‘Kıbrıs Barış Araştırmaları Enstitüsü’ (PRIO Cyprus Centre) tarafından yapılan bir çalışmanın sonucunda, adada çözümün ekonomik getirileri hakkında ilginç rakamlar ortaya kondu. Kıbrıs sorununun olası çözümünün mali getirileriyle ilgili bir araştırma yaptığı bildirildi.
Fiona Müllen, Aleksandros Apostolidis ve Mustafa Besim tarafından hazırlanan çalışma raporunda, Kıbrıs sorununun olası çözümünün, kişi başına düşen gelirin yaklaşık 12 bin Euro artıracağı ve ekonomiyi yıllık bazda, önümüzdeki 20 yıl için yüzde 2,8 oranında kalkındıracağı iddia edildi.
Politis gazetesibib haberine göre; çözüm olması halinde, 2012 yılı fiyatları baz alınarak, 2016 yılında 20 milyar Euro olan Gayrı Safi Milli Hasıla’nın (GSMH), 2035 yılında 45 milyar Euro’ya çıkacak. Çözüm olmaması halinde ise, bu miktarın yaklaşık 25 milyar Euro’da kalacağı öngörülüyor.Çalışmada ayrıca, çözüm olması halinde, yıllık kalkınmanın önümüzdeki 20 yılda yüzde 4,5’e ulaşacağı ifade edilirken, çözüm olmaması halinde bu yüzdeliğin 1,6’da kalacağına dikkat çekildi.
Gazeteye göre çalışma, çözümün turizme de olumlu yansıma yapacağını gösterirken, bu alandan yılda 550 milyon Euro’luk ek gelir elde edilebileceğine; inşaat sektöründe yılda 725 milyon Euro’luk kazanç sağlanabileceğine, toptan ve perakende satışlarda ise 2035 yılında 5 milyar Euro gelir elde edilebileceğine işaret ediyor.
Çözüm olması durumunda kapalı bölge Maraş’ın yeniden inşa edilmesi olasılığının da ele alındığı çalışmada, “Mağusa’nın tümünü kapsayacak ekolojik kentin, 15 milyar Euro’luk bir yatırım getirebileceği” vurgulandı.Doğalgazla ilgili olarak ise çalışma, Kıbrıs sorununun çözümünün, Türkiye’ye boru inşa edilmesini sağlayabileceğini ve doğalgaz sıvılaştırma terminalinin de buna eklenmesi kaydıyla, 1,3 milyar Euro’luk bir yatırımın cezbedilebileceğini gösterdi.
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2014, 01:10