banner564

Bunu hakediyoruz

Gıda güvenliği, ölümlü trafik kazaları ve kırsal kesim arsaları hakkında konuşan vekillerden bazıları, siyasete her geçen gün azalan güven konusunda özeleştiri yaptı:

Bunu hakediyoruz
banner598

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.00’da Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da öncelikle onaya sunuş işlemleri gerçekleştirildi. İlk olarak CTP/BG Milletvekili Hüseyin Erçal, DP/UG Milletvekili Fikri Ataoğlu ve UBP Milletvekili İzlem Gürçağ’ın “İslam Örgütü Parlamentolar Birliği Konferansı”na katılmasına ilişkin karar kabul edildi.

Tarımsal İlaçların Denetimi Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereye de onay verildi.

Daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi.

 

Dinçyürek: Kazalar herkesi üzüyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda DP/UG milletvekili Hakan Dinçyürek, gıda düvenliği konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Konuşmasına trafik kazalarına değinerek başlayan Dinçyürek, trafik kazalarının herkesi üzdüğünü, bu yaşananların kader olmadığını söyledi. Yol güvenliğiyle ilgili alınması gereken önlemler olduğunu belirten Dinçyürek, eksik olan güvenliğin sağlanmasını istedi. Anayolların köprü üzerinden geçtiği, bunun kazalara sebebiyet verebileceğini, çökme ve çukurlar konusunda tedbir alınması gerektiğini belirten Dinçyürek, sinyalizasyon eksikliği ve ışıklandırmaya da çare bulunmasını istedi.

Kanser hastalarının giderek arttığını belirten Dinçyürek, kimyasal maddelerin bu konuda önemli rolü olduğunu kaydetti.

Gıda güvenliği konusunda yetki karmaşası, kaosu yaşandığını söyleyen Dinçyürek, yönetimde dağınıklık olduğunu, yeterince tedbir alınamadığını savundu.

 

Sennaroğlu: Gıda konusundaki tartışma sevindirici

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, gıda konusunun son üç dört ayda sıklıkla tartışılmaya başlandığını, bunun sevindirici olduğunu, denetimleri sıklaştırdıklarını söyledi.

Analizlerin artırıldığını sağlığa uygun olmayan ürünlerin ortaya çıkarıldığını belirten Sennaroğlu, yetki karmaşasının da ortadan kalkması adına hükümet oluşurken Gıda Bakanlığı’nın Oleybet oluşturulduğunu ifade etti. Çağa uygun gıda güvenliği ve mevzuatı oluşması için temel yaratmanın amaçları olduğunu söyleyen Sennaroğlu, bu konuda hazırlanan ve hazırlanmakta olan yasa taslakları konusunda bilgi verdi. Bu yasa tasarılarının Şubat ayında Meclise sevk edileceğini söyleyen Sennaroğlu, şu anda Tarım Dairesi’nin denetimler yaptığını kaydetti.

İthal ve yerli ürünlerde denetimi üst düzeye çıkardıklarını belirten Sennaroğlu, sağlığa uygun olmayan ürünlerin imha edildiğini söyledi.

 

Çağlar: İstihdamda popülizm yapılıyor

CTP/BG milletvekili Mehmet Çağlar ise, “üniversitelerimiz ve toplumsal önemi” konusunda konuştu. Çağlar, konuşmasının başında istihdamlar ve trafik kazaları konusuna değindi.

Çağlar, trafik kazalarının artma nedenlerinin derinlemesine incelenmesi gerektiğini belirtti.

İstihdam konusunda popülizm yapıldığını, bu konunun siyasi çıkarlara alet edildiğini bunun doğru olmadığını söyleyen Çağlar, sorunların giderilmesini istedi.

Çağlar, ülkede üniversite mezunu sayısının arttığını, yüksek lisans ve doktora yapanların da giderek çoğaldığını ifade etti. Geleceğin toplumunu yaratma noktasında şimdiden adım atılması gerektiğini belirten Çağlar, Türk devletlerinin yaşam sürelerinin 100 yılı geçmediğini söyledi. Bu devletlerin bilime, bilgiye ve kendini yenilemeye önem vermediklerini belirten Çağlar, tarihten silindiklerini kaydetti.

 

 

Arabacıoğlu Üniversiteleri ziyaret edecek

Türkiye’de üniversite sayısının arttığını, bu ülkeden gelen öğrencilerin sayısının azalmasının söz konusu olabileceğini belirten Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da, bu konunun araştırılması gerektiğini kaydetti.

