banner564

İlhak iddiası

Anastasiadis, Guterres’e gönderdiği mektupta Türklerin B planından söz etmiş

İlhak iddiası
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 22 Eylül tarihinde, New York’ta gerçekleştirdikleri görüşmede BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e şahsen bir mektup takdim ettiği ve bu mektupta Türkiye’nin  B planından söz ederek ‘ilhak’ iddiasında bulunduğu belirtildi..
   Fileleftheros gazetesi “İlhak Planı- Anastasiadis’in Gayri Resmi Belgesine Göre Ankara’nın 14 Hareketi” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in mektupta Türk tarafınca gerçekleştirildiği iddia edilen 14 adımı kayda geçirdiğini yazdı.
   Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’ne, Crans Montana konferansının başarısız olmasından sonra, Türk yetkililerin “Kıbrıs sorununda çözüme varılmasına ilişkin mevcut sürecin sona erdiği ve BM çerçevesi dışında çözüm aranması gerektiğini savunduklarını, aynı zamanda Ankara’nın bir B planını uygulamaya hazır olduğunu söylediğini” ileten gazete, Anastasiadis’in mektupta Guterres’e “Ankara’nın işgal altındaki bölgelerin Türkiye’ye politik, ekonomik, kültürel ve dini açıdan tam anlamıyla entegre edilmesine ilişkin planını uygulamaya başladığını ilettiğini” de aktardı.
Dört başlık altında
   Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yönelik 22 Eylül tarihli “gayri resmi” belgesinin, dört başlığa ayrıldığını da yazdı ve bunları şöyle özetledi;
   1. Başkan Anastasiadis “İleriye Doğru” başlığı altında, güvenlik konusundan başlayarak, Lefkoşa’nın Guterres çerçevesindeki 6 noktadaki tezlerini ortaya koyuyor. Anastasiadis bu başlık altında, geçmişte de yaptığı gibi tezlerini yeniden ifade ediyor. 
   2. BM Genel Sekreterinin yayımlanması beklenen raporu. Anastasiadis bir paragraf içerisinde “Kıbrıs sorunuyla ilgili yayımlanması beklenen raporun, olayların nesnel bir şekilde sunumundan ibaret olduğu ve müzakerelerin yeniden başlamasını engelleyen olumsuz ortamı daha fazla kötüleştirmeyecek şekilde hazırlandığı konusunda” emin görünüyor. 
   3. Türk faaliyetleri, B planı. Bu başlık altında Ankara’nın bütün faaliyetleri kayda geçiriliyor. 
   4. Başkan bir sayfayı neredeyse UNFICYP’in Kıbrıs’ta muhafaza edilmesinin önemini kayda geçirmeye harcadı. Anastasiadis, işgal var olmayı sürdürdüğü müddetçe, UNFICYP’in varlığının gerekli olduğunu addediyor. UNFICYP’in yeniden gözden geçirilmesi gerektiği kabul ediliyor, ki bu son kez 13 yıl önce oldu.
Kayda geçen hareketler
   Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye’nin faaliyetlerine atıfta bulunarak, en başta “Ankara tarafından işgal altındaki bölgelerin ilhakı hedefinin hayata geçirilmesi için gerçekleştirilen yedi hareketi kayda geçirdiğini” yazdı ve bunları kısaca şöyle sıraladı;
   1. Maronit toplumunun eski sakinlerine, kuzeydeki köylerine dönme ve Kıbrıs Türk yönetimi altında yaşamlarını sürdürme konusunda izin verilmesi kararı. 
   2. Eski Kıbrıslı Rum sakinlerin, Türk işgali altında, kapalı bölge Maraş’a dönmelerine izin verilmesine dair olası karar. Anastasiadis bu noktada BM Genel Sekreteri Guterres’e, örgütün konuyla ilgili pozisyonunu yinelediği ilgili mektubundaki yanıtından ötürü teşekkür ediyor. 
   3. Deniz altı kabloları aracılığıyla Türkiye’den işgal altındaki bölgelere elektrik nakledilmesi konusunda yılsonunda başlayacak olan proje. Bu proje, Türkiye’den kuzeye boru hattıyla su nakledilmesi konusundaki hali hazırda tamamlanmış projeye eklenecek. 
   4. Toprak üzerinde yeni oldu bittiler meydana getirilmesi için, Türk şirketlerine önemli projeler tahsis edilmesi. 
   5. Türkiye’deki eğitim sistemine getirilen ve bir İslam toplumuna yol açan değişikliklerle uyum çabasıyla, işgal altındaki eğitim materyallerinin benimsenmesi. 
   6. İşgal altındaki bölgelerdeki camilerin sayısının artması. 
   7. Kıbrıs Türk toplumu içerisindeki Gülen destekçilerinin kovulması.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2017, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473