banner564

Ebola virüsü ele alındı

YDÜ Sürekli Tıp Eğitimleri Toplantısı yapıldı

Ebola virüsü ele alındı
banner598
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Tıp Fakültesi’nin düzenlediği “Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri” kapsamında “Ebola Virüsü” konusu ele alındı.
YDÜ’den verilen bilgiye göre, YDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer “Ebola Hakkında Bildiklerimiz” başlıklı konuşmasında, Batı Afrika'da dikkat çeken hastalığının tarihçesinden başlayıp günümüze kadar olan seyri hakkında bilgi verdi.
Kaya Süer, kuluçka döneminde bulaşma özelliği olmayan hastalığın ancak klinik belirtiler ortaya çıktığı zaman bulaştığını söyledi. Süer, “Bir insana bulaş olabilmesi için hastalığı taşıyan kişinin sağlıklı kişi ile yakın temasının olması gerekmektedir. Her türlü vücut sıvıları ile bulaştığı görülebilmektedir” dedi.

Belirtileri nelerdir?
Süer, hastalığın klinik şikayetleri ise şöyle sıraladı:
“Aniden başlayan bir ateş yanında bulantı, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları erken dönemde görülür. Hastalığın ilerleyen günlerinde ise solunum sıkıntısı gibi akciğer problemleri ve diğer organların yetmezlikleri (karaciğer, böbrek) görülmeye başlar. Hastalığın son döneminde ise kanamalar ortaya çıkar ve hasta kaybedilebilir”
Günümüzde hastalığı karşı hazırlanmış bir aşı bulunmamakla beraber bu konuda çok sayıda araştırmanın devam ettiğini kaydeden Süer, hayvanlar üzerinde yapılan bazı deneylerde ise bu hastalık için hazırlanmış bir ilacın etkili bulunduğunu belirtti.
Süer, “İnsan için kullanımı ise henüz FDA tarafından onaylanmamıştır. Hastalığın tehdit edici olması nedeni ile önemli olduğundan Dünya Sağlık Örgütü bu konuda ciddi tedbirler almış ve uygulamaktadırlar” dedi.
Kaya Süer, “Ülkemiz açısından risk ise, ebola görülen ülkelerden gelecek kişilerin hastalığı ülkemize taşımalarıdır. Ancak hastalığın kuluçka döneminde bulaştırıcı olmaması nedeni ile ülkeye giriş yapan tüm kişiler Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından değerlendirilip, bilgilendirilmektedirler.”

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2014, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473