banner564

‘Ucu açık olmaz’

Lefkoşa’da yoğun temaslarda bulunan AB Bakanı Çavuşoğlu, en kısa sürede çözüm istediklerini söyledi

‘Ucu açık olmaz’
banner598

Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet, dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir dizi temaslarda bulundu. Ziyaretinin ilk gününde yoğun bir trafik yaşayan Çavuşoğlu, temaslarına bugün ve yarın da devam edecek. Kıbrıs Müzekerelerinin devam ettiği bir süreçte KKTC’ye gelen Çavuşoğlu temaslarında, Türkiye’nin Kıbrıs’ta en kısa sürede bir çözüm istediğini yineledi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilen Çavuşoğlu, 11 Şubat’ta ortak açıklamayla başlayan müzakere sürecine tam destek verdiklerini kaydederek, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, ortak açıklama temelindeki yaklaşımından dolayı teşekkür etti. Çavuşoğlu, “Ucu açık bir müzakere değil, sizin açıkladığınız gibi 4 aşamalı ve sonuca varıcı bir müzakere olması konusundaki düşüncenizi destekliyoruz” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“İnşallah, Rum tarafı da bu süreci sulandırmadan ortak açıklama temelinde en kısa zamanda bir çözüme gideriz. Referandumda da iki tarafın halkı da düşüncesini söyler ama biz Türkiye olarak hem sizin çalışmalarınızı destekliyor, hem de adada kalıcı, adil ve 2 kesimliliğe dayalı bir çözümü tam destekliyoruz.”

 

Eroğlu: Sorun ilelebet devam edemez

Cumhurbaşkanı Eroğlu da kabul öncesinde yaptığı konuşmada, Mevlüt Çavuşoğlu’nu AB Bakanı olarak KKTC’de ve Cumhurbaşkanlığı’nda görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Eroğlu, Kıbrıs sorununa çözüm arayışında hep Anavatan Türkiye ile işbirliği içinde olduklarına işaret ederek, bu diyalogun, ortak açıklama metninin hazırlanmasında ve akabinde müzakerelerin başlamasında da devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “AB, bizim için önemli. Varılacak anlaşmanın AB birincil hukuku olması ve bazı kalıcı derogasyonlara ihtiyaç olduğu dikkate alınırsa, bu konuda da sizin desteğinize mutlaka ihtiyaç olacaktır” dedi.

Kıbrıs sorununun, Kıbrıs Türk halkının ilelebet devam etmeyeceğine karar verdiği bir sorun olduğundan, müzakerelere başladıklarını kaydeden Eroğlu, müzakerelerin yürütülmesinde biraz zamana oynama taktiği mesajı verildiğine işaret etti.

 

“İnşallah AB içindeki yerimizi alırız”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:

“Biz ısrarımızı sürdürmeye devam edeceğiz çünkü bu sene içinde müzakereleri bir yaşayabilir ve kalıcı bir anlaşmayla sonuçlandırabilirsek, biz Kıbrıs Türk halkı olarak memnun oluruz. Anavatan Türkiye’nin de bundan çok memnun olacağını biliyoruz.”

Eroğlu, Çavuşoğlu’nun müzakerelerin yürütüldüğü ve AB konularının tartışıldığı bir zamanda KKTC’de olmasının kendilerini son derece memnun ettiğini söyledi. Eroğlu, “İnşallah sizin AB Bakanlığı yaptığınız bir dönemde biz de KKTC olarak anlaşmayı sağlar ve AB içinde yerimizi alırız” dedi.

 

Siber: Toplum iradesi buradadır

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin davetlisi olarak  KKTC’ye gelen Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul etti.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile bazı milletvekillerinin de hazır bulunduğu görüşme saat 11.10’da gerçekleştirildi. Kabulde, Cumhuriyet Meclisi olarak son birkaç aydır lobicilik faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Siber, “Toplumun seçilmiş temsilcileri buradadır, toplumun iradesi buradadır, dolayısıyla uluslar arası aktörlerin veya uluslar arası platformlarda bu toplumun sesine ambargo uygulanamaz, bu haksızlıktır” diye konuştu.

 

Kıbrıs’ta iki ayrı toplumun varlığının uluslararası olarak kabul edildiğini dile getiren Siber, 1960 Anayasası’nda da bunun aynı olduğunu, Kıbrıs Türk toplumunun temsilcilerini kendisinin seçtiğini, hiçbir zaman bir toplumu diğerinin milletvekillerinin temsil etmediğini belirtti.

 

 

Çavuşoğlu: Avrupa üzerine düşeni yapmalı

Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu AB Bakanı olarak ilk ziyaretini Kıbrıs’a gerçekleştirdiğini kaydetti ve kabulden dolayı teşekkür etti.

AB Bakanı olarak hem Türkiye hem de KKTC’nin haklarını en iyi şekilde savunmaya çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu süreçte Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile de yakın çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.

AKPM’nin 2004’daki referandumundan sonra, 2 KKTC’li milletvekilini meclise dahil etmesinin ve bu milletvekillerinin aktif şekilde çalışma yapmasının Avrupa’ya bir mesaj olduğunu belirten Çavuşoğlu, AB’nin de bu konularda olumlu adımlar atması, üzerine düşeni yapması daha önce aldığı kararları uygulamasını arzu ettiklerini dile getirdi.

