banner564

Skandaldan sonra ilk temas

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüştü

Skandaldan  sonra ilk temas
banner598

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonlarının ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından Almanya'ya gerçekleştirdiği ilk ziyarette Merkel'le görüştü.

Merkel, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başbakanlık'ta yapacakları görüşme öncesinde basın toplantısı düzenledi. Merkel, burada yaptığı açıklamada, Kerry ile yapacakları toplantıda uluslararası sorunları konuşacaklarını söyledi.

Kerry'nin Ortadoğu'daki barış görüşmelerinde ilerleme sağlamasını olumlu bulduğunu ifade eden Merkel, Almanya'nın bu konuda yardımcı olmak istediğini ifade ederek, bu kapsamda şubat ayında Almanya-İsrail arasında görüşmeler yapılacağını bildirdi. 

"Dinleme skandalının ABD ve Almanya arasındaki iyi ilişkilerin sorgulanmasına neden olmayacağını" belirten Merkel, farklı görüşlerin bugünkü görüşmede dile getirileceğini ifade etti. Merkel, Kerry ile Cenevre'deki Suriye konferansını, İran'ın nükleer programını, Afganistan konusunu ve Ukrayna'daki gelişmeleri de görüşeceklerini kaydetti.

Atlantik ötesi serbest ticaret anlaşmasının, ihracat  ülkesi olan Almanya için önemli olduğunu vurgulayan Merkel, Almanya için bu konunun özel önem taşıdığını, bu konuda çözüm bulunacağına inandığını bildirdi. 

 

Kerry: Problemler var ancak...

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise "Almanya ve ABD arasında problemler var ancak iki ülke ortak vizyon ve değerlere sahip. Biz bu farklılıkları ortadan kaldıracağız ve ilişkimizi zorlamayacağız" ifadesini kullandı.  ABD'nin, Almanya ile sahip olduğu ilişkiye değer verdiğini dile getiren Kerry, "Almanya ve ABD ittifakı Atlantik ötesi ilişkinin motoru. Bu güçlü ilişkinin yenilenmesi gerekiyor" dedi.

 

Esed sözünü tutmadı

Suriye'de insani felaketin sürdüğünü de hatırlatan Kerry, Esed rejiminin söz verdiği gibi hızlı bir şekilde hareket etmediğini belirtti. Birleşmiş Milletler'le beraber çalışma konusunda da aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Kerry, Esed'in işbirliğinde bulunmaması durumunda bunun BM Güvenlik Konseyi'ne iletileceğini dile getirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), Almanya'da her ay telefon görüşmesi, kısa mesaj ve elektronik posta gibi 500 milyon iletişim bağlantısını izlediği ve dinlediği ortaya çıkmıştı.

Almanya Başbakanı Merkel’in cep telefonlarının 2002 yılından beri ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nin (NSA) dinlendiği iddiaları iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.  NSA eski sistem analisti Edward Snowden'ın  birkaç ay önce basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın yıllardır dünya genelinde bilgi trafiğini takip ettiği ortaya çıkmıştı.

NSA'nın Almanya'da da her ay yaklaşık 500 bin telefon görüşmesini dinlediği, elektronik posta ve kısa mesajı takip ettiği iddia edilmişti.

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2014, 04:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473