banner564

Özkul'un çalışması Belleten’de yayınlandı

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul’un, “18. Yüzyılda Osmanlı İdaresinde Kıbrıs’ta Meydana Gelen Boşanma Olayları” başlıklı makalesi Türk Tarih Kurumu tarafından Belleten Dergisi’nin 284. sayısında yayımlandı.

Özkul'un çalışması Belleten’de yayınlandı
banner598
YDÜ’den yapılan açıklamada, Prof. Özkul makalesinde Osmanlı Devleti idaresinde Kıbrıs adasında aile hayatı ile ilgili değerli bilgiler vermektedir. Kıbrıs gibi iki toplumlu (Müslüman-gayrimüslim) bölgelerde aile hayatı çeşitlilik göstermektedir. Kıbrıs'ta İslam hukukunun izin verdiği şekliyle, iki toplumlu evliliklerin az da olsa bulunduğu belirtilmektedir. 
Osmanlı döneminde Kıbrıs adasında evlenme kayıtları sicillerde pek fazla olmamasına karşın boşanma ile ilgili hükümler sicillerde yer almaktadır. 18. yüzyılda adada 3 şekil boşanma (talak, muâla'a ve tefrik) görülmesine karşın bunlar arasında muâla'a (anlaşmalı boşanma) şeklindeki boşanma türü söz konusu yüzyılın ilk yarısında diğer boşanma çeşitlerine göre çok daha fazla tercih edilmektedir. Bazı muâla'a türü boşanmalarda kadınların erkekleri boşanmaya razı edebilmek için onlara bedel-i hul' adı altında çeşitli bedeller verdikleri belgelerden öğrenilmektedir. Şer'i Mahkeme'ye yansıyan boşanma davalarında boşanma için gösterilen sebep genellikle şiddetli geçimsizliktir. 
Sonuç olarak Prof.Dr.Özkul ilgili çalışmasında Lefkoşa Şeriye Sicillerinden yola çıkarak elde ettiği bilgiler aracılığıyla Osmanlı idaresinde 18. yüzyılda Kıbrıs’taki aile hayatını gün ışığına çıkarmaya çalışmıştır. 

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2015, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474