banner564

Onlar da sorunlu

Güzellik Uzmanları Birliği Başkanı Seral Sökmen, sektörde kaçak iş yapanlar yüzünden zor günler geçirdiklerini belirtti

Onlar da sorunlu
banner598
Melin DOBRAN

Kıbrıs Türk Güzellik Uzmanları Birliği Başkanı ve Magic Hand Beauty Center Direktörü Seral Sökmen, sektörde birçok sorun olduğunu dile getirdi. 
   1998 yılından beri bu işi yaptığını belirten Seral Sökmen, özellikle bazı evlerde bu işi kaçak ve kayıt dışı yapanları tespit etmek ve haklarında işlem yaptırmak için mücadele ettiklerini fakat bir türlü başaramadıklarını söyledi. 
 
 Diyalog’a yaptığı açıklamada; vergi konusunda da güzellik salonlarına haksızlık yapıldığını söyleyen Seral Sökmen şunları söyledi: 
   “Yurt dışından doktor getirip botox, dolgu gibi işlemler yapıyorlar. Kimse onlara bir şey söylemiyor, bu konuda tedbir alınmıyor. Güzellik uzmanları olarak, sağlık ve temizlik sektörüne hizmet etmemize rağmen, farklı KDV ödemekten usandık. Doktorlar yüzde 1 oranında KDV öderken, biz yüzde 16 oranında KDV ödüyoruz. Peki ama, herhangi bir doktor yanında güzellik uzmanı çalıştırırken %1 KDV öderse, güzellik salonu çalıştıranlarının günahı ne? Bu ülkede öylesine dengesiz ve adaletsiz işler yapılıyor ki, önüne geçemiyoruz.”

“Bilindiği halde yakalanmıyor”

   “Bazı evlerde bu işi kaçak ve kayıt dışı yapanları yakalatmak için Çalışma Bakanlığı’na, Çalışma Dairesi’ne, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’na, Vergi Dairesi’ne sürekli şikâyette bulunduk” diyen Sökmen, her defasında kendilerine “Bu işi evde yapanları hiçbir şekilde denetleyemeyiz. Bu gibi evlere ancak polisle girebiliriz çünkü, polis olmadan eve girersek haneye tecavüz sayılır” dendiğini anlattı.
   Seral Sökmen şöyle dedi:
   “Kıbrıs Türk Güzellik Uzmanları Birliği olarak bu işi kaçak ve kayıt dışı yapanlara karşıyız. Bu işi bilmeden iş yeri açıyorlar; üstelik hiç vergi ödemiyorlar. Lefkoşa Türk Belediyesi işi sıkı tuttuğu için kaçak işyeri açan pek yoktur ama evlerde bu işi kaçak yapanlar mevcut. Kıbrıs Türk Güzellik Uzmanları Birliği olarak, bu konuda vatandaşlarımızdan destek beklemekteyiz. Bu işi ucuza yapıyorlar diye, 3-5 TL daha az para ödeyecekler diye, hijyen olmayan ortamlarda güzellik hizmeti veren yerlere rağbet edilmemesi lazım. 
    Vatandaşların yasal bir güzellik salonunda alacakları hizmet ile, kayıt dışı olarak evlerde yapılanlardan alacakları hizmet aynı değildir. Ben, iş yerimde çalışanın maaşını ödüyorum, sigorta ve ihtiyat sandığını yatırıyorum, vergimi ödüyorum, sırasında cezamı da ödüyorum, belediye vergilerimi de ödüyorum. Peki ama, evde güzellik salonu açan kişiler ne ödüyor? Hiçbir şey. Devleti çalıyorlar, yanında çalıştırdıkları kişileri çalıyorlar. Kayıt altında olanla kayıt dışında olan güzellik salonları arasında 20 TL’lik bir ücret farkı varsa, biri hijyen ise, diğeri değil ise, bunu müşteri takdir etsin artık.” 

3 ayda güzellik uzmanı olunmaz
 
   Güzellik Uzmanları Birliği Başkanı Sökmen, hiç kimsenin 3 ayda uzman olamayacağını belirterek şunları kaydetti:
  “ Ben, güzellik salonunda her müşteriye ayrı yatak örtüsü açıyorsam, klima çalıştırıyorsam, kullanılmamış ve kaliteli ürünler sunuyorsam, müşterinin bu farkı ve kaliteyi görmesi lazım. 18 yıl önce, güzellik salonu açtığım zaman, pastanın dilimleri küçüktü. Bazıları baktı gördü ki, bu pastadan birkaç dilim pay alabilir. Bu nedenle bazı kişiler, 2-3 ay içerisinde, kısa süreli kurslara katılarak, güzellik salonu açmaya başladılar. Bu yanlış bir sistem ve zihniyettir. Üç ay içerisinde kimse güzellik uzmanı olamaz. Eskiden açılmış güzellik salonları vardı, bu yerler toparlandılar, ustalık belgesi almaya başladılar, yenilendiler ve ayakta kaldılar. Ayakta kalabilmek için bu işi çok iyi yapmak lazım. Her köşede güzellik salonu açılıyor ama profesyonel anlamda güzellik salonu çok az.”

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2015, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473