banner564

Muhalefet ayaklandı

Bişkek'te düzenlenen gösteride iktidar protesto edildi

Muhalefet ayaklandı
banner598

Kırgızistan'da, Sosyalist Ata Meken Partisi'nden istifa eden bağımsız milletvekili Ravşan Ceenbekov'un, meclis dışındaki partiler ve muhalif hareketlerle başkent Bişkek'te düzenlediği gösteride iktidar protesto edildi.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in başında bulunduğu iktidarın izlediği politikalardan memnun olmayan "milli muhalif hareket" çatısı altında toplanan bazı milletvekilleri, meclis dışındaki bazı partiler ve hareketlerin liderleri, başkentteki Maksim Gorkiy Parkı'nda miting düzenledi.

Protesto mitinginde yapılan konuşmalarda, Kanadalıların işlettiği Kumtor altın madeninin özelleştirilmesi gerektiği savunulurken, KırgızGaz şirketi, Bişkek Manas Uluslararası Havaalanı ve hidroelektrik santrallerin Rusya'ya satışı protesto edildi.

Bişkek Emniyet Müdürü Melis Turgunbayev, gazetecilere yaptığı açıklamada, muhalefetin mitinginde yasadışı olaylar gözlenmediğini, durumun kontrol altında olduğunu söyledi.

Turgunbayev, Bişkek'te çeşitli bölgelerden muhalefetin mitingine katılmak için giden 150'den fazla kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak da söz konusu kişilerin kimlik kontrollerinin ardından serbest bırakıldığını bildirdi.

Mitingi düzenleyen milletvekili Ravşan Ceenbekov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi Kırgızistan'da da vatandaşların barışçıl miting düzenleme hakkının bulunduğunu ifade etti.

Gözaltına alınanlar ve bir milletvekilinin serbest bırakıldığını belirten Ceenbekov, sadece muhalif liderlerinden Kubanıçbek Kadırov'un gözaltı sürecinin devam ettiğini, onun da serbest bırakılması için çalıştıklarını söyledi.

Muhalefet olarak mitingi düzenlemekle hedeflerine ulaştıklarını ifade eden Ceenbekov, "Hedefimiz iktidarı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı zorla ele geçirmek değildi. Bundan sonra bu tür gösterilere devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu arada, Kırgızistan'ın kuzeyindeki Issık Göl eyaletinde ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabd kentlerinde yapılan gösterilerin de olaysız sona erdiği bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2014, 02:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474