banner564

Sokakta gündem Başkanlık

Türkiye’de anayasa değişikliği paketinin TBMM’de kabul edilmesinin ardından başlayan referandum süreci Kuzey Kıbrıs’ta da ilgi uyandırdı

Sokakta gündem Başkanlık
banner598
Hakan YILDIRIM
Türkiye’de anayasa değişikliği paketinin TBMM’de kabul edilmesinin ardından başlayan referandum süreci Kuzey Kıbrıs’ta da ilgi uyandırdı.
Anayasa değişiklik paketinin kabulü durumunda Türkiye’de başkanlık sistemine benzer bir yönetimin uygulanacak olması, KKTC’de de benzer bir durum yaşanır mı sorusunu gündeme getirdi.
Diyalog’un görüşüne başvurduğu vatandaşlar, başkanlık sistemi konusunda ikiye bölünmüş durumda. Diyalog gazetesine konuşan kimi vatandaş KKTC’de başkanlık sistemini gereksiz görürken, kimisi ise bu sistemin iyi olacağını savunuyor.

Vatandaş ne dedi?

İbrahim Miharbi: Türkiye’de Erdoğan bey ne derse katılırım. Kıbrıs’ta başkanlık sisteminin gelmesi iyi bir şeydir. Çünkü Milletvekili isen mecliste olacaksın, Bakan olmayacaksın. Ben Bakanlığa gittiğimde Bakanı görmek isterim. Türkiye bu sistemi çok iyi yaptı. Burada da olmalı.

Önder Ecesoy: KKTC’ye Başkanlık sistemi geldiğinde ne değişecek? Mevcut ülkeyi yönetenler halka zaten bir şey vermiyor. Ekonomi bitti, emekliler ikinci iş yapıyor. Bence Başkanlık gerekmez bu ülkede. Özetle Başkanlık sistemi gelse ne olur, ne değiştirir?

Salih Dereli: Başkanlık modeli iyidir genelde. Birçok ülkede mevcut ama bizim ülkede şu anda hazır değiliz. Halk da hazır değil. Yıllardır siyasetin içindeyiz, burada bugüne kadar Milletvekili olarak seçildi. İnsanlar şu an bu sisteme hazır değil. Türkiye’de farklı oturum yapıldı. Bizde şu anda bir şey olduğunu da düşünmüyorum.

Ergün Müderrisoğlu: Şu anda ne Türkiye’de ne de burada hazır değiliz. Alt yapılar hazır değil. İki ülkenin de zamanı var. Mesela Rum tarafı başkanlık sistemiyle yönetiyor. Alt yapısını hazırlayıp yapmak daha güzel. Şimdi hazır değiliz.

Yaşar Özkan: Türkiye’de Başkanlık olmaz. Burada zaten olmaz. Kıbrıs’ın hükümeti doğru düzgün ülkeyi geçindiremiyor, Başkanlık geçerse nasıl olacak? Başkan olursa hesap sorulmaz kitap sorulmaz, muhalefet yok.  Başkan ne derse o. Önce ekonomi düzelsin, eğitim yükselsin de ondan sonra düşünürüz.

Ayfer Altuncuoğlu: Bence çok saçma. Kıbrıs’ın daha büyük sorunları var. Bence onlara yönelsinler. Bu araştırma bile saçma. Kıbrıs’ı önce bir aydınlatmaları lazım, burada küçük bir yönetim var. Önce bir Türkiye’yi görelim, ondan sonra buraya bakalım.

Yakup Balcı: Bence çok güzel olur. Esasında Başkanlık sistemi var burada. Halkın beklentisi ise, ülkenin düzenli olarak yönetilmesi gerekiyor. Yoksa Başkanlık sistemi zaten bize çoktan gelmiştir.

Şavaş Şimşek: Ben Başkanlık sistemine sıcak bakmıyorum, karar verenler ne kadar çok olursa o kadar iyi olur. Parlamenter sistem olursa daha sağlıklı kararlar alınacağına inanıyorum. Başkanlık tek adamlı olmadır. Ben hiç sıcak bakmıyorum.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2017, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473