banner564

İsrail, Mısır’ın Ateşkes girişimine onay verdi

İsrail güvenlik kabinesinin, Mısır'ın başlattığı ateşkes girişimini onayladığı bildirildi.

İsrail, Mısır’ın Ateşkes girişimine onay verdi
banner598

Kudüs, 15 Temmuz 14 (T.A.K.): İsrail güvenlik kabinesinin, Mısır'ın başlattığı ateşkes girişimini onayladığı bildirildi.

Ateşkes anlaşması Türkiye saatiyle 09.00'da yürürlüğe girdi. İsrailli yetkililer, güvenlik kabinesinin Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında toplanarak, ateşkesi oyaladığını ve kabul ettiğini söyledi.

Hamas'ın askeri kanadı ise, internet üzerinden yayınladığı açıklamada, Mısır'ın ateşkes önerisini reddettiğini duyurdu.

Mısır, İsrail ve Hamas'ın 12 saatlik ateşkes ilan etmesi ve pazarlık için buluşması önerisinde bulunmuştu.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

Bu tarihten itibaren İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 189 kişi hayatını kaybetti, bin 400 kişi yaralandı.

İSRAİL GÜVENLİK KABİNESİNDEN ONAY

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesinin, bu sabah yaptığı toplantıda, Mısır'ın ateşkes girişimini kabul ettiğini belirtti.

Gendelman, ateşkesin 09.00'dan itibaren başlatıldığını ifade etti.

BEYAZ SARAY ORANTISIZ GÜÇ KANITI BULAMADIĞINI AÇIKLADI

Öte yandan ABD yönetimi de, İsrail'in Gazze'de orantısız güç kullandığına dair kanıt görmediklerini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, "İsrailli siyasi liderlerin, kendi vatandaşlarını korumaya hakları, hatta sorumlulukları bulunmaktadır" dedi.

MISIR’IN ÖNERİSİ

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Mısır, Filistinli kardeşlerine karşı duyduğu sorumluluktan hareketle, İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması için uluslararası camianın yanı sıra İsrail ve Filistin tarafıyla temaslar kurdu. Bu çerçevede Mısır, tüm saldırılara son verilmesi ve Filistin halkının akan kanının durdurulmasını öngören bir ateşkesin sağlanması için girişim başlattı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Bu girişimin başarılı olması ve saldırıların sona ermesi, Filistin halkını 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletine taşıyacak ciddi müzakerelerin yeniden başlamasına da katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.

İsrail ve Filistin tarafına "derhal ateşkes" çağrısında bulunulduğu belirtilen açıklamada, şiddetin karşılıklı tırmandırılmasının kimseye fayda vermeyeceği bildirildi.

Açıklamada, girişim çerçevesinde taraflara şu çağrıda bulunuldu:

"İsrail'in, Gazze'ye kara harekatını uygulamayacağını ve sivilleri hedef almayacağını garanti ederek, tüm saldırılarını durdurması. Gazze'deki Filistinli grupların, her çeşit roket ve sınır saldırısına son vermeyi garanti ederek, İsrail'e tüm saldırıları durdurması. Sınır kapıları açılarak geçişlerin sağlanması."

Diğer ihtilaflı meselelerin taraflarla yapılan görüşmelerde masaya yatırılacağı kaydedilen açıklamada, girişimin uygulanma yöntemine ilişkin ise şu yol haritası belirlendi:

"15 Temmuz saat 06.00, ateşkesin uygulanma saati olarak belirlendi. İsrail hükümeti ve Filistin yönetiminden üst düzey yetkili heyetler, girişimin uygulanmaya başlamasından itibaren 48 saat içinde 2012'de yapılan ateşkes anlaşması uyarınca ayrı ayrı görüşmeler yapmak üzere Kahire'de kabul edilecek. Mısır da taraflar arasında varılan anlaşmaya bağlı kalınıp kalınmadığını denetleyecek."

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2014, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473