banner564

‘Bizim başarımız’

Kıbrıs konusunda konuşmaya devam eden Yunanistan Dışişleri Bakanı “Güvenlik konusu ilk kez müzakere ediliyor” dedi ve ekledi:

‘Bizim başarımız’
banner598
 Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Kıbrıs sorununda “güvenlik konusunun ilk kez müzakere edildiğini, bunun da Kıbrıs Rum ve Yunan diplomasisinin büyük başarısı olduğunu” söyledi.
   Alithia gazetesi; Kocas’ın Kıbrıs sorunu ve güvenlik konusundaki açıklamalarına devam ettiğini ve güvenlik konusunun müzakerelerde ele alınmasını Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan’ın büyük başarısı olarak nitelendirdiğini yazdı.
   Habere göre Kocas, “Kıbrıs sorununun özünün ilk kez müzakere masasında bulunduğunu ve uluslar arası faktörlerin ilk kez bu kilit sorunu algıladıklarını” iddia etti.
    “Garantiler, Türkiye’nin müdahale haklarına sahip olma çabaları ve işgal ordularının varlığından oluşan güvenlik konusunu görüşmekte olduklarının ilk kez yeterli düzeyde kabul gördüğünü” öne süren Kocas, “Annan Planı döneminde anlaşma hakkında yapılan görüşmede ve 2008-2009 yıllarındaki görüşmede bu üç konunun hiç ele alınmadıklarını” öne sürdü.
    Kocas, “Kıbrıs sorununun özünün derinlerden çıkarak müzakere masasına gelmesinin Kıbrıs Rum ve Yunan diplomasisinin büyük başarısı olduğunu, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının ilk kez bu konuyu görüşmek zorunda kaldıklarını” iddia ederek “yıllardan sonra ilk kez uluslar arası faktörlerin, sorunun büyük ve karmaşık olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümünün buna bağlı olduğunu anladıklarını” savundu.

Geçici kalma paktı

   Kocas’ın, Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının“Geçici Kalma Paktı” önerisine de değindiğini bildirildi.
   Habere göre Kocas, “bu konuda uluslararası alanda mevcut tüm olayları incelediklerini, en ilgincinin Sovyet ordusunun Doğu Almanya’dan çekilmesi olduğunu” ifade etti.
   Kocas “En önemlisi, bu ordunun geçici olarak duraklaması(kalması), yani gidecek olmasıdır. Akımın (ayrılma) sürekliliği, sonuncusunun (askerin) gitmiş olacağı tarihin bulunması ve kontrolün mevcut olması bu statünün üç karakteristik özelliğidir” şeklinde konuştu.
   “Uluslar arası bir örgütün, Türk askerinin sayısını, ne tür silahlar bulundurduğunu kontrol etmesi yönünde öneri sunduklarını” da ifade eden Kocas, “bu örgütün tutacağı kayıtlara göre askerlerin ve silahların gidişinin kontrolünün yapılabileceğini” vurguladı.
   Kocas ayrıca, “BM’yle yazışmalarında müzakerelerin açık uçlu olduğunu, yani bir yerde durması halinde sona ermeyeceğinin sağlandığını, bunun, Türk tarafının istemediği, Yunan tarafının bir kazanımı olduğu” iddiasında da bulundu. 

29 ayda aşamalı çekilme

   Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Kocias tarafından dile getirilen “Geçici Kalma Paktı” önerisinin Kıbrıs Rum tarafının önerisi olduğunu ve çözüm çerçevesinde benimsenmesi durumunda adadaki askerlerin çekilmesinin 3 yılı geçemeyeceğini iddia etti.
   Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, adadan son yabancı askerin gitmesi için 29 aylık süre önerisinde bulunduğunu belirtirken, askerin çekilmesinin denetiminin BM ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yapılmasının önerildiğini öne sürdü.
   Habere göre öneride, “tam çekilme tamamlanana kadar adada kalacak birliklerin güvenlik başlığında herhangi bir rollerinin bulunmaması” da yer alıyor.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2017, 10:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 7 yıl Önce

Okumayım,sinir olmayım diyorum yine de okuyorum
ALLAHIM,BU ALÇAKLARIN İNSAFINA BIRAKMA KIBRIS TÜRKÜNÜ

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473