banner564

Tasarı kabul edildi

Gece kulüpleri, tütün ve içki satanlar dışındaki işletmeler, KDV’sini 3 yıl düzenli öderse yüzde 5 indirim hakkı kazanacak

Tasarı kabul edildi
banner598

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan Genel Kurul’un dünkü gündeminde Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı vardı.

Genel Kurulda ilk olarak, Kıbrıs Türk siyasi tarihinde olduğu kadar sağlık ve spor alanındaki hizmetleriyle de bilinen, Türk Cemaat Meclisi Başkan Vekilliği görevi yapan Dr. Necdet Himmet Ünel’in Viyana’da hayatını kaybettiğini duyuran Sibel Siber, Ünel’in özgeçmişini okudu.

Bilgiye ve onaya sunuşlar bölümünde CTP-BG’nin KTHY’nin uçuşlarının sonlandırılmasıyla ilgili araştırma yapan araştırma komitesindeki üyeleri Birikim Özgür ve Abbas Sınay’ı çekerek yerine Asım Akansoy ve Ömer Kalyoncu’yu getirdiğine dair tezkere okundu.

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner söz alarak, CTP-BG’nin komitede yaptığı değişikliğin komite çalışmalarına olumlu yansıması dileğinde bulunarak, komitenin daha 2 toplantı yaptığını kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Katma Değer Vergisi (Değişiklik ) Yasa Tasarısı’nı oyçokluğu ile kabul etti.

Yasa, KDV’sini 3 yıl düzenli ödeyenlere yüzde 5 indirim yapılmasını öngörüyor.

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman tasarı hakkında bilgi verdi.

Vergi hukukunun temel amaçlarından birinin daha çok vergi toplanması olduğuna dikkat çeken Erhürman, bu tasarı ile vergi toplamak amacındaki sıkıntıyı gidermek için ödüllendirmeye gidildiğini kaydetti.

Erhürman, 36 ay düzenli verginin ödenmesi halinde yüzde 5 indirim öngörüldüğünü ifade ederek, bunun vergi hukukunda bilindik olduğunu söyledi.

Erhürman, “Bu tip eşitsizlikler meşru bir gerekçeye dayanıyorsa Anayasa’ya aykırı değildir” dedi.

Gece kulüpleri, tütün ve içki satanlar gibi bir grubun bu düzenlemeden yararlanamayacağını ifade eden Erhürman, bu ayrımın Anayasa’ya uygun olup olmadığından emin olmadığını söyledi.

 

Çakıcı, endişelerini seslendirdi

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, kafalarında bazı soru işaretleri olduğuna dikkat çekerek, oy doğrultularını aldıkları bilgilere göre belirleyeceklerini söyledi.

Tasarının iyi niyetli olduğunu düşündüğünü kaydeden Çakıcı, UBP’nin ret gerekçelerini yeterli bulmadığını belirterek, devletten ek vergi avantajı olanların uygulamada ayrılmasının olabileceğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi’nden yasanın dönmesi halinde yasanın kaldırılıp kaldırılmayacağını; Eğer Anayasa Mahkemesi’nden dönüp devlete kayıp getirecekse tasarıya ret oyu vereceklerini belirten Çakıcı, 60 gün öteleme ile 3 yıllık düzenli ödeyene indirimin ilişkisi var mı? diye sordu.

 

Angolemli: Aceleye getirilmiş uygulama

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, tütün ve içki satıcılarının muaf tutulmasını eleştirerek, kaçakçılığın sürmesinin de vergi kaçırma olup olmadığını sordu.

Toplumun üreten kesimlerinin korunması gerektiğini kaydeden Angolemli, “Bence bunlar aceleye getirilmiş uygulamalar” dedi.

Devletin burada sadece kendisini düşündüğünü savunan Angolemli, hükümeti yükselen seslere kulak vermeye çağırdı.

 

Tatar savcılıktan görüş istedi

UBP Milletvekili Ersin Tatar, bu tasarıyla ilgili tereddütler konusunda savcılıktan görüş alınmışsa bunun paylaşılmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi anayasaya aykırı bulması halinde meclisin değişiklik yasası yaparak bu yasayı iptal mi edeceğini soran Tatar, bunu eleştirdi ve hukuğa saygılı olunmasını istedi.

 

Mungan: Amaç kayıt dışı ekonomi ile mücadele

Maliye Bakanı Zeren Mungan, yasa tasarısının tek maddelik olduğunu hatırlattı.

Milletvekillerine halkın bilgilendirmesi için fırsat yarattıkları için teşekkür eden Mungan, görüşülen yasa tasarısının hükümetteki partilerin hükümet programında ve seçim bildirgesinde yer alan kayıt dışı ekonomi ile savaş çerçevesinde olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı’nda 3 yıl sürecek eğitim programları uygulanmaya başlandığını kaydeden Mungan, halka hizmetin esas olduğunu ifade etti.

Uygulanan teşvikler, cezalar, indirimlerle ilgili bütünlüklü çalışmaları bulunduğunu kaydeden Mungan, KDV’nin 36 aylık düzenli ödemede yüzde 5 indirimin, kayıt dışı ekonomi ile mücadele için olduğunu ifade etti.

Kısıtlamalarla ilgili iptal kararı alınması halinde, mecliste tasarıyı geri çekeceklerini ifade eden Mungan, amaçlarının kayıt dışında olanları kayıt altına almak olduğunu söyledi.

İthalatta 60 günlük KDV ötelemenin ayrı bir konu olduğunu belirten Mungan, onun yürürlüğe girdiğini, ithalatı gerçekleştirecek kişinin KDV’siyle ilgili hesaplama yaparak teminat mektubu ile Vergi Dairesi’nde komiteye başvuracağını, öteleme kararının tamamen Vergi Dairesi yetkisinde olduğunu söyledi.

Tecil uygulamaları hakkında da bilgi veren Mungan, ilçeler bazında yarısından fazlasının Güzelyurt’ta olduğunu söyledi.

Kurumlar Vergisi (Değişiklik) Yasası ile uyumlu olması için tasarının yılın başından itibaren yürürlüğe girmesi konusunda değişiklik yapılmasının ardından tasarının bütünü oyçokluğu ile kabul edildi.

Tasarı 1 ret oyuna karşı 28 oyla kabul edildi.

Meclis 10 Nisan Perşembe günü toplanacak.

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 01:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473