banner564

Çözüm artık şart oldu

İkinci Cumhurbaşkanı Talat, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve çok sayıda polisin görev yaptığı, “Birleşik Bir Kıbrıs Mümkündür” konulu konferansta katılımcılara seslendi:

Çözüm artık şart oldu
banner598

2. Cumhurbaşkanı Talat, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği ile Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Sosyal Reform Derneği (OPEK) işbirliğinde düzenlenen “Birleşik Bir Kıbrıs Mümkündür” başlıklı konferansta konuşma yaptı. DİSİ Genel Başkanı Averof Neofitu’nun da konuştuğu konferans, Lefkoşa’nı güneyindeki AB Evi’nde gerçekleşti.

Konferans nedeniyle bölgede çok geniş güvenlik önlemi alındı. Binanın içinde ve çevresinde çok sayıda polisin görev yaptığı AB Evi’ne, her zamankinden farklı olarak x-ray kontrolünden geçilerek girildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan AB Temsilcisi Georgios Markopouliotis, etkinliğin bir birleşim noktası olduğuna işaret ederek, çözüm konusunda yanan umut ışığının devam ettiğini söyledi. Bir dönüm noktasında bulunulduğunu kaydeden Markopouliotis, AB Komisyonu’nun da süreci ve adanın birleşmesini desteklediğini belirtti.

Talat: Çözüm zamanı geldi
Mehmet Ali Talat da konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümünün artık bir şart olarak ortaya çıktığını ve bu konuda farklı düşünenin kalmadığını söyledi. Talat, “Artık herkes Kıbrıs sorununun çözüm zamanının geldiğine inanıyor. Geçmişte bu yoktu. Çözümü savunanlar kadar, karşı çıkanlar da vardı” dedi.
Talat, Kıbrıs Türk tarafının ciddi değişiklikler yaşadığını, zorlu ekonomik koşullar nedeniyle AB’nin düzenli ekonomik üst düzey yapısını özler hale geldiğini söyledi. 
Mehmet Ali Talat, şöyle devam etti:
“2002 öncesinde bir çözüm planı olsaydı belki de Kıbrıs Türk tarafından olumlu sonuç çıkmazdı. Süreçler Kıbrıs Türkü’nü farklı düşünmeye ve Kıbrıs sorunu karşısında değişmesine yol açtı. Bugün bu durum devam ediyor mu? Bence çözümle ilgili tavır yine olumludur. Çözüm planı olmadığı içi konu toplumun gündeminde değil. Ancak metin ortaya çıktıktan sonra her iki taraf da metni tartışmaya başlayacak. Halk, bütünlüklü çözüm planı ortada olmadığı için tartışmıyor. Bu nedenle referandumda ne olacağını şimdi söylemek mümkün değil.”

6 başlığın üçünde yakınlaşma elde ettik
Artık müzakereleri liderlerin yaptığını ve yakınlaşmaların kayıt altına alındığını kaydeden Talat, geçmişte tarafların sadece görüşlerini ve pozisyonlarını masaya koyduğunu, müzakere etmediğini söyledi.
Talat, şöyle devam etti:
“Biz öyle yapmadık. Görüşelim, yakınlaşabildiğimiz konuları görelim. Ve aykırı olduğumuz konuları yakınlaştırdık. Hristofyas ile ciddi yakınlaşmalar sağladık. 6 başlığın üçünde çok ciddi yakınlaşmalar elde ettik. Mülkiyette tıkandık. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kullanıcıların haklarına ilişkin kararı henüz alınmadığı için Hristofyas elini açmamıştı. Toprak ve garantiler zor olmakla mülkiyet ve yönetim gibi karmaşık değildi.”

 “Türkiye’nin sürece desteği devam ediyor”
Türkiye’nin sürece desteğine ilişkin soruya “Çok destek oluyor” yanıtını veren Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dönemindeki isteksizliğin süreci olumsuz etkilemiş olabileceğini ancak çözüm istencinin bulunduğu dönemlerde Türkiye’nin çözüm desteğinde değişim olmadığını belirtti.


Neofitu: Kimse artık acı çekmemeli
DİSİ Genel Başkanı Averof Neofitu da konuşmasında, tam zamanında yapılan tartışmanın önemine vurgu yaparak, umut verici olduğu kadar, zor bir süreçten geçildiğini çünkü amacın kalıcı bir çözüm olduğunu söyledi. 

Müzakerelerin 40 yıldır devam ettiğini kaydeden Neofitu, sürecin iki toplumlu ve iki bölgeli bir çözüme götüreceğini belirtti. Birleşik bir Kıbrıs’ın mümkün olduğunu kaydeden Neofitu, Birleşik Kıbrıs’ın yakın olduğu kanısının güçlü olduğunu çünkü çoğu kişinin şu anki durumun kabul edilir olmadığı düşüncesinde olduğunu vurguladı. Neofitu, “Gerçek bir çözüm olmadan tam anlamıyla AB’a girmiş olmayacağız... AB’de bir bütün olarak yer almamız lazım” dedi.
Neofitu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, çözümün finansmanı konusunda çok yüksek beklenti içinde olmamak gerektiğini söyledi. Çözümsüzlükte güvenliğe ayrılan payın büyüklüğüne işaret eden Neofitu, sadece Kıbrıs’ı değil, tüm Avrupa’yı ilgilendiren çözümle birçok sorunun üstesinden gelinebileceğini belirtti. Neofitu, “Bizim bir çözüme ihtiyacımız var. Kısa bir sürede bölünmüşlüğe son verip, Avrupa’da olduğu gibi sınırları ortadan kaldırmamız lazım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2015, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473