banner564

2014 beklentisi olumlu

Türkiye’nin Ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 artışla 12 milyar 15 milyon dolar olarak gerçekleşti

2014 beklentisi olumlu
banner598
 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayı ihracat rakamlarını Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında düzenlenen basın toplantısında açıkladı. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayında gerçekleşen 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracatın cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olduğunu bildirdi.

Basın toplantısında, ocak ayında en fazla ihracatı 1 milyar 589 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yaptığını belirtti. Bu yıl büyüme ağırlığının iç tüketimden ihracata kayacağını ifade eden Büyükekşi, bütün sanayicileri ihracata yönelmeye davet etti.

Büyükekşi, "Bu yılın ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 artarak 12 milyar 15 milyon dolara ulaştı. Bu yılın ilk ayında gerçekleşen ihracat, cumhuriyet tarihinin ocak ayı rekoru oldu. Gündem, AR-GE, inovasyon, yüksek katma değerli bir ekonomiye geçiş olması gerekirken, ne yazık ki biz enerjimizi kısa vadeli kısır çekişmelere harcıyoruz” dedi.

 

Yüzde 4 artış öngörülüyor

Dünya ekonomisinin 2013’ü yavaş ve kademeli toparlanarak kapattığını anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

“Özellikle gelişmiş ülkelerde bu yıl iyi bir büyüme performansı bekleniyor. Büyüme beklentilerine ve artan talebe bağlı olarak, dünya ticaretinde de artış bekleniyor. Mal ticaretinde değer bazında yüzde 4, miktar bazında ise yüzde 5 artış öngörülüyor. Umuyoruz ki geçici de olsa şu anda ülke gündemindeki negatif algılar sona erecek ve fırsatlarla dolu 2014 için ekonomimize ve temel parametrelere odaklanmaya başlayacağız. Bizler dünyadaki bu olumlu beklentilerin ihracatımıza pozitif yansıyacağına inanıyoruz ve 2014 yılı ihracat hedefimiz olan 166,5 milyar doları yakalayacağımızı düşünüyoruz."

 

"Merkez Bankası zamanında proaktif davranmalı"

Gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının, ekonomiler üzerindeki etkisinin bu yıl daha belirleyici olacağına işaret eden Büyükekşi, ABD Merkez Bankası FED’in çıkış planıyla daha değerli dolar, daha yüksek faiz oranları ve daha sıkı finansman koşulları oluştuğunu ifade etti.

Kurdaki dalgalanmalara neden olan etmenlerin başında FED kararları ve Merkez Bankası politikaları geldiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın bu kadar yüksek bir faiz artışı yapması, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm şirketlerin borçlanma maliyetlerini ciddi oranda artıracak. Büyümede ve istihdamda yavaşlama olabileceğinden endişe ediyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, Merkez Bankası, gelişen olaylar karşısınında zamanında daha proaktif davranmalı. Bu noktada paniğe gerek olmadığına, Türk Lirası’nın değerini eninde sonunda bulacağına da inanıyoruz. Döviz kurunda ihracatçı için seviyeden ziyade, öngörülebilirlik ve rekabetçilik önem  taşıyor. İhracatçıları, risk algısını iyi yönetmeleri konusunda uyarıyorum."

 

Büyüme, tüketimden ihracata kayacak

Bu yıl cari açıkta düzelme beklediklerini kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl büyümenin ağırlığı, iç tüketimden ihracata kayacak. Biz bu noktada tüm sanayicilerimizi mutlaka ihracata yönelmeye davet ediyoruz. Bu yıl ihracat yapmayan firmalar da ihracat yapsın. Firmalarımız, baş hedefleri arasına ihracatı alsın. Dünyayı ihracatla yeniden keşfedelim” dedi.

Türkiye’nin özellikle son yıllarda büyük çabalarla elde ettiği kazanımları, “kaynağı belirsiz müdahalelerle kaybetmeyi hak etmediğini” vurgulayan Büyükekşi, Türkiye'nin hedeflerinin hiçbirisinden vazgeçmediğinin altını çizerek, hedefe ulaşacak reçeteyi, ihracata dayalı, inovasyonla, tasarımla, markalaşmayla ve AR-GE ile büyüyen yüksek katma değerli, inovasyon odaklı bir ekonomiye geçmek olarak açıkladı.

 

 Türk firmalarının yurt dışında markalaşmaya hız vermesi gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, bunun için gerekirse şirket birleşme ve satın almalarına odaklanılmasını önerdi. Büyükekşi, TİM olarak bu aksiyonlara destek niteliğindeki önerileri devletin en üst kademelerine aktarmaya ve yeni yaklaşımlar geliştirmeye devam ettiklerini vurguladı.

 

İhracatın rakamlarla açıklaması

Ocak ayı ihracat verilerine de değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Ocak ayında mal ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 artışla 12 milyar 15 milyon dolar oldu. Bu rakam, cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olarak kaydedildi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 0,4 gerileyerek, 152 milyar 401 milyon dolara indi. Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, otomotiv 1 milyar 587 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler de 1 milyar 404 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 64 ile tütün, yüzde 48 ile savunma ve havacılık sektörü yakaladı. Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Almanya’ya ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarken, Irak’a ihracat yüzde 16, İngiltere’ye yüzde 18 artış gösterdi. Ocak ayında AB’ye ihracat yüzde 13 artarak, 5,4 milyar dolara yükseldi. En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran ilimiz Sakarya oldu. Bu kentimiz, ocak ayında ihracatını geçen yıla göre yüzde 50 artırdı"

İhracat 2014 yılı ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 9,6 artışla 12 milyar 15 milyon 156 bin dolar oldu. 2013 yılı ocak ayında ihracat 10 milyar 966 milyon 628 bin dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

2014 yılı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatı en fazla azalan sektör yüzde 45,3 ile zeytin ve zeytin yağı sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 13,1 ile fındık ve ürünleri sanayi ve yüzde 3,2 ile çelik sektörü takip etti.

Türkiye'nin ocak ayında gerçekleştirdiği ihracatta ilk 10'da yer alan ülkeler sırasıyla Almanya, Irak, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, ABD, Rusya, İspanya, Hollanda ve İsrail oldu.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2014, 04:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474