banner564

'Türkiye'ye rağmen yapıldı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin PYD'ye havadan silah yardımına tepki gösterdi

'Türkiye'ye rağmen yapıldı'
banner598
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin PYD'ye havadan silah yardımı yapmasına tepki gösterdi. PYD ile PKK'nın aynı durumda olduğunu söyleyen Erdoğan, "Amerika, Türkiye'ye rağmen bu işi yapmıştır" dedi.
Letonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.
"Peşmergelerin Kobani'ye geçişiyle ilgili teklifi ABD'ye kendisinin yaptığı hatırlatılarak, bu teklifin PYD'ye silah yardımının bir alternatifi olup olmadığı ve geçişle ilgili ayrıntıların netleşip netleşmediğine" ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
"Her şeyden önce Sayın Obama'ya bizim teklifimiz, önerimiz şu olmuştur; eğer Amerika ve Türkiye, bizler teröre karşıysak, ki Türkiye olarak biz karşıyız, Amerika'nın da teröre karşı olduğunu bu konudaki hassasiyetlerini bilen bir siyasetçi olarak, bir cumhurbaşkanı olarak PYD'nin, PKK'yla aynı durumda olduğunu kendilerine telefon görüşmemde ifade ettim. 'O da bir terör örgütüdür' dedim. 'Dolayısıyla burada PYD'ye yapacağınız yardımlar bir terör örgütüne gitmektedir.


'PYD saflarında PKK'nın lider kadrosu var'
Şu anda PYD saflarında PKK'nın lider kadrosunda olup, orada savaşan kişiler var', bunları da kendilerine ifade ettim. 'Burada iki önemli grup var ki bunlar Kobani'de önem arz edebilen veya iş görecek gruplardır.

'ÖSO birinci, peşmerge ikinci tercihimizdir'
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birinci tercihimizdir, ikinci tercih Peşmergelerdir ve biz Peşmergelere ülkemiz üzerinden kontrollü bir şekilde geçmelerine müsaade ederiz' dedik."
PYD'nin ilk etapta Peşmergeleri kabul etmediğini dile getiren Erdoğan, "Daha sonra, biliyorsunuz, Peşmergeleri kabul etti ve Peşmergelerle ilgili de Kuzey Irak Yerel Yönetimi'nin belirlemiş olduğu sayıya da sıcak bakmadılar ve en sonunda 200 rakamında anlaştıkları haberini dün almış bulunuyorum ve tabii bu arada Amerika özellikle Kobani'ye indirmekte olduğu silahlarda artık her şey belgeli, delilli biliyorsunuz bu silahların bir kısmının IŞİD terör örgütünün eline geçtiğini gördük" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2014, 09:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473