banner564

Yeniden güncelledi

S&P Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti

Yeniden güncelledi
banner598
Standard & Poor’s (S&P) Direktörü ve Türkiye’ye ilişkin makro ekonomik öngörülerden sorumlu Kıdemli Ekonomist Tatiana Lysenko, "Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a, 2015 için yüzde 2,7'den yüzde 3'e yükselttik" dedi. Lysenko, mayıs ayında Türkiye’nin kredi notuna ilişkin raporda bu yıl için öngörülen yüzde 2,4 oranındaki ekonomik büyüme tahmininin yeni bir güncellemeyle yüzde 2,9’a yükseltildiğini, mayıs raporunda yüzde 2,7 olarak belirtilen 2015 yılı büyüme tahmininin de yüzde 3,0’e revize edildiğini belirtti.Lysenko, Türkiye ekonomisinin büyüme performansına ilişkin, “Türkiye’de bu yıl ve önümüzdeki yıl nispeten daha yavaş bir büyüme bekliyoruz. Türkiye’nin bu yıl ortalama yüzde 2,9 seviyesinde, 2015’te ise yüzde 3 seviyesinde büyüme göstermesini bekliyoruz. Bu bizim Türkiye’nin büyümesi için yaptığımız güncellenmiş tahminimiz” dedi.

“İhracatın payı arttı”
Ekonomik büyümenin iç talep seviyesinden etkilenebileceğini belirten Lysenko, "Bizim görüşümüze göre, geçen seneye kıyasla dışsal ve yerel finansal koşulların daha sıkı olması, yüksek enflasyonun alım gücünü kısıtlaması sebebiyle iç talebin daha sakin seyretmesinin bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin büyümesinde ihracatın payının arttığını vurgulayan Lysenko, ”Türkiye’nin ihracatının sağlam bir performans sergilemesini bekliyoruz. Aynı zamanda, liranın daha zayıf seyretmesinden kaynaklı fiyat rekabeti, ihracatı destekliyor" dedi.

Cari açıkta iyileşme
Türkiye’nin cari açığını azaltma konusunda olumlu bir performans sergilediğini vurgulayan Lysenko, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin cari açık oranında iyileşme gördük. Geçen yılın GSYH’ye oranla yaklaşık yüzde 8 olan cari açığı, bu yılın ilk çeyreğinde GSYH’ye oranla yüzde 6,3 seviyesine geriledi.  Cari açığın düşüşüne ihracatın artışı katkı yaptı ve bu çok pozitif bir işaret. Fakat bu alandaki gelişmenin bir kısmı altın ithalatındaki ciddi orandaki düşüşten kaynaklandı. Altın dışındaki ithalat ocak-mayıs ayları arasında hareketsiz seyretti. Bizim görüşümüze göre, Türkiye’nin carı açığı bir kırılganlık kaynağı olmaya devam ediyor.”

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474