banner564

‘Yanlıştan dönülmeli’

Demirhan’da otopark olarak kullanılan cami arazisinin özel bir şahsa kiralanmasına öfke gittikçe büyüyor

‘Yanlıştan dönülmeli’
banner598
Pelin YÜKSELAY
Demirhan köyünde otopark olarak kullanılan cami arazisinin, konut yapmak için bir şahsa kiralanmasına tepkiler büyüyor. Özellikle Cuma günleri ve cenazelerde park yeri açısından büyük sorun yaşayan bölge halkı, Vakıflar İdaresi tarafından verilen kararın geri alınmasını istiyor.
   Diyalog muhabirini köye davet eden Demirhan sakinlerinin yanı sıra muhtar ve imam “Vakıflar idaresi yanlıştan dönmeli” diyerek, tepkisini şöyle dile getirdi:

Muhtar Cemil Şensoy: Bunu kabul etmiyoruz
   “Burada gördüğünüz arazi komple Vakıflar İdaresi’nindi. 1995 yılında cami yapmamız için bize bu araziler Vakıflar İdaresi tarafından verildi. Camimizi yaptık. Önündeki arazi de boş bir şekilde caminin oto parkı olarak kullanılıyordu. Daha sonraki yıllarda arazinin bir kısmı sizin de görmüş olduğunu gibi bir çiçekçiye verildi. Çiçekçi buraya seralarını kurdu ve çiçek yetiştirmeye başladı. Bu arada izin de aldı ve kuyu açtı. Şunu da belirteyim, bu arazi eskiden Rum Mezarlığıydı. Mezarlık üzerine kuyu kazmak ya da inşaat yapmak yasaktır, böylesi bir izin verilmez. Buraya verildi. Her neyse. Burası çiçekçiye verildikten sonra arazinin bir kısmı boş kalınca ben buranın bize ayrıldığını düşündüm. Zaten arazi bizim. Burayı cami otoparkı olarak kullanmaya başladı. Hatta köyümüzün bağlı olduğu Değirmenlik Belediyesi’yle buraya bir park yapılması için görüşmelerimiz oldu. 7 Ocak seçimleri öncesi bir baktık dozerler geldi, arazide düzeltme ve kazma yapıyorlar. Nedir ne değildir derken, arazinin Vakıflar İdaresi tarafından ‘ihtiyaçlı’ adı altında bir aileye ev yapılması için kiralandığını öğrendik. Kiralanan kişi bu arada Lefkoşalı, Demirhan’la en ufak bir bağı dahi yok. Demirhan Muhtarlığı ve Değirmenlik Belediyesi, söz konusu kararın iptali için dilekçe yazıp, Vakıflar İdaresi’ne gönderdik. Bize seçimlerden sonra cevap geldi. Cevapta ‘seçimler oldu, hükümet değişecek, görev yapmıyoruz’ dediler.” 
   Araziyi köyümüzden olmayan yabancı birine adeta peşkeş çektiler. ‘İhtiyaçlı’ adı altında araziyi kiraladıkları kişiyi biliyoruz. Birincisi ihtiyaçlı değil. İkincisi köylü değil. Madem Vakıflar burayı ihtiyaçlı birine kiralayacaktı sorsaydı bize. Demirhan’da evi olmayan birçok ihtiyaçlı aile vardır. Onlardan birini söylerdik, köylü de kendi toprağında kök salardı.” 

