banner564

İstanbul’da mülteci zirvesi

Yoğun bir gündemle Türkiye’ye gelen Merkel, Davutoğlu ile Boğaz gezintisi yaptı, Erdoğan tarafından Mabeyn Köşkü'nde ağırlandı

İstanbul’da mülteci zirvesi
banner598
Almanya  Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Beşiktaş'ta bulunan Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen görüşme basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Merkel ve Davutoğlu görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Başbakan Davutoğlu, sığınmacıların külfeti konusuna değinerek, "Avrupa Birliği ile yaptığımı son görüşmelerde ve Sayın Merkel ile yatığımız ikili görüşmelerde bu konuda oluşan yeni tutumdan memnuniyet ifade ediyoruz. Külfet paylaşımı sadece 3 milyon avroluk bir rakam itibariyle değil önemli olan bundan sonraki süreci beraber yürütmemiz itibariyle önemlidir. İkinci husus on yıllardır süren vize konusundaki görüşmelerin nihayete ermesidir. Yine Sayın Merkel'e teşekkür ifade ediyorum. Bu konuda da karşılıklı anlayış içerisinde görüşmeler gerçekleştirdik. Geri kabul anlaşması, göçün yasal ve düzenli olması için bir çerçeve çizer. Geri kabul anlaşmasının olabilmesi için aynı zamanda da Türk vatandaşlarına schengen uygulamasının başlaması lazım. Bu bizim Suriye krizi ortada yokken mutabık kaldığımız bir husustu. 2017 için planladığımız bu konuyu, 2016 içinde gerçekleştirebilmek için Avrupa Birliği ile birlikte ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Umut ediyoruz ki 2016 Temmuz'u itibariyle hem geri kabul anlaşması, hem de schengen vize uygulaması aynı anda devreye girer. O vakte kadar da Sayın Merkel, Türk vatandaşlarına vize kolaylığı bağlamında bazı adımları ikili olarak atabileceklerini ifade ettiler" şeklinde konuştu.

Merkel: 4 konuda destek vereceğiz
Merkel ise sözlerinin başında Ankara'daki terör saldırısı konusunda "Ankara'daki bombalı eylemden dolayı, kurbanlar konusuna değinmek istiyorum, başsağlığı dilemek istiyorum. Türkiye tarafından olduğumuzu ve özellikle yakınlarına da başsağlığı dilemek istiyorum. Yaralılarında bir an önce iyileşmesini diliyoruz" dedi. Merkel konuşmasında şunları kaydetti:
"İlkesel olarak doğru yolda olduğumuzu söyleyebilirim. Sayın Başbakanın da dediği gibi 4 konuda Almanya'nın da destek vereceğini söylemek isterim. Vize konusu da dahil. Tabi ki bu süreci her şeyden önce ilerletmek istiyoruz. Vize konusunda bazı talepler var, onların yerine getirilmesi ve gerekli standartların yerine getirilebilmesi içinde çalışılması gerekir. Buna karşılık olarak tabiki de bizim de bir beklentimiz var. Özellik Türkiye ve AB arasında göçmenler konusunda hazırlanan bir belge var. Zaten bu sözleşme geçerlidir ama üçüncü ülkeler için geçerlidir. Burada zamansal bir paralellik var ve bu muafiyette geri kabul anlaşmasının da devreye girmesi gerekir. 
İkinci husus olarak külfetin paylaşılması konusu var. Şu ana kadar Türkiye'nin bu konularda uluslararası pek yardım almadığını biliyoruz. Şu anda 2 milyondan fazla Suriyeli mülteci var, 100 binden fazla Iraklı mülteci var... Türkiye burada çok büyük bir görevi üstlenmiştir. Burada göçmenlerden dolayı bir baskı da oluşmuştur. Bu konuda da hem fikir olduk, hedeflerimiz var. Biz de AB olarak ve Almanya olarak ta destekleyici olacağız. Ancak şunu da vurgulamak isterim; özellikle yasadışı göç konusuna baktığımız zaman yapılacak bazı hususlar var. Buna paralel olarakta yasal göçü nasıl şekillendirebiliriz? Bütün bu hususlara da bakmamız gerekir. 
Avrupa Birliği'nde bu yasal göç konusunda neler yapabileceğimize dair çalışacağımızı belirtmek isterim."

Boğaz kıyısında gezinti
Davutoğlu ve Merkel 1 saat 15 dakika süren ikili görüşmenin ardından Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinde yürüyüş yaptı. Davutoğlu'nun, Almanya Başbakanı Merkel'e boğaz, Dolmabahçe Sarayı ve tarihi yarımadayla ilgili bilgi verdi. Davutoğlu ve Merkel kendilerini siren çalarak selamlayan yolcu vapurlarına da el salladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldız Sarayı içindeki Mabeyn Köşkü'nde ilk kez yabancı bir konuğuyla kameralar karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile 55 dakika baş başa görüştü.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Almanya ilişkilerini tekrar geniş bir şekilde ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teröre karşı ortak duruş hassasiyetimiz devam ediyor. Üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi, mültecilerin ülkemizdeki durumu ve Batı'ya yönelişleridir. Bu konuda külfet paylaşımı şeklinde paylaşımımız oldu. 'Bizler Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler. Ayrıca terör örgütlerine karşı müşterek hareket etmemiz gereği üzerinde durduk. Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecindeki fasılları değerlendirme imkanımız oldu. Bu konuda kendilerinin desteğini özellikle rica ettim" diye konuştu.


Merkel: Türkiye zor bir görevi yerine getirdi
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Suriye'deki savaş konusunu ve Irak'taki son durumu görüştüklerini vurgulayarak, "Türkiye bugüne kadar 2 milyon mülteciyi kabul ederek çok zor bir görevi yerine getirdi. Bu mülteci hareketinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya akacağını görebiliyoruz. Türkiye'nin yükünü üstlenmek gerektiğini savunuyoruz. Türkiye ile AB'nin daha çok işbirliğine girmesi konusunda mutabakata varıldı. 
Merkel, görüşmenin ardından özel uçakla ülkesine hareket etti.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2015, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473