banner564

Dışta temsiliyet tek olacak

UBP Gazimağusa İlçe Örgütü’nün düzenlediği seminerde konuşan Hasipoğlu, müzakerelerde kurucu devletlerin varlığının kabul edildiğini söyledi

Dışta temsiliyet tek olacak
banner598
 Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa İlçe Başkanlığı, “Tek Egemenlik” konulu seminer düzenledi.

Yapılan açıklamaya göre, UBP Gazimağusa İlçe Başkanlığı’nda gerçekleşen ve Cumhurbaşkanlığı müzakere heyeti hukuk danışmanı ve heyet üyesi Uluslararası Hukuk uzmanı Oğuzhan Hasipoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı seminere, UBP Gazimağusa İlçe Başkanı ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Egemenlik konusunun Yönetim ve güç paylaşımı başlığı altında tartışıldığını belirten Hasipoğlu, özellikle kurucu devletlerin varlığının kabul edildiğini vurguladı.

 

Yeni kurulacak devleti anlattı

Dünyada Tek Egemenlik şeklinde tanımlanan bir federasyon örneği olmadığına işaret eden Hasipoğlu, federal devleti oluşturan devletlerin (state) kendi yetki alanına giren konularda egemen olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Kurucu devletlerin kendi toprağı ve yurttaşları üzerinde otorite sahibi olduğunu ve kendi devletlerini egemen bir şekilde yönettiklerini belirten Hasipoğlu, yeni kurulacak federasyonun iki bölgeli, iki toplumlu ve iki eşit kurucu devletten oluşan yeni bir federal devlet olacağını, egemenliğin ise Kıbrıslı Türk ve Rum”lardan eşit şekilde oluşacağını, bunun Kıbrıs Türk tarafı için vazgeçilmez bir husus olduğunu ifade etti. Hasipoğlu, Federasyon kurulduktan sonra ise her iki bölgede yapılacak seçimlerde halkın kendi başkanlarını seçeceğini söyledi.

 

İçteki egemenlik paylaşılıyor

Federal yönetimlerde içteki egemenliğin federal yapıyı oluşturan devletler arasında aslında paylaşıldığını, dolayısıyla uniter devletlerde olduğu gibi egemenliğin tek ve bölünemez olamayacağını vurgulayan Oğuzhan Hasipoğlu, “Ancak doğaldır ki BM ve AB’de devletin tek bir sandalyesi olacak, dış ilişkilerde tek temsiliyet olacak. Her konuda olduğu gibi, dış politikada oluşturulacak bu tek temsiliyette, Kıbrıs Türk tarafının iradesinin de dıştaki bu temsiliyete yansıyacaktır” diye konuştu.

 

Canaltay: Değişime ayak uydurmak gerekir

UBP Gazimağusa İlçe Başkanı Resmiye Canaltay ise seminer sonrası yaptığı konuşmada, “Bilgi edinmek insan yaşamının vazgeçilmez parçasıdır. Anlık gelişmeleri takip etmek ve değişimlere ayak uydurmak gerekmektedir. Meslek yaşantımız, öngörülerimiz karar alıp vermemiz için böyle etkinlikler çok önemlidir” dedi.

İlçede böyle bir etkinliğin ilk defa yapılmasına rağmen katılımın yüksek olmasından mutluluk duyduğunu belirten Canaltay, “Seçilen konuların hem güncel problemleri içermesi hem de bu konularla ilgili davet edilen uzmanların konularına uygun oluşu seminerlerin amacına ulaşmasını sağlıyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2014, 04:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473