banner564

Önlem istiyorlar

Diyalog’un 24 Mart 2018’de yayınladığı “Güzelyurt’un tamamı için 50 milyon Sterlin” başlıklı manşet haberi Rum Yönetimi tarafından Avrupa Konseyi’ne taşındı

Önlem istiyorlar
banner598

  Diyalog’un 24 Mart 2018’de, Kıbrıslı Rumların kuzeydeki mülklerinin satın alınması için Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalıştırılması gerektiğine ilişkin manşet haberi, Rum Yönetimi tarafından Avrupa Komisyonu’nun gündemine getirildi.

   Rum Haber Ajansı’na (CNA) göre; Kuzey Kıbrıs’taki Rum mülklerinin ele geçirilmesi için ‘Kasıtlı bir politikadan’ söz eden Rum Yönetimi, bu konuda önlem alınması için komisyona çağrı yapıyor.
   Diyalog’un 24 Mart 2018 tarihindeki manşeti şöyleydi:
   “Güzelyurt’un tamamının alınması için Meclis’in karar üretmesi gerekiyor…270 b,in dönüm 50 milyon Sterlin…”
   Sözkonusu haberde, Güzelyurt’taki mülklerini satmak isteyen yüzlerce Kıbrıslı Rum’un KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurduğu ve parasızlık nedeniyle söz konusu başvurulara cevap verilemediği belirtilmiş, Meclis’in bu konuda karar üretmesi önerilmişti. Söz konusu haberde Komisyon başkanı Ayfer Said Erkmen’in, Rum mülklerinin satın alınması için kaynak yatarılmasına ilişkin görüşlerine yer verilmişti. 

Haberde ne diyor?..

   Rum Haber Ajansı, Diyalog’a atıfta bulunarak şunları yazdı:

    “Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti tarafından Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine gönderilen memoranduma göre,  2001 yılında işgal altındaki bölgelerde yasa dışı olarak değerlendirilen malların yaklaşık 107 kilometre karelik bir alanı kapsadığı, 2007 yılında bunun 207 kilometre kareye ve 2014 yılında ise 279 kilometre kareye ulaştığı belirtildi. Lefkoşa, ayrıca, daha önceki yıllarda görülmeyen bir boyutta Omorfo ve Karpaz bölgesinde önemli alanların kullanıldığı konusunda kanıtlar olduğunu belirtti.  
    Kıbrıslı Rum göçmenlerin hakları konusunda 18 ile 20 Eylül tarihleri arasında Strasburg’da gerçekleştirilen tartışma ışığında gönderilen memorandumda, Kıbrıs, işgal altındaki Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Rumlara ait malların yasa dışı olarak satılması ve değerlendirilmesi konusunda duyduğu endişe de dile getirildi.
    Lefkoşa ayrıca Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine konun aciliyetini dikkatte alarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından alınan kararları Türkiye’nin uygulaması için gerekli önlemleri alması çağrısında bulundu.  
    Hükümet memorandumu, malların kasıtlı dağıtımının 24 Mart 2018’de Kıbrıs Türk gazetesi Diyalog’ta yayınladığı gibi “ne kadar çok taşınmaz Türkleşirse Kıbrıslı Rumların işgal altındaki hakları o kadar yok olur” konulu makalesine değinerek müzakere masasından kaçmak için Omorfo’nun Türkleştirilmesine özel bir dikkat verilmesi gerektiği vurgulandı.
    Memorandumla birlikte AİHM’sine, Kıbrıslı Rumların haklarına zarar vermek amacıyla Rumlara ait malların nasıl dağıtıldığını gösteren 2001-2011 yılındaki yazıların yer aldığı eski katalog da gönderildi.”


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474