banner564

UBP-HP hükümetine  2 aylık süre

Ticaret, Sanayi, Esnaf ve Zanaatkarlar odaları bunca zaman tepkisiz kalırken; İŞAD Yöneticileri Metehan’da eylem yaparak, geçişlerin kolaylaştırılmasını istedi

UBP-HP hükümetine  2 aylık süre
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Kıbrıslı Rumların ve adanın güneyindeki yabancıların Kuzey Kıbrıs’a yönelik ilgisinin artması ve son 6 ayda 2 milyon kişinin kara sınır kapılarından geçiş yapmasına karşın; geçişlerde yaşanan sıkıntıların giderilmemesi karşısında ilk defa bir ekonomik örgüt eylem yaptı. 
   Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD) Başkanı Enver Mamülcü ve Yönetim kurulu üyeleri dün Metehan sınır kapısında basına açıklama yaparak, geçişlerin kolaylaştırılması için hükümete 2 aylık bir süre tanıdıklarını bildirdi.
   Kuzeye geçen Rumların akaryakıt ve diğer alış-verişler için çarşıya önemli miktarda para bırakmalarına karşın, muhaceret hizmetlerinde yaşanan sıkıntının bunca zaman Ticaret, Sanayi, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası tarafından gündeme getirilmemesi vatandaşların tepkisine yol açtı.

Kapıda isyan
Metehan Sınır Kapısı’nda yaşanan ve bir türlü çözüm üretilemeyen yoğunluk sorunu iş insanlarını da isyan ettirdi. İŞAD yaşanan soruna dikkat çekmek ve çözüm üretilmesi adına Metehan kapısında basın açıklaması yaptı.  Yapılan açıklamada hükümetten sınır kapılarında yaşanan sıkıntının son bulmasını sağlayacak adımlar atması talep edildi. İŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Enver Mamülcü, Güney’den çarşıya döviz geldiğini ifade ederek, hükümetin sınır kapılarında yaşanan sıkışıklığı çözmesini istedi. “Bu haykırışımızın dinlenmesi elzemdir” diyen Başkan Mamülcü, sorunun çözülmemesi durumunda farklı eylemlerle gündeme geleceklerini söyledi.   İŞAD Başkanı Enver Mamülcü şunları söyledi:
“Sınır kapılarında yaşanan sıkıntı ve çile ülke ekonomisine ciddi darbeler vurmaktadır. Yetkililerin krizi fırsata çevirmesi gerekiyor. İnsanlar her gün bu eziyeti çekmek zorunda kalıyor. Bu eziyetin ortadan kaldırılması için teknolojik yapı, personelin arttırılması, alt yapının iyileştirilmesi ve yeni sınır kapılarının açılması gerekiyor. Dövizin yüksek olması nedeniyle güneyde yaşayan insanlar için KKTC’nin cazibe merkezi haline geldi. Dolayısıyla geçişlerin kolaylaştırılmasının ekonomiye fayda sağlayacaktır. Ülkede servis ve hizmetlerin yüksek kalitede tutulması önemlidir. Sadece ucuzluğun değil, bunun da döviz düşse bile sürdürülebilir ekonomik avantaj sağlayacak. Toplumsal kaynaşmanın en güzel yolu ticarettir.”

İki ay süre
“Hükümet edenlere iki ay süre veriyoruz” uyarısında bulunan Mamülcü, şöyle devam etti: 
“Türk Lirası’nın değer kaybı ardından tüm olumsuz baskı ve propagandalara rağmen güneyden kuzeye alış-veriş için gelen insan sayısı yüksektir. Biz İŞAD olarak bundan sonsuz mutluluk duymaktayız. Çünkü ülkemiz ve iş hayatı kazanmaktadır. Bu geçişlerde hızlıca bir rehabilite çalışması yapılması gerekiyor. Yapılmaması halinde sivil toplum örgütleri ile daha sert eylemler yapacağız. Hükümet edenlere iki aylık bir süre veriyoruz. İki ay içerisinde sınır kapılarında iyileştirme yapılmazsa eylemlerimiz başlayacak.” 

Vatandaşlar ne dedi…

Metehan sınır kapısında araç kuyruklarında beklemek zorunda kalan vatandaşlar da görüşlerini paylaştı. Vatandaşlar, Metehan kapısında süreki sıkışıklıklar yaşandığını ancak buna rağmen bir çözüm üretilemediğini ifade etti. Vatandaşlar, yeni sınır kapıları açılması gerektiğini de vurguladı. Diyalog’a konuşan vatandaşların görüşleri şöyle; 

Altan Ayrancıoğlu
“Bu kapıda sürekli sorun yaşanıyor. Burada daha pratik ve daha düzenli bir geçiş imkânı sağlanmalıdır. Bu sorun sürekli olarak gündemde olan bir konudur ancak kimse görmek istemiyor. Yetkililerden acilen bu geçişlerin rahatlatılması konusunda bir önlem bekliyoruz.”

Gökçer Mengü
“Ben doğdum ölüyorum hala daha Kıbrıslıların barikatlardaki işkencesi bitmedi. Her iki toplum için de sınır kapılarından geçişler işkenceye döndü. Teknolojik imkânlar kullanılarak daha pratik bir geçiş sağlanmalıdır. Yeni geçiş kapıları da açılarak bu işkence ortadan kaldırılmalıdır. Bu konuda yetkililerden bir çalışma bekliyoruz.”

Salih Artaç
“Metehan Sınır Kapısı’nda ve diğer geçiş kapılarında araç kuyruğu manzarası sürekli yaşanıyor. Buna bir çözüm bulunamıyor ve geçişler vatandaşlar için eziyete dönüşüyor. Bu konuda yetkililerden bir çözüm bekliyoruz.” 

Ulus Karakuş
Buradan geçmek için dakikalarca beklemek zorundasınız. Kapılardan geçişler resmen işkenceye dönüştü. Bu kadar duyarsızlık olmaz. İnsanlar 45 derece sıcağın içinde dakikalarca bekliyor. Ülkeyi idare edenlerin bunu görmezden gelmeleri doğru değildir. Buna ivedilikle bir çözüm bulunması gerekiyor.”

Zafer Çançi
“Bu ne yazık ki her gün sıkışıklıklar yaşanıyor. Sürekli olarak yaşanan bu soruna ne yazık ki bir çözüm üretilemiyor. Buradan geçişlerin rahatlatılması için ya teknolojik cihazlar kullanılmalı ya da birkaç kapı daha açılmalıdır. Koskoca Lefkoşa’da araçla tek geçiş kapısı Metehan’dır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474