Önümüzdeki haftadan itibaren üniversiteleri ziyaret edeceğini söyleyen Arabacıoğlu, ziyaretlerinin kuruluş tarihine göre düzenleneceğini ifade etti.

 

Arabacıoğlu, eğitimin ülke için çok önemli olduğunu kaydetti. Yaz döneminde üniversitelere öğrenci çekebilmek adına çalışma yapılacağını belirten Arabacıoğlu, ülke ve üniversitelerin tanıtımının yapılabileceğini söyledi.

 

Töre’nin gündeminde liderler vardı

DP-UG milletvekili Zorlu Töre, ulusal mücadele, Dr. Fazıl Küçük ve Denktaş ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Töre, KKTC devletinin Dr. Küçük ve Denktaş’ın çabalarıyla kurulduğunu belirtti. Onların yolunda mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Töre, Küçük ve Denktaş’ın Kıbrıslı Türklerin varlığını pekiştiren adımlarını, çalışmalarını anlattı.

İki lidere karşı hayattayken, öfke ve kin tohumları ekildiğini söyleyen Töre, buna aldırmadan devam ettiklerini ve bağımsız KKTC’yi kurduklarını kaydetti.

Töre, KKTC’nin milli devlet olduğunu ve öyle kalacağını belirtti.

Töre, Fransız Büyükelçisinin Türkiye’ye işgalci dediğini Türk ordusunun adada işgalci olmadığını söyledi.

Töre, hükümet yetkililerinin, bu söylemlere yanıt vermemesini eleştirdi.

 

Sucuoğlu: Gıda Güvenliği Yasası nerede?

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu ise, son siyasi gelişmelerle ilgili konuşma yaptı. Sucuoğlu, kanser hastalarının sayısının arttığını, Gıda Güvenliği Yasası’nın daha çıkarılamadığını söyledi. Sucuoğlu, politikacılara güven oranının azaldığını, bunun hak edildiğini ifade etti.

Kimsenin hiçbir şey yapmadığını, umursamadığını ve atılım yapmadığını iddia eden Sucuoğlu, hükümetin hiçbir konuda önlem almadığını savundu.

“Hal Yasası” ve “Gıda Güvenliği Yasası”nın henüz ortada olmadığını söyleyen Sucuoğlu, “Halk zehirleniyor, ölüyor, kimsenin umurunda değil. Bu iki yasa derhal gündeme getirilmelidir” dedi.

 

Kaşif:Trafik kurallarına uyulmalı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, “Potpuriden vazgeçelim. Daldan dala koşarsak çok işle uğraşırsak hiçbir iş yapamayız” dedi.

Kaşif, trafik kazaları konusunda devletin de yapması gerekenler olduğunu, trafik konusunda tüm birimlerin bugün (dün) bakanlığında toplantılara başlayacaklarını kaydetti.

Güney Kıbrıs’ta herkesin trafikte kurallara uyduğunu söyleyen Kaşif, kurallara uyulması gerektiğini belirtti.

Kaşif, Gıda Güvenliği Yasası ve Hal Güvenliği Yasası’nın geçirilmesi gerektiğini, yasaların tamamlandığını ve çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kaşif, hükümetin ekonomiyi rahatlama paketi üzerinde çalıştığını da ifade etti.

 

Atun:Hükümet laf üretiyor

UBP milletvekili Sunat Atun hükümet icraatları konusunda gündem dışı konuşma yaptı. Atun, koalisyon hükümeti milletvekillerinin teknik meseleleri gündem dışı konuşmalar sırasında detaylı şekilde konuşmasını eleştirerek, “Meclis dışında görüşmüyorlar mı, hükümet milletvekilleri” dedi.

KTHY eski çalışanlarının alacaklarının ödenmesi konusunun memnuniyet verici olduğunu söyleyen Atun, ancak mukayyidin gecikmenin kaynağı olarak gösterilip suçlandığını belirtti.

Atun, “mukayyidin karalandığını, tüm suçun onun üzerine atıldığını, esas sorunun ise hükümet ortakları arasındaki anlaşmazlık olduğunu” ifade etti.

Elektrik konusunda da UBP hükümetinin suçlandığını söyleyen Atun, “Hükümetin görevi icraat yapmak olmalıdır. Ama 6 aydır sadece UBP’yi suçluyorlar. İcraat değil laf üretiliyor ” dedi.

