banner564

Şebeke çökertildi

Aldığı ihbarı değerlendiren polis, ülkenin dört bir tarafında gerçekleştirdiği operasyonda 86 parça eski eser ele geçirdi, 7 kişiyi tutukladı

Şebeke çökertildi
banner598

Çiğdem AYDIN-Hüseyin ÇİÇEK

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Cürümleri Önleme Şubesi aldığı bir ihbarı değerlendirdi ve önceki gece ülkenin dört bir tarafında eski eser operasyonu düzenledi. İskele, Mağusa ve Lefkoşa’yı kapsayan eski eser operasyonunda yedi kişi tutuklanırken, Haspolat, Gazimağusa, Ardahan, Ulukışla ve Boğaztepe’de tutuklanan zanlıların evinde yapılan aramada 86 parça eski eser ele geçirildi.

 

İncirli Mağarası’nı kazdılar

Suçla bağlantılı tutuklanan Mehmet Korkmaz, Servet Bücel, Yusuf Gülseren Lefkoşa’da, diğer zanlılar Cuma Alpaslan, Cellalettin Çağlayan, Şeref Baydoğan, Tugay Tükenmez Gazimağusa’da mahkemeye çıkarıldı. Zanlıların ortaklaşa hareket ederek eski eserleri Geçitkale’ye bağlı Çınarlı köyünde bulunan İncirli (Çınarlı) Mağarası’nın yakınlarında yaptıkları kazı sonucu çıkardıkları ve Güney Kıbrıs’a kaçırmayı planladıkları belirtildi.

 

Hepsi de belediye işçisi

Operasyonda aralarında İskele Belediyesi işçisi olan yedi kişi yakalanırken,86 parça eski eser ele geçirildi. Yapılan açıklamada Haspolat’ta Mehmet Korkmaz’ın evinde yapılan aramada 57 parça eski eser vazo ele geçirildi. Zanlı Alpaslan’ın Gazimağusa’daki evinde yapılan aramada dört parça vazo, zanlı Çağlayan’ın Ulukışla'daki evinde yapılan aramada beş adet sikke, bir Liderbahis adet haç, iki adet mühür, dört adet heykel, dört adet değişik ebatta testi ve bir adet bardak bulundu. Boğaztepe’de Şeref Baydoğan’ın evindeki aramada bir adet başsız küçük boyutta insan heykeli, Ardahan’da Tugay Tükenmez’e ait iki evde yapılan aramada ise bir adet küçük boy insan heykeli, iki adet muhtelif ebatlarda metal kap, üç adet muhtelif ebatlarda vazo ile bir adet üzerinde insan figürü bulunan sarı taş bulundu.

 

Amaçları Güney’e kaçmaktı

Zanlıların ortaklaşa hareket ederek eski eserleri Geçitkale’ye bağlı Çınarlı köyünde bulunan İncirli (Çınarlı) Mağarası’nın yakınlarında yaptıkları kazı sonucu çıkardıkları ve Güney Kıbrıs’a kaçırmayı planladıkları iddia edildi. Gözaltına alınan altı zanlıdan Mehmet Korkmaz, Servet Bücel ve Yusuf Gülseren dün tutuklama talebi ile Lefkoşa’da, diğer zanlılar Cuma Alpaslan ise Gazimağusa’da mahkemeye çıkarıldı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ndeki duruşmada 21 Ocak tarihinde zanlı Mehmet Korkmaz’ın evinde yapılan aramada 57 parça arkeolojik tarihi eser bulunduğu belirtildi. Polis, ele geçirilen eski eserler ile ilgili yapılan soruşturmada suçla bağlantılı oldukları tespit edilen Servet Bücel ve Yusuf Gülseren’in 22 Ocak’ta tutuklandığını söyledi. Polis, operasyonun Gazimağusa ayağında ise üç kişinin tespit edilerek gözaltına alındığını açıkladı. Ele geçirilen eski eserlerin inceleneceğini, kayıp emareler bulunduğunu ve başka zanlıların da olabileceğini kaydeden polis, üç zanlının bir gün süre ile tutuklu kalmasını talep etti.

 

2 gün önce yakalandılar

Talep üzerine söz hakkı alan zanlı Mehmet Korkmaz’ın avukatı, 21 Ocak’ta zanlının tutuklandığını,48 saat geçmesine rağmen mahkemeye çıkarılmadığını, mahkeme emri olmadan zanlının tutulmasının yasalara aykırı olduğunu iddia etti. Savunma iddiasını güçlendirmek için zanlı Korkmaz’ı tanık kürsüsüne çıkardı.

 

“Bilsem evime sokmazdım!”

Tanık olarak dinlenen Korkmaz, Cuma Alpaslan’ın telefonla kendisini aradığını, M.E isimli şahsın kendisine bir emanet bırakacağını söylediğini öne sürerek, “Salı günü akşam saatlerinde Cuma Alpaslan’ın gönderdiği emaneti aldım. Bir kova getirildi. Üstünü açıp baktım gazete ve fincanlar vardı. Daha sonra Girne’ye gittim. Polis beni pazarda yakaladı ve Lefkoşa’ya getirdi. Salı akşamından beridir polisteyim. Bana kova içerisinde getirilen eşyaların eski eser olduğunu poliste öğrendim. Bilseydim evime sokmazdım” iddialarında bulundu.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, aktarılan iddialar ve olguları değerlendirdikten sonra zanlılar Mehmet Korkmaz, Servet Bücel ve Yusuf Gülseren’in ilk etapta bir gün süre ile tutuklu kalmasına karar verdi.

 

Bahçeye saklamış

Ulukışla’daki evinin arka bahçesinde 17 adet eski eser bulunduran Celalettin Çağlayan, ihbar üzerine tutuklanarak dün Gazimağusa Kaza Mahkemesine çıkarıldı.

Mahkemeye meseleyi aktaran Geçitkale Polis Karakolunda görevli polis memuru Umut Çekimser, alınan bir ihbar üzerine zanlı Celalettin Çağlar’ın Ulukışla’ daki evinde yapılan aramada evin arka bahçesinde su deposu altında 17 adet eski eser niteliğinde malzeme bulduklarını söyledi.

 

5 tanesinin eski eser olduğu onaylandı

Söz konusu 17 malzemeden şu ana kadar  5 tanesinin eski eserler dairesi tarafından eski eser olduğunun onaylandığını aktaran Çekimser, zanlının verdiği gönüllü ifadesinde malzemeleri babasından aldığını iddia ettiğini söyledi. Tahkikatın yeni başladığını belirten Çekimser, alınacak ifadelerin olduğunu gerekçe göstererek zanlının 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmasını talep etti. Savcı Hasan Çaltılı bu süreyi 1 gün ile sınırlandırdı.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Ayşen Toroslu,  soruşturmanın salimen yürütülmesine olanak vermek amacı ile zanlının 1 gün süre ile poliste tutuklu kalmasına izin ve emir verdi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 03:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473