banner564

Borsa sert düştü

Döviz kurlarındaki artan volatiliteyi düşürmeye Merkez Bankası'nın müdahalesi yetmedi

Borsa sert düştü
banner598

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, döviz kurlarındaki hızlı yükselişin negatif etkisi ile banka hisseleri öncülüğünde günü 1.937,98 puanlık düşüşle 65.429,29 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 2,88 oranında değer kaybederken toplam işlem hacmi 4 milyar lira oldu. Satışların yoğunlaştığı bankacılık endeksi yüzde 4,13, holding endeksi ise yüzde 2,95 oranında düşüş kaydetti.

Dün güne döviz piyasasında dolar ve avronun hızlı yükselişinin etkisiyle sert düşüşle başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi gelen tepki alımlarıyla döviz piyasasından pozitif yönde ayrışmaya çalışsa da bunu sürdüremeyerek gördüğü en yüksek 67.333,66 puandan düşüşe geçti.

Döviz kurlarındaki sert yükselişlerin ve tarihi zirvelerin görülmesinin ardından Merkez Bankası'nın piyasaya doğrudan müdahale etmesi dolar ve avroda sınırlı düşüşe neden olurken, Borsa'da da alışların güçlenemediği görüldü.

TCMB'den yapılan açıklamada döviz kurlarında Goldenbahis görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiği bildirildi. Kaynaklar müdahalenin gün boyunca 3 milyar doları aşmış olabileceğini belirtirken, TCMB'nin sitesinde yer alan bilgiye göre, gerçekleştirilen doğrudan döviz müdahalelerinin aynı gün kamuoyuna duyurulduğu, tutarların ise müdahalenin yapıldığı tarihten 15 işgünü sonra yayınlandığı ifade ediliyor.

Analistler, döviz kurlarındaki yüksek volatilitenin, son günlerde yükseliş eğiliminde olan Borsa İstanbul'da kar satışlarını da tetiklediğini belirterek, BIST 100 endeksinin önceki iki günlük kazançlarının tümünü geri verdiğini vurguluyor. Analistler, İkinci seansta ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin beklentiler paralelinde ya da daha zayıf gelmesi ile emtiaların ve gelişmiş ülke para birimlerinin dolar karşısında yükselişe geçmesine karşın TL'nin gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte negatif ayrıştığına dikkati çekiyor.

Borsa İstanbul'un kapanışının ardından 2,30 seviyesini de aşan dolar/TL'nin seyrinin bugünkü piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını vurgulayan analistler, Merkez Bankası'nın müdahalelere bugün de devam edebileceğini tahmin ediyor.

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 02:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474