banner564

Takvim işliyor

Enosis kararıyla ilgili değişikliğin 7 Nisan’da oylanması bekleniyor

Takvim işliyor
banner598
 Güney Kıbrıs’ta iktidardaki DİSİ partisinin, okullardaki yıl dönümü etkinlikleriyle ilgili yetkinin meclisten alınıp Eğitim Bakanlığı’na devredilmesi konusundaki yasa değişikliği önerisinin, 7 Nisan’da genel kurulda oylanacağı bildirildi.
   Alithia gazetesi “Enosis Plebisitiyle İlgili Öneri Genel Kurula Gidiyor ve Onaylanıyor- Partilerin Eğitime Müdahaleleri Konusundaki Çarpıtmalar Düzeltiliyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, Rum Meclisi Eğitim Komitesi’nin, DİSİ’nin okullardaki yıldönümü etkinliklerine ilişkin yasa önerisi konusundaki dünkü toplantısının, yoğun bir ortamda geçtiğini ve toplantıda birçok sözlü tartışma yaşandığını yazdı.
   Önerinin, DİSİ ve AKEL’in oylarıyla komiteden geçtiğini ve muhtemelen 31 Mart’ta oylanması için Meclis Genel Kurulu’na gideceğini kaydeden gazete, özet olarak, önerinin Meclis’ten geçmesi halinde, Eğitim Bakanı’nın, aralarında mesajlar veya bildiriler okunması ve sınıflarda birkaç dakikalık sohbetler yapılması da bulunacak şekilde, yıl dönümü etkinliklerine atıfta bulunulmasına karar verme konusunda yetki sahibi olacağını bildirdi.
   Gazete örnek olarak da, geçtiğimiz 10 Şubat’taki Meclis Genel Kurulu toplantısında, bu yıl dönümü etkinlikleri arasına eklenen ve müzakere masasında siyasi bir kriz meydana gelmesine sebep olan “Enosis Plebisiti” kararını gösterdi.
   Haberine iç sayfadan “Öneri Genel Kurula Gidiyor ve Geçiyor” başlığıyla yer veren gazete, yasanın geçmesi halinde, Eğitim Bakanı’nın belirlenmiş olan büyük yıl dönümü etkinliklerine müdahale etme ve bunları değiştirme yetkisine sahip olmayacağını belirtti.
   Bakanın yalnızca sınıflarda bu etkinliklere atıfta bulunulması konusuna müdahale edebileceğini ve bu hususta değişiklik yapabileceğini belirten gazete, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un ise yasanın anayasaya aykırı olduğu konusunu gündeme getirerek, Hukuk Dairesi görüş belirtene kadar prosedürün ertelenmesini istediğini yazdı.
   Toplantının başında gerginlik yaşandığını, çünkü milletvekillerinin bir sonraki toplantıda bakanlık teknokratlarının değil de, yetkili bakanın hazır olması için toplantının ertelenmesini istediklerini kaydeden gazete, Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Luis Kiprianu’nun ise Kadis’in Avrupalı yetkililerle toplantıda olduğunu ve Eğitim Komitesi toplantısında hazır bulunmak istese de, diğer toplantısını erteleyemeyeceğini ifade ettiğini yazdı.
   Yasa önerisinin Meclis Genel Kurulu’na havale edilmesi konusundaki görüşlerin ortaya konulması sırasında, 5–5 oy eşitliği ortaya çıktığını da kaydeden gazete, DİSİ ve AKEL milletvekillerinin yasa önerisinin genel kurula sevk edilmesini desteklediklerini belirtti.

Partilerin açıklamaları

   Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu açıklamasında, kısa zaman içerisinde Rum Meclisi Genel Kurulu tarafından oylanması beklenen okullardaki yıl dönümü etkinlikleriyle ilgili yasa önerisini, partilerin eğitim işlerine müdahale etmeleri konusundaki çarpıtmaların düzeltilmesi için, çok iyi bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.
   Bunun aşırı tepkilere ve yanlış yorumlamalara neden olan bir çarpıtmadan ibaret olduğunu dile getiren Neofitu açıklamasında, Kıbrıs sorununa da değinerek “hem taksimi (bölünmeyi), hem de Kıbrıs’ın diğer devletlerle birleşmesini dışarıda bırakan bir çözüm arzusunda olduğunu” ifade etti.

  Neofitu, “kendileri için en yüksek önceliğin, Kıbrıs sorununun, vatanı bütün Kıbrıslıların iyiliği için iki kesimli iki toplumlu federasyon temelinde birleştirecek çözüm olduğunu” da sözlerine ekledi.
   AKEL’in Rum Meclisi’ndeki grup sözcüsü Yorgos Lukaidis ise açıklamasında “(ELAM’ın) provokatif değişiklik önerisi reddedilseydi, bütün bu tartışmadan kaçınmış olacaklarını” söyledi.
    Lukaidis, sahip oldukları çekincelere rağmen, AKEL’in DİSİ’nin önerisini, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin yeniden başlamasının kolaylaştırılması amacıyla destekleyeceğini de belirtti.
   Gazeteye göre DİKO partisi ise yaptığı açıklamada, “yasa önerisinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın direktifleriyle hazırlandığını ve gizli istişarelerin iş yaptığını” iddia etti.
   Beklenen şeyin gerçekleştiğini iddia eden Vatandaşlar İttifakı milletvekillerinden Pavlos Milonas, siyasi art niyetlerden söz etti.
   Dayanışma Hareketi milletvekillerinden Mihalis Yorgallas açıklamasında, bu karardan sadece Mustafa Akıncı’nın memnun olduğunu ileri sürdü.
    Ekologlar da yaptıkları açıklamada DİSİ ile AKEL’in, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın istediklerini yaparak el-ele yürüdüklerini teyit ettiklerini iddia etti.
   ELAM da açıklamasında yasa önerisinin, Enosis Plebisitiyle ilgili oylamanın yürürlükten kaldırılmasını amaçladığını iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2017, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474