banner564

Yol haritası belli

Gelecek yıl Avrupa’ya süt ve et ürünlerini satabilmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, tarımda kullanılacak suyu da 3 senede çiftçiye ulaştıracaklarını söyledi

Yol haritası belli
banner598
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye’den gelen suyun tarımda kullanımı konusunda, “Suyu 3 senede çiftçimize, üreticimize ulaştırmak istiyoruz. Bu işin maliyeti toplam 700 Milyon Türk Lirası” dedi.
Çavuşoğlu yazılı açıklamasında, Türkiye’de kooperatifleşme yönündeki başarıları dikkate alarak, KKTC’de bu açıdan yapılabileceklerle ilgili çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Kooperatiflerin sanayileşmeyi ve standartlaşmayı getirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Özellikle narenciye bölgesinde bunu başararak, markalaşmayı hedefliyoruz ancak üreticiyi ikna etmekte büyük zorluk yaşıyoruz. Geçmişte kooperatifçilik çok yaygın iken doğru yönetilmemesinden batma noktasına geldi. İşte bu kötü deneyim üreticinin kooperatifleşmeye soğuk bakmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
Et fiyatların yüksek oluşu konusunda Çavuşoğlu, kaçak et konusuna engel olmak için büyük uğraş verildiğini ancak bunun tamamen önüne geçilemediğini ifade etti.
Hayvan hastalıkları konusunda ciddi aşamalar kat edildiğine de işaret eden Çavuşoğlu, üreticinin ve Hayvancılar Birliği’nin desteği ile tamamlanan birinci tur taramanın ardından ikinci tura geçildiğini belirtti.
Çavuşoğlu, “AB yetkilileri ile görüşmemizde ilk etapta bazı pürüzler çıkabileceğini ancak hellimimizin, sütümüzün ve et mamullerimizin Avrupa’ya satılabilecek hukuki zemine oturacağı belirtildi. Hastalıklardan ari duruma gelip, hedeflediğimiz gelecek yıl Avrupa’ya süt ve et ürünlerini satabilmektir. Ticaret Odası ve Sanayi Odası ile birlikte yürüttüğümüz faaliyetlerle Avrupa raflarında yerimizi alacağız” ifadelerini kullandı.

Sulama 3 yılda
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’den gelen suyun ülkenin tümüne içme kullanım suyu ve tarımda kullanılmasına yönelik 2013-2016 yıllarında hiçbir çalışma yapılmadığını ve zaman kaybedildiğini belirtti.
Çavuşoğlu, “6 km’lik ortalama tünel dağın altından açılacak ve betonlaşacak, aynı esnada tarım sulama borularının da döşenmesi için büyük bir çaba ortaya koyuyoruz. Çok yakın bir zamanda Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu yine ziyaret edeceğim. Bu ihalenin de çıkması için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Tarım sulama suyunu 3 senede çiftçimize, üreticimize ulaştırmak istiyoruz. Bu işin maliyeti toplam 700 Milyon Türk Lirasıdır” ifadelerini kullandı.

Damızlık koç ithal edilecek
Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkan ve Yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.
Görüşmede, ülkedeki koyun sürülerinin kalite ve verimliliğinin artırılması amacıyla Veteriner Dairesi’nin belirleyeceği koşul ve kriterlerde Damızlık Koç ithalinin yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2017, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473