banner564

Yüzde 30 kota baş ağrısı

Başvuru süresini uzatan UBP, 15 kadın adayı zor tamamladı

Yüzde 30 kota baş ağrısı
banner598
Raif DOĞRU
Muhalefetin önerisi üzerine seçimlerde yüzde 30 kadın kotasını kabul eden Ulusal Birlik Partisi, daha ilk seçimde ciddi sıkıntılarla yüzleşti.
Adaylık için başvuru süresini dün mesai bitimine kadar uzatan UBP, 15 kişilik kadın aday listesini zor tamamladı.
UBP’de adaylık başvurusu yapan kadınların isimleri şöyle:
İzlem Gürçağ Altuğra (Milletvekili), Dürdane Acı (Gazimağusa Kaymakamı), Türel Özer Öksüzoğlu (İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürü) , Hatice Özler Şahin (Öğretmen), Cihan Kombos (İş kadını) Leyla Güneş (Yedidalga İlkokulu Müdürü), Eylem Dolmacı (PM üyesi), Yasemin Öztürk (Avukat), Nurcan Yardımcı (Belediye Meclis Üyesi), Fatma Darben, Emete Gözügüzelli, Deniz M Kemal Serbest, Ömra Can, Fisun Özsun, Nadir Tahsildaroğulları (Hemşire), Doç. Dr. Canan Zeki (DAÜ Eğ. Bil. Böl. Bşk.)

Üyeler 18 Kasım’da seçim yapacak
Öte yandan İktidarın büyük ortağı Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP), milletvekili adaylarının belirlenmesine yönelik hazırlıklar sürerken, geçen cumartesi dolan başvuru süresi kadın adaylar için Lefkoşa, Girne ve İskele ilçelerinde dün saat 17.00’ye kadar uzatılmıştı.
UBP’nin, 9 Kasım’da aday adaylarının sıralanması için; 18 Kasım’da ise 50 milletvekili adayının kesinleşmesi için üyelerine başvuracağı belirtiliyor. Tüzük gereği UBP Genel Başkanı’nın 8 kontenjan adayı belirleme hakkı bulunuyor.

Erken seçim tarihi daha netleşmedi…
Cumhuriyet Meclisi’nde görev yapacak 50 milletvekilinin belirleneceği erken genel seçim bir süredir ülke gündeminin ilk sırasını alırken, siyasi partilerdeki hazırlıklar da yoğunlaştı. 
Erken genel seçimin 7 Ocak’ta mı yoksa başka bir tarihte mi yapılacağında son sözü yine Meclis söyleyecek.
Meclis’ten oy çokluğuyla geçen ve Cumhurbaşkanı’nın geçen hafta imzalayarak onayladığı Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası uyarınca erken genel seçimde bir dizi yenilikler olacak.
Yasa uyarınca seçim bölgesi KKTC geneli olurken seçmenler nerede ikamet ediyor olurlarsa olsunlar, çarşaf pusulayla 50 milletvekilinin tümüne oy verecek.
Lefkoşa’da 16, Gazimağusa’da 13, Girne’de 10, Güzelyurt’ta 4, İskele’de 5, Lefke’de de 2 milletvekili Cumhuriyet Meclisi’ne seçilecek.
Seçime katılacak siyasi partiler, Siyasal Partiler Yasası uyarınca her cinsiyetten en az yüzde 30 oranında aday göstermek zorunda.

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2017, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474