 

“Maraş müzakeredeki ana unsur”

Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet temasları çerçevesinde bugün Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüştü.

Görüşmede ilk sözü alan Çavuşoğlu, Bugüne kadar Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını anımsatan Çavuşoğlu, “Annan Planı” olarak da bilinen sürece değindi, “Bizim masadan kalkmadığımızı, KKTC halkının ve yetkililerinin barışa hazır olduğunu tüm dünya gördü” dedi.

Maraş müzakeredeki ana unsurlardan biri olarak gördüklerini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, “Tüm konuların birlikte müzakere edilerek anlaşmaya varılmasını arzu ediyoruz” dedi.

Maraş’ın dışında birçok güven yaratıcı tedbir alınabileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu adımları Türkiye’nin, Yunanistan’ın, adadaki iki tarafın ve Avrupa Birliği’nin atabileceğini söyledi.

 

Yorgancıoğlu: Ortak metin Çerçeveyi oluşturacak

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorunun çözümünün önemine değinerek iki liderin açıkladığı ortak metnin yeni dönemki görüşmelere çerçeve oluşturacağını söyledi, geçmişte varılan mutabakatları da anımsattı.

Maraş’ın bütünlüklü çözümün bir parçası olduğu konusundaki görüşlerini aynı olduğunu söyleyen Başbakan Yorgancıoğlu, “Hedef çözümdür. Çözümden sonra kurulacak federal yapı Avrupa Birliği üyesi olacağına göre bizim de bu konuda adım atmamız doğaldır” dedi.

Dışişleri ile protokol imzalandı

Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi ziyaret etti.

Ziyarette ayrıca Dışişleri Bakanlığıyla TC AB Bakanlığı arasında AB konularında işbirliği protokolü de imzalandı.

Dışişleri Bakanlığı’nda saat 12.30’da gerçekleşen ziyarette TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İ. Akça da hazır bulundu.

 

Denktaş, Çavuşoğlu’nu kabul etti

KKTC’deki temaslarını sürdüren Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı ve DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş tarafından da kabul edildi.

Denktaş kabulde, KKTC’nin çözüm sonrasına hazır olma konusunda eksiklikleri bulunduğunu belirtirken; Çavuşoğlu da, uyum sürecinin başarılı geçmesi ve çözümden sonra AB müktesebatına ve uygulamalarına hazır olabilmesi için Türkiye’nin KKTC’ye her türlü desteği vereceğini vurguladı.

Denktaş, “Ümit ederim bu önümüzdeki sürecin, bir taraftan görüşmeler devam ederken, Avrupa Birliği’nin bize yaklaşımı biraz değişir. Bu konuda sizden de çok şey bekliyoruz. Önemli olan bir çözüm sonrasına hazır olabilmek” dedi.

 

Çözüm sonrasına hazır olma konusunda şu anda büyük eksikler bulunduğuna işaret eden Denktaş, bunların nasıl giderileceği, ne kadar süratle hazırlanılacağı konusunun biraz da Avrupa Birliği’nin tutumuna bağlı olduğunu söyledi.

 

Çavuşoğlu, Özgürgün’le görüştü

Mevlüt Çavuşoğlu, Ulusal Birlik Partisi(UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü de ziyaret etti.

Çavuşoğlu ziyarette, “KKTC’nin Avrupa Birliği’ne entegrasyonu ve uyumunun sağlanması, adada varılacak bir antlaşmadan sonra KKTC’nin haklarının AB nezdinde birincil hukuk olarak kabul görmesi ve olası tereddütlerin giderilmesi için hep birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, Çavuşoğlu ile pek çok farklı platformda birlikte çalışma fırsatını yakalamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

On yıllarca süren müzakerelere rağmen Kıbrıs’taki soruna bir çözüm bulunamadığına işaret eden Özgürgün, “(Kıbrıs sorunu) bizden sonra da devam edecek gibi gözüküyor” dedi.

KKTC’nin güçlü bir devlet olarak adadaki varlığını sürdürdüğünü kaydeden Özgürgün, UBP’nin iki kurucu devletin eşit statüsü, iki halkın siyasi eşitliği temelinde, anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine dayalı bir antlaşmayı her zaman desteklediğini ifade etti.

 

 

Çavuşoğlu Özyiğit’i de ziyaret etti

Mevlüt Çavuşoğlu KKTC’deki temasları çerçevesinde, Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit’i ziyaret etti.

Çavuşoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, TDP’nin adada kalıcı bir antlaşmaya varılması yönünde yeniden başlayan müzakere sürecini desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Bu sefer adada kalıcı bir barış için önemli bir fırsat yakaladık” dedi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, Kıbrıs sorununun “çocuklara, torunlara miras bırakılmaması” gerektiğini vurguladı.

Müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayan 11 Şubat tarihli uzlaşının, bir antlaşma için ciddi zemin teşkil ettiğini kaydeden Özyiğit, iki halkın siyasi eşitliğinde, iki toplumlu bir çatı altında birleşmesi ve Avrupa Birliği müktesebatının adanın kuzeyinde de uygulanması yönünde atılacak adımları desteklediklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474