banner564

Ülke nereye gidiyor?

Vatandaşlar, son zamanlarda artış gösteren şiddet olayları nedeniyle tedirgin olduğunu söylüyor

Ülke nereye gidiyor?
banner598
Melin DOBRAN
Kuzey Kıbrıs’ta son dönemde; adam öldürme, darp ve kasti hasar gibi olayların hızla tırmanması vatandaşları tedirgin ediyor.
Kimsenin öldürülmeyi ve dövülmeyi hak etmediğini söyleyen vatandaşlar, olayın kanun yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti. 
Diyalog’a konuşan vatandaşlar, şiddet olaylarındaki artışı kişilik veya psikolojik bozukluğa bağlıyor.
Vatandaşlar, “Bizim de çoluk çocuğumuz var, yolda, sokakta veya mekânlarda birçok olay oluyor. Artık korkarak yaşıyoruz. Hemen hemen her gün bir olay oluyor. Bu ülke nereye gidiyor?” dedi.

Vatandaş ne dedi..??

Ümit Yaşar Doğu
“Ben en çok öfkelendiren, kadına karşı yapılan şiddettir. Bu durumda biz erkekliğimizden utanıyoruz. Ülkemizde de zaman zaman kadına şiddet olaylarını duyuyoruz. Bana göre erkeklik vasfı taşıyan ve kadına el kaldıran kişi zayıf karakterlidir. Kadının toplumdaki yeri başkadır. Mesela cinayet ya da darp gibi olaylar, son günlerde artış gösterdi. Bunu hiç kimse hak etmiyor. Kanun yoluyla çözülmesi gerekiyor. Vatandaş olarak bu tip olayları duyunca tedirgin oluyoruz. Her şey bir anlıktır. Bu bence psikolojik bozukluktur.”

Cemal Gül
“Ne yazık ki ülkede yaşana şiddet olayları günden düne artıyor. Her gün farklı bir olay duyuyoruz. Ülke olarak nereye gidiyoruz böyle? Adam trafikte korna çalıyor, diğeri inip onu dövüyor. Biri ötekinden borç istiyor, alacaklı gidip darp ediyor. Bu sinir niye? Toplum olarak nasıl bu kadar öfkeli olduk? Benim de en çok öfkelendiğim şey trafikte saatlerce beklemektir ama yapacak bir şeyimiz yok. Durup da karşımızdaki insanın en ufak bir hareketine sinirlenip şiddet mi uygulayacağız? Mutlaka o kişinin psikolojisi ile ilgili bir sıkıntı vardır. Her şeyin başı bir anlık öfke ile başlar. Biz bu olayları duyduğumuzda tedirgin oluyoruz.”

Nurettin Gül
“Eskiden şiddet olaylarını binde bir duyardık. Şimdi ise hemen hemen her gün farklı olaylar duyuyoruz. Biri birini dövüyor, biri diğerini öldürüyor. Bu ülke nereye gidiyor? Bunu yapanların ya kişisel ya da psikolojik bozukluğu vardır. Öfke kontrolü olmayan kişiler şiddete başvuruyor ama bu çözüm değil. Hepimizin çoluk çocuğu var. Ülkede herkes tedirgin oluyor. Artık birine bir şey söylemeye korkar olduk. Yolda, sokakta her yerde şiddet içerikli olaylar oluyor. Bunların bir şekilde önüne geçilmelidir diye düşünüyorum. Önce kafa yapısı değişmelidir.”

Ahmet Yayğıç
“Bu ülkede beni öfkelendiren olaylardan biri de şiddet olayları ve trafiktir. Her gün gazetelerde adam dövme, adam öldürme gibi olayları okuyoruz. Bir sorun varsa şiddet yoluyla değil kanun yoluyla çözülmesi gerekir diye düşünüyorum. Hem biz yetişkin olarak hem de çoluk çocuğumuz bu olaylardan etkileniyor. Kimse korkarak tedirgin bir şekilde yaşamak istemez. Bu tür olayları tasvip etmiyoruz. Kaba kuvvetle hiçbir şey çözülmez. İnsanların biraz daha sakin olması gerekir düşünüyorum.”

Gökhan Yenigün
“Beni en çok sinirlendiren şey bet ofislerdir. At ve köpek yarışı gibi oyunlara insanlar çok para harcıyor. Aileler dağılıyor. Sadece futbol oyunu olsa bu kadar para harcanmaz. Toplumda yaşanan şiddet olaylarını ise kınıyorum. Birçok insan kumar ve bet oynamak için borç alıyor. Sonra borcunu ödeyemeyince ya dövüyorlar ya öldürüyorlar. Bu şiddet olaylar işsizlikten ve aile problemlerinden de kaynaklanabilir.”

Faik Ulusoy
“Ülkemizde yasal olmayan yollarla yapılan işler, beni en çok öfkelendiriyor. Ülkedeki nüfus arttıkça, şiddet olaylarının önüne geçilmiyor. Cezaevinde bile kapasitenin üzerinde çok sayıda mahkûm var. Herkesin çoluk çocuğu var, torunu var. Evlatlarımızı içimiz rahat nasıl sokağa gönderelim. Her gün yeni bir olay duyuyoruz.”

Hasan Yorgancıoğlu
“Beni en çok öfkelendiren şey, toplumun duyarsız olmasıdır. Gerek çevre gerekse trafik konusunda. Toplumda hızla ilerleyen olaylara, genç yaştaki kişilerin de karışması, biz vatandaşları tedirgin ediyor. Benim de çocuğum var ve böyle olaylar oldukça, ben de korkar oldum. Şu an çocuklarımızın geleceğini düşünemiyorum.”

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2018, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473