banner564

Türkkök dünyaya açılıyor

Kemik iliği nakline ihtiyacı olan ancak akrabasında vericisi olmayan hastalar için başlatılan verici havuzu genişletilecek

Türkkök dünyaya açılıyor
banner598
Kemik iliği nakline ihtiyacı bulunan ancak akrabasında vericisi olmayan hastalar için başlatılan, "Türkkök Projesi" uluslararası bankalara bağlanarak verici havuzu genişletilecek. Bu sayede Türkiye'deki kayıtlı vericilerden donör bulunamaması halinde, sayısı 26 milyona uluşan dünya genelindeki vericilerin kayıtlı bulunduğu havuzdan da tarama yapılabilecek.
KKTC'de düzenlenen 3. Hematolojik Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Sempozyumu'nda kan ve kemik iliği kanserlerinin tedavisindeki gelişmeler masaya yatırıldı.
Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Hematolojik Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiye'nin kemik iliği nakillerinde dünyada "Şampiyonlar Ligi"nde olduğunu belirtti.
Ülkede yılda 3 bin 600 kemik iliği nakli yapıldığını bildiren Prof. Dr. Altuntaş, "Türkiye artık bu alanda gelişmiş ülkelerin düzeyinde, üst gruptayız. Bu Türkiye açısından gurur verici bir tablo" dedi.
Ailesinde vericisi olmayan hastalar için oluşturulan Türkkök Projesi'nde önemli gelişme kaydedildiğini vurgulayan Altıntaş, şu değerlendirmelerde bulundu:
Bugüne kadar Türkkök'e 115 bin verici kaydedildiğini, hedefin 250 bin olduğunu anlatan Prof.Dr. Altuntaş, "Buradan kemik iliği nakli olması gereken hastalar için 330 uyumlu donör bulundu. Bu yeterli değil. Oran yüzde 60-70'lere çıkmalı. Hala çekingenlik var" diye konuştu.

"Kökten değişen hayatlar"
Hematolojik Onkoloji Derneğinin (HOD) kök hücre vericisi olmanın önemine dair farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği "Kökten Değişen Hayatlar" öykü yarışmasının ödül töreni de sempozyum kapsamında yapıldı.
Yarışmada, ödüle layık görülenlerin yanı sıra beğeni toplayan ve yayımlanmaya değer bulunan öyküler de bir kitapta toplandı.
Ödül töreninde konuşan HOD Genel Sekreteri Doç. Dr. İsmail Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Önemi giderek artan sosyal sorumluluk olgusuna katkı vermeye çalışıyoruz. Geçen sene düzenlediğimiz 'Hayata Tutunma Öyküleri' isimli öykü yarışması ile kanser ve kanser hastalarının yaşadıkları üzerine bir farkındalık gerçekleştirdik. Bu sene ise kök hücre vericisi olmanın önemine dair bir farkındalık oluşturmak üzere 'Kökten Değişen Hayatlar' isimli bir öykü yarışması düzenledik. Yarışma ve kitaptan oluşan bu sosyal sorumluluk projesiyle hem kemik iliği ve kök hücre bağışına dikkat çekmek hem de bu bağışı yapmış, tedavi görmüş ya da tanıklık etmiş insanların sesini duyurmayı amaçlıyoruz." 



Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2016, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473