banner564

Katılması şart!

AKEL Lideri, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerde Moskova’nın dışlanmaması uyarısında bulundu:

Katılması şart!
banner598

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i Moskova ile ilişkilere dikkat etmeye, Kıbrıs müzakerelerinde tutarlılık ve talepkarlık göstermeye çağırarak,  “Milli davanın çözümüne Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin tamamının katılması şarttır” dedi.

   Simerini, Kiprianu’nun Kıbrıs sorunuyla ilgili Atina ve Moskova’da ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yaptığı temasları anlatmak üzere düzenlediği basın toplantısında söylediklerini aktardı.
   Bütün temaslarında ABD’nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına gösterdiği ilgiye özellikle vurgu yaptıklarını anlatan Kiprianu, “Bu ilgi, uzlaşılmış çerçevede çözüme varılmasını hedefliyorsa kabulümüzdür. Halkımızın acı tarihi deneyimi olduğundan, haklı olarak endişeleniyoruz” dedi.
   Kiprianu şöyle devam etti:

   “Ortak açıklama yapılması konusunda girdiğimiz maceraya bir daha girmememiz ve bunu başarmamız için prosedürün kaldığı yerden devam etmesi gerekir. Talat-Hristofyas görüş birliklerini terk edersek, Kıbrıs Türk toplumunun lideri Eroğlu ile daha iyi bir sonuca varabileceğimize inanılması ütopik olur.”

 

Samaras’a katılıyoruz
   Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın, “bu çaba siyasi güçler arasında beraberlik gerektirir ve sizinle ilgilidir” sözüne katıldıklarını söyleyen Kiprianu, kendilerinin de bu yönde hareket ettiğini,

Güney Kıbrıs’ın alması gerekecek herhangi bir karara Yunan hükümetinin saygı duyacağı taahhüdünü de memnuniyetle karşıladıklarını anlattı.
    Kiprianu, Rusya’nın Kıbrıs sorunundaki tavrının yeniden teyit edilmesinden de memnuniyet belirtti. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve diğer bütün Rus muhataplarının, Kıbrıs sorununun ilkeler temelinde çözümüne desteklerini yinelediklerine işaret ederek, “Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin tamamının, özellikle de adil, işleyebilir ve yaşayabilir bir çözüme katkı sağlayacak olan Rusya’nın prosedüre katılımında ısrar ediyoruz” dedi.

 

“Çözümden başka yol yok”

   Basın toplantısında Kiprianu’ya, AKEL’in Kıbrıs sorunu açısından Anastasiadis hükümetine ılımlı olup olmadığı soruldu. Partisinin pozisyonunun net olduğunu söyleyen Kiprianu, “Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını destekliyoruz, müzakere prosedürünü destekliyoruz çünkü Kıbrıs sorununun çözümünün başka bir yolu yoktur” şeklinde konuştu.
   Moskova’nın, Anastasiadis hükümetinin Ukrayna’daki durumla ilgili tavrından hoşnutsuzluk belirtip belirtmediği sorulduğunda, Anastasiadis hükümetinin, defalarca tekrar ettiği açıklamalarla Güney Kıbrıs’ı Batı’ya ait gördüğünün açıkça ortada olduğuna dikkat çeken Kiprianu, “Sadece bu bile Rusya’yı mutlu etmiyor” diyerek şöyle devam etti:
    “Bu itibarla, Sayın Lavrov deneyimli bir diplomattır ve Kıbrıs hükümetinin, siyasi açıdan ait olduğu tezi anlayışla karşıladığını açıkça söyledi. Kıbrıs sorununun çözümündeki tezlerinin ezelden beridir Güvenlik Konseyi kararlarına dayandığını, üyelerinin muhtemel bir çözüm önerisiyle ilgili görüş belirtmeleri maksadıyla konu Güvenlik Konseyi’nin önüne gelirse (Rusya) bu ilkelerde ısrar edecek. Ancak Kıbrıs hükümeti Moskova ile ilişkilerine özellikle dikkat etmelidir. Moskova ile ilişkilerin kötüleşmesi halinde sorun çıkacak.”

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2014, 15:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473