banner564

Cemal: Rumlar zamana oynuyor

Gazeteciler Cemiyeti’nin resepsiyonunda konuşan Eroğlu, “Dün yaşadıklarımızı göz ardı etmeden, bugün var olan gerçekler ışığında çözüme ulaşmak temel hedefimizdir” dedi

Cemal: Rumlar  zamana oynuyor
banner598

Kuzey Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti 52’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle önceki gün akşam Lefkoşa Golden Tulip Otel’de resepsiyon düzenledi.

Resepsiyona Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı UBP ve DP-UG milletvekilleri ile davetliler katıldı.

Resepsiyon, Kuzey Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Faaliyetler Sekreteri Abdullah Üçgöz’ün konuşmasıyla saat 19.00’da başladı.

Üçgöz, 2013 yılında basın camiasında önemli kayıpların yaşandığını anımsatarak, ülkede son günlerde meydana gelen ölümlü trafik kazalarına dikkat çekti, yüreklerinin bu nedenle buruk olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin şerefli bir mazisi olduğunu vurgulayan Üçgöz’ün konuşmasının ardından hayatını kaybeden basın mensuplar için 1 dakikalık saygı duruşuna geçildi.

 

“Müzakere masası bir yıldır boş”

Kuzey Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal ise gecedeki konuşmasına Kıbrıs sorununa dikkat çekerek başladı.

Bir ortaklık devleti kurmak için uzun yıllardır mücadele verdiklerini ifade eden Cemal, “Aradan yarım asra yakın süre geçmesine rağmen biz hâlâ ortaklık kurabilmek için uğraşıyoruz” dedi, müzakere masasının bir yıldır boş olduğunu söyledi.

Rum Lider Nikos Anastasiadis’in müzakere masasına oturmamak için sürekli bahane yarattığını ifade eden Akay Cemal, “Cumhurbaşkanımız Eroğlu’nun uzattığı el havada kalırken, ‘kaldığımız yerden devam edelim’ şeklindeki önerisi de Rum tarafınca kabul görmüyor. Rumlar ortak metin üzerinden zamana oynuyor. Zaten bugüne kadar hep zamana oynanmadı mı?” diye sordu.

 

“Mücadelemizi sürdüreceğiz”

Gazeteciler Cemiyeti’nin içteki ve dıştaki gelişmeleri takip etmeye devam edeceğini ifade eden Cemal, “Kıbrıs Türk halkının haklı çıkarlarını savunabilmek ve görüşmecimize gerekli desteği vermek adına dün olduğu gibi, bugün de, yarın da mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız” dedi.

 

“Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi...”

Adil, kalıcı, barışçıl bir çözümden yana olduklarını vurgulayan Cemal, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini kabul edecek, Kıbrıs Türk halkının geleceğini tehlikeye atmayacak bir çözümden yanayız. Bunu sonuna kadar savunacağız” ifadesine yer verdi.

Konuşmasında Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşuna değinerek Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlandığını anlatan Akay Cemal, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muavini Dr. Fazıl Küçük’ün işaretiyle, aralarında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın da bulunduğu bir grubun Rumların tahrikleri ve asılsız suçlamaları karşısında Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin temelini attığını söyledi.

 

Cemiyet ve Konsey, Dış Basın Birliği Lokalinde

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin ve Basın Konseyi’nin Dış Basın Birliği’nin Lefkoşa’da Ledra Palas yakınındaki lokalindeki yerini alacağını açıklayan Akay Cemal, bundan böyle çalışmaların daha koordineli şekilde yürütüleceğini ifade etti

 

Eroğlu: Kıbrıs’ta çözüm arayan iki halk var

Resepsiyonda konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta çözüm arayan iki halk olduğunu vurgulayarak, çözümün geçmişte yaşananları yeniden yaşatmayacak, kalıcı ve yaşabilir olması gerektiğini ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının bu çözüm şeklini benimsemesinin önemine işaret etti.

 

Eroğlu, “Dün yaşadıklarımızı göz ardı etmeden, bugün var olan gerçekler ışığında çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Bu mümkün mü? Bu sadece bize bağlı değildir” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşanan olumsuzlukların hepsinin çözüme ve çözümsüzlüğe bağlanmasının kendisini üzdüğünü ifade eden Eroğlu, bu söylemlerin yanlış mesajlar içerdiğini dile getirdi.

 

“Hatayı başka yerlerde aramak gerekir”

Eroğlu,“Hatayı çözümsüzlükte değil, başka yerlerde aramak gerekir. Sorunların çözümünü hükümet edenler bulmaya çalışacak. Bizler de zaman zaman bu gibi sorunların olabileceğini, her sorunun çözümlenmesinde birlik beraberliğin gerekli olduğunu bileceğiz, ona göre davranacağız” ifadesine yer verdi.

Bugüne kadar müzakere masasında zamana oynayanın ve Kıbrıslı Türklerin elini bağlayanın Rum tarafı olduğunu vurgulayan Eroğlu, geçmişte ortaya çıkan anlaşmaları yine Rum tarafının reddettiğini anımsatarak, “Kendi içimizde, kendi kendimizi suçlama merakından kurtulamadık” dedi.

 

“Türk tarafının suçlanması kabul edilemez”

Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı seçildikten sonraki sürece değindi, talep üzerine müzakerelere bırakıldığı yerden devam etme kararını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne ilettiğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine işaret eden Eroğlu, Anastasiadis’in ortak açıklama metni konusundaki tutumunu anımsattı, tüm gelişmelere rağmen hâlâ Türk tarafının suçlandığını, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

 

Betlike New Roman"">“Konunun basın yoluyla dünyaya duyurulması”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, kendisini uzlaşmaz taraf olarak gösterme gayreti içinde olanların varlığına dikkat çekerek “Bu konunun daha net bir şekilde basınla dünyaya duyurulması gerekir. Kalemlerinizi oynatırken bu düşünceyle hareket etmenizi umut ederim. Gazeteciler Cemiyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapacağı çok büyük hizmetler vardır. Özellikle de bu günlerde....” ifadesine yer verdi.

Konuşmaların ardından Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşunda katkısı olanlara plaket ve Gazeteciler Cemiyeti’nin dergisi Basın verildi.

Bazı kurucu üyeler söz alarak duygularını paylaştı, 1960’lı yıllarda gazetecilik yapmanın zorluklarını anımsattı.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 03:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473