Ersin Gözügüzel: Araçlarımızı yollara park ediyoruz
“Vakıflar İdaresi 6 Haziran 1995 tarihinde 5 dönümlük araziyi cami yapılmak üzere Demirhan Muhtarlığı’na tahsis etti. Cami yapıldı ve önündeki boş arazi de yıllarca cemaat tarafından cami otoparkı olarak kullanıldı. Daha sonra arazinin bir kısmı bir çiçekçiye kiralandı. Otopark için boş arazi kaldığından ve bir sıkıntı yaşamadığımızdan herhangi bir girişimde bulunmadık. Geçtiğimiz haftalarda oto park olarak kullandığımız arazide inşaat için kuyu kazıldığını ve demirler çakıldığını görünce şaşkınlık yaşadık. Sorduk soruşturduk, caminin ihtiyaçlı bir aileye ev yapılmak üzere kiralandığını öğrendik. Öncelikle şunu belirteyim, bu topraklar eskiden Rum Mezarlığı idi. Yani hem çiçekçinin hem de şu an yapılan ev inşaatının altında mezarlıklar var. Buraya kazı yapılamaz. Bakın Cuma namazına gelen cemaat araçlarını park edecek alan bulamıyor. Araçlarımızı yollara park ediyoruz, kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Genci var yaşlısı var. Büyük zorluk yaşıyoruz. Bunun yanında köyümüzde mezarlığımız yok. Cenazelerimizi Lefkoşa Kabristanlığı’na ya da Minareliköy Kabristanlığı’na defnediyoruz. 
  Söz konusu arazi köyümüzün mezarlığına dönüştürülebilirdi, çok büyük bir eksik giderilirdi. Bunun yerine araziyi kiralamayı uygun gördüler. Köy halkı olarakn çok rahatsızız. Hepsini geçtim madem arazi kiralanacaktı, neden köyümüzdeki ihtiyaçlı biri değil de Lefkoşalı bir zengin?” 

Demirhan Cami Hocası Şerafettin Güngör: 
“Yaklaşık 5 yıldır burada görev yapıyorum. Burası Demirhan Camisi, cami önündeki otoparkı yok ettiler. Yarın bir cenaze olduğu zaman, bayram namazında vs. burada park edilecek yer yok. Buraya ev yapılıyor. Dolayısıyla park yeri yok oldu. Bu insanlar araçlarını nereye park edecek? Cenazede, bayramda seyranda... Müracaatta bulunduk, gerek muhtarımız, gerek biz, gerek köy halkı, burasının tekrardan cami otoparkı olarak kullanılmasını istedik. Onlarda ilgilendi ama gereken henüz yapılmadı. Biz bu arazinin tekrardan cami otoparkı olarak kullanılmasını istiyoruz ve gerekenin yapılmasını talep ediyoruz.

Ahmet Çalışkan: İnsanlar rezil oluyor
“Karşımızda çok büyük bir problem mevcut. Zaten Lefkoşa’da büyük bir cami sıkıntısı yaşıyoruz. Cami sayısı az. Nerelerden geldik, Demirhan’daki camiyi bulduk. Burada da arabayı koyacak yer bulamıyoruz. Yol kenarına koymak zorunda kalıyoruz. Bu sefer başka araçların geçişi engelleniyor. Siz de görüyorsunuz yol kenarları hep araç 2-3 araba daha gelirse durum tam felç. İnsanlar rezil oluyor. Buranın bir an önce eski haline döndürülmesi ve otopark olarak kullanılması şart.

Benter, doğrulamıştı!
22 Ocak günü haberi ilk kez gündeme getiren gazetemiz, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü  Prof. Dr. İbrahim Benter’le görüşmüştü. Arazinin, ihtiyaçlı bir aileye kiralandığını söyleyen Benter, konuyla ilgili şunları dile getirmişti: 
   “Araziyi ihtiyaçlı bir aileye Fatma Borcu ve Çağlar Yüksel’e konut yapmaları için 10 yıllığına yani 2026 yılına kadar kiraladık. Kira bedeli de ilk iki yıl 150 sterlin senede, ondan sonra da aylık 50 sterlin. Biz bunu kiraladıktan sonra Demirhan Muhtarı’nın itirazı oldu. Ancak bize daha önceden söylemediler. Daha önceden söyleselerdi; ‘burayı biz istiyoruz’ diye bizde onlara yardımcı olurduk. Şimdi biz insanlara burayı kiraladıktan sonra köy muhtarı aradı. Artık geç. İnsanlar projelerini hazırladı. Bizim için ikisi de önemli. İnsanların camiye gittiklerinde araçlarını koyacakları yer bulmaları da önemli, ihtiyaçlı genç insanların konut sahibi olmaları da önemli. İkisi de Vakıf ruhuna uygun. Bizim için kar yapmak önemli değil, önceliğimizde o değil. Genç ve ihtiyaçlı bir aileye yardımcı olduk.”

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2018, 11:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474