanı Fikri Toros da konuşmasında, Mart ayında görevi devralmış yeni yönetimin geleneksel oda faaliyetleri yanında, toplum için de faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.
AB ile ilişkiler, müzakere süreci ve üyelerin sorunları ile yakından ilgilendiklerini kaydeden Toros, görevde bulundukları 5 aylık süre sonunda bilgi paylaşımı yapmak ve müzakere süreci hakkında Eroğlu’nun görüş ve önerilerini almak istediklerini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2014, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473