banner564

‘Tsunami’

Ticaret Odası Başkanı Toros, dövizdeki yükselişin KKTC’ye yönelik etkilerini anlatırken,

‘Tsunami’
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, son günlerde dövizdeki yükselişin, KKTC’de ‘Tsunami’ etkisi yarattığını belirterek, hükümetin bazı konularda acil önlem almasını istedi.
   Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Diyalog Medya’yı ziyaret eden ve Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’la görüşen Toros acilen alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:
1- Döviz endeksli alınan harçların derhal geçen senenin ortalama kuru alınarak TL bazlı haline getirilmesi.
2- Alınmakta olan direkt ve dolaylı vergilerden indirim yapılarak halka yansıtılması 
3- İşverenlerin ve halkın bankalara olan döviz borçlarına bir takım faizsiz olarak erteleme yapılması gerekmektedir.
Ekonomik hareketi durdurma noktasına getiren bu devalüasyonun etkisini hafifleterek ekonomiyi yeniden devam eder bir hale getirmek  gerektiğini ifade eden Toros, aksi takdirde bu kayıpların telafi edilecek bir kaynak olmayacağını kaydetti. 
Enerji fiyatlarının yüksekliğine dikkat çeken Fikri Toros,  “Enerji yönetimi KIB- TEK’in monopolünden kurtulmak zorundadır” dedi. Toros konuyla ilgili şunları kaydetti, “Enerji üretimi dünyada demode olmuş, verimsiz çevreye saygısız ve çok pahalı bir yöneteme yapılmaktadır. Buna ek olarak da Kıb-Tek yönetiminin siyasi ve popülist politikaları ile çok pahalı, cari giderleri yüksek ve verimsiz bir yönetime sahip olması verimsizliği artırmaktadır. Bu konuda bir an önce tedbir alınmalı ve bu tedbir maliyet düşürücü tedbirlere yönelik olmalıdır.”
Toros sözlerinin devamında Diyalog medyanın Ticaret Odasının çalınmalarına göstermiş olduğu ilgiye teşekkür etti

Akar: Etkili bir duruş sergilenmeli…
Reşat Akar, Ticaret Odası’nın daha etkili bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.  Akar, özerkleşme tanımının hakim olduğuna dikkati çekerek, Elektrik Kurumu’nun milyonluk ihalesiz mal alımlarını sürdürdüğünü,  bundan kaynaklanan zararların büyüdükçe faturayı toplum ödediğinin altını çizdi. Kalıcı, istikrarlı bir çözümden söz edildiğine dikkat çeken Akar, bu yapı ile toplumun kısa sürede çözüme gitmesi halinde ezici bir çoğunlukla kurum ve kuruşlar yok olacağını ifade etti. 2015 yılının kritik bir yıl olacağını söyleyen Akar,  ekonomik ve siyasi açıdan toplumun yok oluşunu gündeme getirebileceğini kaydetti. Akar, etkin kuruluşların bu süreçte daha aktif faaliyetlerde bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473