 

Yorgancıoğlu: Mukayyit yanlış hesaplama yaptı

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, herkesin olayları kendi baktığı pencereden gördüğünü söyledi. KTHY eski çalışanlarının ödenmesi olayında, ihbar tazminatlarının katılmadan ödeme yapılacağının mukayyite bildirildiğini belirten Yorgancıoğlu, “mukayyidin bilgisi dahilinde olduğu halde yanlış hesaplama yaptığını” kaydetti.

 

Yorgancıoğlu, “mukayyidin bu kadar kritik bir durumda yurt dışına giderek, bir müdürün görevden alınmasını engellemeye çalıştığını” da dile getirdi.

 

Oğuz: Siyasetçilere güven azaldı

UBP milletvekili Dursun Oğuz, ülke sorunlarıyla ilgili gündem dışı konuşma yaptı. Oğuz, halkın beklentilerinin karşılanmadığını, siyasetçilere olan güveninin azaldığını söyledi.

Oğuz, gıda güvenliği konusunda Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının, aralarında yetkinin kimde olacağı konusunda anlaşması ve yasanın en kısa sürede geçirilmesini istedi.

Bazı bölgelerde telefonların bozuk olduğunu söyleyen Oğuz, bu sorunun çözülmesini istedi.

 

Ataoğlu: Muhalefetin önerilerine açığız

DP-UG Milletvekili Ataoğlu, 100 bin sterlinlik bir konutun 40 bin sterlininin yerel yönetimlere ve merkezi yönetimlere gittiğini söyledi.

Ataoğlu, kırsal kesim arazisi yerine, konut yapılması önerisinde bulundu. Ataoğlu, yeni evlenecek olanlara da devletin katkı yaparak uygun fiyata konut sağlaması gerektiğini ifade etti.

Ataoğlu, değişik bölgelerde ortak bir noktada, daha büyük araziler üzerine yapılacak konutlara yerleşmesi ile kaynaşma sağlanabileceğini ifade etti.

Yapıcı eleştiriler ve öneriler yapılması gerektiğini söyleyen Ataoğlu, muhalefetin önerilerine açık olduklarını belirtti.

 

Uluçay: Amaç ekonomik aktiviteyi artırmak

Ataoğlu’ndan sonra söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, kırsal kesim arsaları konusunda çalışma başlattıklarını belirtti.

Altyapısı hazır olan arazilerin gençlere dağıtılmasını hedeflediklerini söyleyen Uluçay, belirlenen bölgeye gençlerin yerleşmesi ve ekonomik aktivitelerin artması amacında olduklarını belirtti.

Kırsal kesim arsaları politikasıyla gençlerin şehirlere kaçmasını önlemeyi hedeflediklerini kaydeden Uluçay, bu alandaki çalışmaların süreceğini vurguladı.

 

Saner: Yol konusundaki sıkıntılar doğru

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner de trafik konusunda gündem dışı konuma gerçekleştirdi. Saner, ilk günden beri UBP’li milletvekillerinin öneriler yaptığını, yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Saner, son zamanlarda yaşanan kazaların üzüntücü verici olduğunu belirterek, yol güvenliği konusundaki sıkıntıların doğru olduğunu söyledi.

Saner, yol güvenliği yanı sıra kazaların diğer bir nedeninin de eğitim eksikliği olduğunu söyledi.

Saner, yol güvenliğinin ana etmenlerinin; aydınlatmalar, beton korkuluklar ve metal korkuluklar olduğunu ifade ederek 2006-2010 yıları arasında bu kapsamda yapılan çalışmaları anlattı.

 

Kaşif: Bölünmüş yollara korkuluk yapılacak

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, verdiği yanıtta, yol yapımlarında işlerin daha hızlı bir şekilde devam etmesi için proje aşamasında KKTC teknik ekiplerinin de hazır olması gerektiğini söyledi.

Kaşif, proje üretilmediği takdirde kaynak bulmanın zorluğunun bilinciyle hareket ettiklerini ve çalışmalarını bu şekilde sürdürdüklerini kaydetti.

Kaşif, ülkedeki tüm bölünmüş yolların korkuluklarla kaplanması gerektiğini söyledi.

Kaşif, aldıkları görevin bilincinde insanların iyiliği için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Kaşif konuşmasıyla dünkü birleşimini tamamlayan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bir sonraki birleşimini 27 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirecek.

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 03:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473