banner564

Tatar’ın başında dert çok

Diyalog’a konuşan ‘Kuir’ aktivisti Dolmacı, yeni hükümetin eşcinsel evliliklere izin vermesini istedi

Tatar’ın başında dert çok
banner598

 Çiğdem AYDIN-Pelin YÜKSELAY

   Asayiş, pahalılık, trafik, yol gibi ağır sorunların yanında Tatar hükümetinin önünde eşcinsel evliliklerle ilgili bir öneri daha bulunuyor. Diyalog’a konuşan ‘Kuir Kıbrıs LGBTİ’ Derneği Aktivisti Erman Dolmacı, yasal engeller nedeniyle çok sayıda eşcinsel KKTC vatandaşının yurt dışında evlilik yaptığını söyledi.
   Ersin Tatar başkanlığındaki 41’inci hükümetin bu soruna el atmasını ve çözüm üretmesini isteyen Dolmacı “Devletin karşı cinsellere evlilik hakkı tanıyıp eşcinsel çiftlere tanımaması kurumsal bir ayrımcılıktır. UBP-HP hükümetinin protokolünde insan haklarına ilişkin herhangi bir madde bulamadığımız için üzgünüz ” dedi.

********
Soru: Hükümet değişti, Ersin tatar başkanlığındaki yeni hükümetten beklentileriniz nelerdir?
Yanıt: Kuir Kıbrıs Derneği adanın kuzeyinde mücadele veren bir sivil toplum örgütüdür ve kimsenin cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesinden dolayı ayrımcılığa uğramadığı bir dünya için mücadele eder. Hükümetlerin değişmesi bizlerin taleplerini de değiştirmez. Geçmişte, günümüzde ve gelecekte de Kuir Kıbrıs LGBTİ+’ların insan haklarına eşit erişiminin olduğu, yoksullaştırılmadığı, marjinalleştirilmediği ve herkesin özgürce yaşayabildiği bir Kıbrıs için taleplerini dillendirmeye devam edecektir. 
Bunların arasında özellikle evde, iş yerlerinde, okullarda yaşanan ayrımcılık, şiddet ve damgalanmanın son bulması için gerekli çalışmaların yapılması, trans arkadaşlar için cinsiyetin yasal olarak yeniden tayin sürecinin ve isim değişikliğinin insan haklarına uygun bir şekilde düzenlenmesi. Okullarda cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim çeşitliliğinin anlatılması ve toplum genelinde farkındalık yaratılması. 
Anayasada ve yasalarda ayrımcılık yasağı içeren maddelere cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesi temelindeki ayrımcılığın da eklenmesi… Ersin Tatar hükümetinin protokolünde insan haklarına dair hiçbir madde bulamamak bizleri üzmekle beraber geçmişte olduğu gibi yeni hükümetten de taleplerimizi dillendirip hakkımız olan eşit, adil ve özgür bir dünyada yaşamak için mücadelemizi devam ettireceğiz.

Soru : LGBTİ+’lar için neler yapılmalı?
Yanıt: LGBTİ+’lar için bulunduğumuz her alanda ayrımcılığın karşısında olduğumuzu, insan haklarından taraf olduğumuzu, kimsenin cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğrayamayacağını dillendirmeliyiz. Ayrımcılığa uğrayan kişilerin yanında olup onlarla dayanışma sergilemeliyiz. Faillerin cezasız kalmamasını garanti altına almak için çaba göstermeliyiz. 
Bulunduğumuz her ortamda LGBTİ+ haklarına değinip bunun yanlış bir şey olmadığını tekrar tekrar anlatmalıyız. Transların cinsiyetlerinin kimliklerinde tanınması ve isim değişikliği bütünlüklü bir cinsiyet yeniden tayin operasyonlarına bağlanmamalı, kolaylaştırılması için mücadele etmeliyiz.

Soru : Yeni hükümetin LGBT bireylerin KKTC'de evlilik yapabilmesi için yasal bir düzenleme yapmasını ister misiniz? Sırf bu yasa olmadığı için yurt dışında evlenen hatta yaşayan LGBT bireyler var mı? Rakam olarak çok mu?
Yanıt: Ülkemizde evlilik eşitliği yasası olmadığı için birçok insan yurt dışında evleniyor veya sivil birliktelik yaşıyor.
Devletin karşı cinsellere bu hakkı tanıyıp eşcinsel çiftlere tanımaması kurumsal bir ayrımcılıktır. Yıllarca birlikte yaşayan, birlikte mülk edinen, evlat sahibi olmak isteyen hemcins partnerler bu haklarından yararlanamıyor ve okul, hastane, hapishane vs. yerlerde ilişkilerini ispatlayabilecekleri resmi bir doküman olmadığı için kurumsal anlamda ilişkileri görmezden gelinip ötekileştiriliyorlar. Bizler her alanda LGBTİ+’ların ayrımcılığa uğramaması için mücadele ediyoruz elbette buna da evlilikle ilgili ayrımcılık içindir. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473