banner564

Tek kamış, iki kişi

Yena Hacışevki, el emeği ‘Aşk Flütünü’ Diyalog okurları için anlattı

Tek kamış, iki kişi
banner598
Cemre AKAR

Yena Hacışevki; lise eğitiminden sonra Antalya’da Klasik Arkeoloji, ardından da Floransa’da Arkeolojik Malzemelerin Restorasyonu bölümlerini okudu. 
  Adaya döndüğü 2011 yılından 2006’ya kadar turist rehberi olarak çalıştı. 2016 Haziran ayından itibaren de normalde evde hobi olarak yaptığı el işlerini ‘Atelier Kabuk’ isimli mekanda satmaya başladı.
  Genç Vizyon’a konuk olan Yena Hacışevki, tek kamıştan üretilen, iki kişinin kullandığı ‘Aşk Flütünü’ de Diyalog okurları için anlattı:

Soru: Çalışmalarınızdan bize bahsedebilir misiniz?
Yanıt: Atölyemizde içimizi ısıtmak, kabuğumuzdan dışarı çıkmak için cesaretlenmek ve yaralarımızın kabuk bağlamasına yardımcı olmak için ürünler yapıp aktiviteler düzenlemekteyiz.

Soru: Atelier Kabuk Atölye/dükkan da neler üretiyorsunuz? 
  Yanıt: Burada sunduğumuz konsept ürünlerimiz ve diğer esnaf arkadaşlarla işbirliği yaparak ürettiğimiz ürünlerimiz var. Sıcaklık konseptinde ürettiğimiz dört esas ürünümüz: Dışımızı ısıtan el örgüsü yün işleri; içimizi ısıtan likörler; kalbimizi ısıtan flütler ve tüm sıcaklığımızı etrafa yaymamızda yardımcı olan kişiye özel oyun tasarımları. Esnaf arkadaşlarla kurduğumuz işbirliği sayesinde ise onların ürünlerini özgün desenlerle canlandırıp renklendirerek kendi hikayelerinin yaratılmasında yardımcı oluyor ve satış aşamasında ürünler müşterilerle buluştuğunda bir anda birden fazla esnafın kazanmasına katkıda bulunuyoruz.
Kamışlar köylerden toplanıyor
 
Soru: Çok değişik çalışmalar yapıyorsunuz. Özellikle el yapımı Aşk Flütlerini okuyucularımız merak ediyordur. Nasıl yapıyorsunuz? 
  Yanıt: Köylerden topladığımız kamışları kuruttuktan sonra onları çeşitli boyutlarda kesip farklı nota dizilimlerinde çalınabilmeleri için nota deliklerini açıyoruz. Her flüte başka bir karakter verebilmek için de farklı desenlerle bezeyip çeşitli renklerle boyuyoruz. Flütlerimiz dilli flüt veya yan flüt şeklinde tasarlanmakta ve minik kolye flütler, tek kişilik flütler ve aşk flütleri olarak çeşitlilik göstermektedirler. Çoğu kişinin en çok ilgi gösterdiği şey bahsettiğiniz gibi aşk flütleri. Bu flütler iki kişinin tek kamışı kullanarak aynı anda yanak yanağa veya karşı karşıya durup nefes nefese çalabilecekleri şekilde yapılmaktadırlar. Bu flütler aracılığıyla vermek istediğimiz esas mesaj sevginin yaşatılması için dinlemenin, anlayışın ne kadar önemli olduğudur. İki kişilik flütlerimiz hem çiftler hem arkadaşlar hem de aile bireyleri tarafından çalınabilirler. Kısacası birbiriyle iletişip kurup harmoni yakalamak isteyen herkes yararlanabilir.

 
Soru: Ürettiklerinize ilgi nasıl? 
  Yanıt: Gün geçtikçe ürünlerimize olan ilgi artıyor. Kendimizi, derdimizi, ürettiklerimizi ve onları neden ürettiğimizi daha iyi ifade edebildikçe, daha çok kişiye ulaşabildikçe çoğalıyoruz.

 
Soru: Ürettiklerinize daha çok ilgi hangi kesimlerden geliyor?
  Yanıt: Ürünlerimiz sevgi odaklı, emeğe saygılı herkesin ilgisini çekiyor. Bizim özellikle ulaşmayı arzuladığımız kesim çocuklar ve hayatı oyunlar ve hikayeler aracılığıyla yaşamayı, keşfetmeyi seven, yeni şeyler denemeye açık herkes.
Tarihi mekanın önemi
 
Soru: Bandabuliya’yı bize biraz anlatır mısınız?
  Yanıt: Bandabuliya her tür kişisel ihtiyacınızı karşılayıp sosyalleşebileceğiniz; hem dedelerimizin, nenelerimizin eskiden sıklıkla vakit geçirdikleri, dolayısıyla da bize bolca hatıra bıraktıkları hem de Kıbrıs’ın mimari tarihine ait önemli yapıtların bulunduğu Surlariçi’nin ruhunu yansıtan bir mekandır. Bandabuliya esnafı olarak orada bulunmaktan çok mutlu olduğumuzu söylemeliyim. Gerek komşuluk ilişkileri gerekse ürünlerimizin satış aşamasında birbirimize verdiğimiz destek bulunmaz bir güzellik. 
  Yakın zamana kadar kendi haline bırakılmış surlariçi, genç nesil tarafından yavaş yavaş yeniden sahipleniliyor. Öncü, girişimci arkadaşlarımızın yıllar önce ekmeğe başladıkları tohumlar yavaş yavaş yeşerirken onların başlattıkları çalışmalar görünür hale geliyor. Bu sayede tarihine ve kendine sahip çıkmak isteyen herkes Surlariçi’ndeki güzel ruhun bir parçası olmak ve ona katkıda bulunmak için buralara akın ediyor.
Hayatı şekillendirmek elimizde
 
Soru: Genel olarak ülkemizde yeni nesli ve sanata olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? 
  Yanıt: Yeni nesil doğadan kopmak ve teknolojik dünyanın bir parçası olmak arasında gidip geliyor. Elimizde olan teknolojik gelişimlerden faydalanırken bizim de doğanın da kendisi olduğumuzu unutmamamız gerektiğini düşünüyoruz. Sanatın varlığı bu konuda kişileri dürtükleyip, onlara yürüdükleri yolu sorgulatma açısından çok önemli. Sanat, çarpıcı yöntemlerle kendini hissettirip bize kendimizi buldurmalı.
  Hayatımızı istediğimiz gibi şekillendirmek bizim elimizde. Dramatik kazaların bize bunu hatırlatıp hayatımızı yeniden şekillendirmek için fırsat tanımasını beklemeden, adım adım kendimize doğru yürüyebilmek için cesaret toplayabilmemize yardımcı olacak ürünler vermeye çalışıyor ve bu derdimizi anlatabilmek için uğraşıyoruz. Sevgiyle olalım.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2017, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474