banner564

Türk tarafında ağırlıklı görüş 2 devletli çözüm

Cumhurbaşkanı Akıncı ve siyasi parti liderleriyle saatlerce görüşme yapan Çavuşoğlu ‘bundan sonrası’ için ortak yol haritası belirlemeye çalıştı

Türk tarafında ağırlıklı görüş 2 devletli çözüm
banner598

 Raif DOĞRU

   Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Meclis’te temsil edilen siyasi parti başkanları ile 2 saati aşkın bir süre ‘bundan sonra atılması gereken adımları’ tartıştı.
   Toplantıda söz alan parti liderlerinin, müzakerelerden umudun kesildiğine dikkat çekerek ağırlıklı olarak ‘İki devletli çözüm’ üzerinde durdukları öğrenildi.
   Rum lideri Nikos Anastasiadis’in uzlaşmazlığına değinen parti liderlerinin çoğunluğu, KKTC’nin kendi yoluna devam etmesi görüşü üzerinde dururken, bir tanesinin “Bu arada Rum tarafı müzakerelere yanaşırsa ona da bakarız” görüşünde olduğu iddia edildi.
   Bakan Çavuşoğlu’nun ‘Yol haritasını’ belirlemek amacıyla gerçekleştirdiği toplantılardan çıkan sonucu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’e ileteceği bildirildi.
   Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Rum lideri Anastasiadis’le bir yere varılamayacağı düşüncesinde olmakla birlikte halkın karşısına çıkarak “Bu iş bitti” şeklinde bir açıklama yapmak istemediği, siyasi partilerin ise, ambargoların hafifletilmesi amacıyla Türkiye’nin bazı devletler nezdinde girişim yapmasını önerdiği iddia edildi.
   Diyalog’un ‘güvenilir bir kaynaktan’ elde ettiği bilgiye göre; gelinen aşamada Kıbrıslı Türklerin ‘yeni bir isimle’ yola devam etmesi de gündeme geldi ve bu çerçevede ‘Kıbrıs Türk Devleti’ görüşü ağırlık kazandı. 
   Cumhurbaşkanlığı’nda saat 15.00’te başlayan toplantıya, CTP Genel Başkanı ve Başbakan Tufan Erhürman, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, HP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, TDP Genel Başkanı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, DP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı katıldı.
   Dışişleri Bakanı Çavuşoğluna ise Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay eşlik etti.
   Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan toplantı saat 17.15 sıralarında tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı’nda yaklaşık 4 saat süren dünkü görüşmelerin ardından basına herhangi bir açıklama yapılmadı.     
   Bakan Çavuşoğlu’nun bugün adadan ayrılarak New York’a gideceği ve BM Genel Sekreteri ile görüşeceği kaydedildi. 

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2018, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473